17. srpna 2020 • 16:20

Otázky kolem Pittsburghu: gólmani, obměna trenérů a kdo ke Crosbymu?

Vstoupit do diskuse
0
  • Otázku kolem Pittsburghu: gólmani, obměna trenérů a kdo ke Crosbymu?Otázku kolem Pittsburghu: gólmani, obměna trenérů a kdo ke Crosbymu?FOTO: Koláž iSport.cz

    Proměna Pittsburghu? Pořádně aktuální otázka. Penguins v posledních dvou letech vylétli z play off hned po první sérii, drajv je pryč, obměna visí na vlásku. O vůdčí roli Sidneyho Crosbyho se nepochybuje, týmu by se ale hodili i další lídři. A kolem nich mládí, kterým je obklopí. Jaké další otázky kolem vítězů Stanley Cupu 2015/2016 a 2016/2017 panují a je pozice trenéra Mikea Sullivana v ohrožení?

  • Lídr Crosby a kdo k němu dál?

    Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby se zjevil sám před brankářem Canadiens Careym PricemFoto AP / ČTK

    Když generální manažer Jim Rutherford mluví o klíčové skupině hráčů, kterou chce obalit talentem, myslí tím samozřejmě Sidneyho Crosbyho. Jenže ten je také jediný, se kterým je generální manažer spokojený. „Sidova vůdčí role se vůbec nemění. Je to kapitán našeho týmu, tam nemám žádné obavy. Ale myslím, že potřebujeme v otázce vůdcovství lepší přístup od ostatních,“ povzdechl si. Řeč je především o Krisi Letangovi a Jevgeniji Malkinovi.

    Šéf Penguins už prohlásil, že sice nehodlá tyto výrazné tváře týmu z vlastní vůle měnit, ale pokud by přišla zajímavá nabídka, nebránil by se. Malkinovi je 34 let a v předkole předvedl mizerné výkony. Všechny zápasy odehrál bez velkého zaujetí. Obránci Letangovi je o rok méně. Oba mají kontrakty ještě na dva roky. „Kladu si otázku, zda jsou ještě schopni nám vůdčí schopnosti dát? Možná by bylo lepší mít více mladších a hladovějších hráčů,“ připustil možné tahy s velkými jmény Rutherford.

  • V brance Murray, nebo Jarry?

    Oběma současným gólmanům Pittsburghu končí po této sezoně smlouva a vedení pravděpodobně bude muset vsadit buď na Matta Murrayho, nebo Tristana Jarryho.Foto profimedia.cz

    Sílí hlasy, že doba Matta Murrayho, vítěze Stanley Cupu z let 2016 a 2017, vypršela. Že by Penguins měli jít jinou cestou. Kanadský brankář totiž v posledních letech není velkou jistotou. Výkony jako na houpačce, častá zranění. A co je možná hlavní, končí mu smlouva. Za jeho zády vyrostl silný protivník, který se v poslední sezoně silně přihlásil o slovo.

    Tristan Jarry při matných výkonech konkurenta dostal šanci. A využil ji. Beze zbytku. Vyhrál dvacet z třiatřiceti zápasů, do kterých zasáhl. Ale stejně jako Murraymu i jemu vyprší kontrakt. Co teď s tím? Pens se ocitnou v problémech s platovým stropem, pokud se vedení bude snažit oživit akcie na Stanley Cup příchodem posil do obrany a útoku. Proto se jeví jako jasná volba Jarry. Je už prověřený a ušetří se na něm nějaký ten dolar. Jenže na druhou stranu, Murray vychytal dva Poháry a takových brankářů po světě moc nechodí. Zapeklitá situace.

  • Nové, nebo staronové tváře?

    Dominik Simon si při výhře Pittsburghu v prodloužení na ledě Arizony připsal jednu gólovou asistenciFoto Profimedia.cz

    Oživení. Slovo, které se v Pittsburghu opakuje nejčastěji. Jakým způsobem nakopnout a oživit současný kádr, aby zase chytil vítězný drajv? Bude třeba pečlivě vybírat. Rozhodně se Penguins porozhlédnou i na trhu volných hráčů. Takový Joel Edmundson by mohl vyztužit zadní řady za rozumný peníz. A pak je tu zástup hráčů, kterým vyprší kontrakty. Solidní šanci na prodloužení by měl mít Dominik Simon.

    Český forvard si vybudoval dobrou pozici a nebude drahý. „Jasná priorita je pro mě pokračování v Pittsburghu,“ řekl. U ostatních hráčů je otazník. Výrazný otazník. Conor Sheary podával v poslední době výkony podle toho, jak se vyspal. Bijec Evan Rodrigues? Spíše nepravděpodobná volba. Nelze očekávat, že bude pokračovat 40letý veterán Patrick Marleau nebo kritizovaný obránce Justin Schultz. Jim Rutherford má před sebou z manažerského hlediska nejtěžší možný oříšek. Ukočírovat finance, a přitom přivést kvalitu, která kabinu vytrhne z letargie.

  • Obměna trenérského týmu?

    Domácí trenér Mike Sullivan byl po Winter Classic nadšenýFoto Profimedia.cz

    Kouč Mike Sullivan musí bezpodmínečně cítit tlak na svou osobu. Po dvou neúspěšných ročnících a zvláště výprascích v play off za sebou se běžně trenérům na lavičce Penguins stínají hlavy. „Náš trenér je nejlepší hokejový kouč na světě,“ prohlásil však o něm několikrát generální manažer Jim Rutherford. Sullivanovo odvolání se konat nebude, i kvůli tomu, že nedávno podepsal s týmem z Pensylvánie novou smlouvu. Přesto s vysokou pravděpodobností dojde k úpravám v trenérském kolektivu.

    Bude třeba jiný přístup, jiný pohled. Navíc, pokud je někdo znám tím, že netrpí přehnanou trpělivostí, tak je to právě generální manažer Pittsburghu. „Nebojí se výrazných tahů. Je odvážný,“ potvrdil český útočník v dresu Penguins Dominik Simon. Změn se Rutherford skutečně nebojí, stojí si za nimi, chodí do risků. Hlavní kouč Sullivan své místo udrží, složení jeho realizačního týmu však nejspíš projde obměnou.

    Pittsburgh Penguins Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud