Eduard Martin: Prorok

19. srpen 2020

V povídce se setkáme s osobou, která má k Bohu blíž, než si myslí. Jedině on ví o všem, co se ve světě děje, o každém minulém i budoucím kroku člověka. K této schopnosti se náhodně dostane i mladý chlapec... Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Čte: Miroslav Rataj
Připravila: Helena Berková
Režie: Petr Lokaj

Ze začátku se mu to velmi zamlouvá, postupně však zjišťuje, že s touto vlohou přichází velká odpovědnost a přináší potíže a trápení. Když se k možnosti vidět lidem do svědomí dostane, je mu pouhých 18 let. Využívá ji kdy chce a na kom chce. Má ji plně pod kontrolou. To se ale začne brzy měnit. Jakmile se dostává na vysokou školu, vstupuje bezděčně do mysli úplně každému. Postupem času s lidmi sdílí i jejich bolest, trápení i radost. Dokáže cítit ty nejniternější pocity člověka, vědět o všech křivdách a tajemstvích, která se dotyčný rozhodl vzít sebou do hrobu. Schopnost ho absolutně ovládla. Narušuje mu i jeho běžný život a ničí mu představu jak o vztahu se svou dívkou, tak o své rodině.

Dvě velká tajemství ho utvrdí v tom, že už nemůže být obklopen tolika lidmi. Proto se vydává na venkov, kde chce začít žít jinak. O svém talentu doposud nikomu neřekl, vše se ale mění a jednomu člověku se svěří. Tento krok ho utvrdí v tom, že jedinečnou schopnost je třeba uchovávat v tajnosti před každým. Najdou se totiž tací, kteří za tím nevidí nic jiného než byznys. I přesto, že už nedokáže svoji schopnost ovládat, podaří se mu ji využít tak, že tomu sám nedokáže uvěřit.

Autorem povídky je český spisovatel Martin Petiška, který díky svému otci spisovateli Eduardovi Petiškovi vyrůstal v uměleckém prostředí. To je asi hlavní důvod, proč začal tvořit již v útlém věku. Po maturitě nastoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kterou ukončil doktorátem na katedře dějin a teorie divadla. Začal se věnovat divadelním hrám, románům, ale také poezii. Poté se zaměřil na vědeckofantastickou literaturu. Vytvořil nespočet děl různých žánrů zejména pro rozhlas. Za svou literární činnost získal řadu ocenění, a to hned v několika kategoriích. Povídku Prorok napsal pod pseudonymem Eduard Martin v roce 1993.

autor: hbe
Spustit audio