Litoměřice opravily další budovu v bývalých kasárnách pod Radobýlem

17. srpen 2020 14:56

Někdejší kasárna po Radobýlem v Litoměřicích mají další opravenou budovu. Město na práce získalo dotaci od ministerstva průmyslu. Opravený objekt měl sloužit jako zázemí pro podnikatele. Městu se ale nepřihlásil žádný zájemce a v budově tak budou mít sídlo městské technické služby.

Litoměřické technické služby by se měly do kasáren pod Radobýlem přestěhovat i se sběrným dvorem.

„Kapacity toho stávajícího jsou na 100 % vyčerpány. Umístění sběrného dvora je navíc vždy trošku problém a tady si myslím, je to naprosto logické,“ zmínil litoměřický místostarosta a poslanec Karel Krejza z ODS.

Opravy bývalé armádní budovy v kasárnách vyšly na víc než 20 milionů korun – většinu pokryla dotace od ministerstva průmyslu.

To, že se na využití žádní podnikatelé nepřihlásili a město chce do budovy přesunout technické služby, není problém.

Litoměřice opravily další budovu v bývalých kasárnách pod Radobýlem

„Problém by byl, kdyby na to nebylo uděláno výběrové řízení. My na každý areál děláme otevřené výběrové řízení. Když jsou jen technické služby, a v současné době o to nemá zájem nikdo další, tak by to problém být neměl, protže i technické služby je možné přemístit do tohoto areálu,“ říká Jan Hana z ministerstva.

Díky přesunu technických služeb a jejich sestěhování do kasáren ušetří Litoměřice další areály ve městě.

Z bývalých kasáren pod Radobýlem by se měla do budoucna stát další městská čtvrť.

„Vedle bydlení by tam měly být služby, komerční i veřejné služby, takže základní vybavenost tak, aby to byla plnohodnotná část města,“ doplnil městský architekt Jan Mužík.

Litoměřice vlastní zhruba 80 % areálu. V něm by časem mohly bydlet až 2 000 lidí. Na úpravy veřejných budov chce město využívat dotace. Výstavbu pro bydlení by pak mohly mít na starost soukromé firmy.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související