Dnes Pátek - skorojasno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Historická běloruská vlajka zavlála z budovy magistrátu
Běloruská vlajka na balkóně magistrátu na Mariánském náměstí. Zleva stojí Petr Hlaváček, Hana Třeštíková a Vít Šimral. Foto: MHMP

Historická běloruská vlajka zavlála z budovy magistrátu

Na budově magistrátu na Mariánském náměstí dnes zavlála historická běloruská vlajka s rudým pruhem uprostřed dvou bílých vodorovných pásů. Vyvěsili ji tam radní a vyjádřili tím podporu občanům Běloruska, kteří protestují proti výsledkům prezidentských voleb. V předchozích dnech vlajku vyvěsili například i na radnicích v Brně, Plzni nebo v Praze 7 a 10.

Hlavní město Praha vyvěsilo historickou červeno-bílou běloruskou vlajku na podporu občanů Běloruska. Tyto demonstrace doprovázejí nepřiměřené zásahy policie.

„Stojíme za svobodným Běloruskem a demokratickými hodnotami. Oceňuji, že na vyvěšení historické běloruské vlajky panuje v koalici všeobecná shoda, a tak jsme mohli neprodleně reagovat na aktuální dění. Na podporu běloruských demonstrantů jsme také v pátek a v sobotu nasvítili Petřínskou rozhlednu na červeno-bílo,” řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib. 

„Současná situace v Bělorusku opět ukazuje, že centralizované řízení země, o které se opírají totalitní režimy, je nefunkční a vede k nepřijatelnému potlačování svobody. Totalita v Bělorusku musí skončit a tamní občané musí mít právo rozhodovat o budoucnosti své země. Jednoznačně podporujeme svobodu v Bělorusku,“ zdůraznil náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

„Bělorusko je jednou z posledních evropských zemí, kde není demokracie. Rád bych proto apeloval na Evropskou unii, aby se nenechala zastrašit. Evropa by neměla být podrobena nátlakům z východu,“ uvedl radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Vít Šimral.

„Vůči násilí na lidech, kteří chtějí svobodu pro sebe a své děti, nesmíme zůstat lhostejní. Dnešním vyvěšením běloruské vlajky chceme vyjádřit solidaritu a podporu běloruskému lidu na cestě k demokracii,“ řekla radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Impulsem pro občanské nepokoje v Bělorusku byly nedávné prezidentské volby, které vyhrál dlouholetý prezident Alexandr Lukašenko. Spekuluje se o manipulaci s výsledky hlasování, po jejich vyhlášení proto vyšly do ulic tisíce lidí. Policie zadržela řadu aktivistů a novinářů.


Autor: red

Senior utonul v řepském bazénu

Včera ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

Včera v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Další články
Nahoru