Hlavní obsah

Za nezákonné stíhání kvůli Základům tavhídu vysoudil arabista Sáňka dalších 200 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za své nezákonné stíhání kvůli vydání překladu knihy Základy tavhídu vysoudil arabista Vladimír Sáňka dalších 202 tisíc korun. Sáňku po pěti letech stíhání soudy zprostily obžaloby z šíření náboženské nenávisti a přiznaly mu 380tisícové odškodné. To bylo podle Sáňky nedostačující a žádal téměř 10 milionů korun. Verdikt není pravomocný.

Foto: Právo

Vladimír Sáňka, bývalý předseda pražské muslimské obce u soudu (uprostřed)

Článek

„Došlo ke vzniku nemajetkové újmy a k zásahu do morální sféry žalobce (Sáňky). V důsledku nezákonného rozhodnutí státu byla zásadním způsobem poškozena jeho pověst,” uvedl soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Luděk Pilný. Zmínil například to, že někteří pořadatelé přednášek zrušili Sáňkova vystoupení v přímé souvislosti s jeho stíháním.

Stíhání bylo dlouhé, trvalo 49 měsíců. Soudce došel po porovnání s jinými obdobnými případy k závěru, že si Sáňka za nemajetkovou újmu zaslouží celkem 343 000 korun. Ministerstvo mu v tomto ohledu dříve přiznalo 147 000 Kč, nyní mu tedy soud uznal dalších 196 000 Kč. Zbývajících 6000 korun z přisouzené částky tvoří další peníze vynaložené na obhajobu, za kterou už ministerstvo Sáňkovi dříve vrátilo 233 000 Kč.

Muž usiluje také o to, aby stát zveřejnil v řadě médií veřejnou omluvu. Podle soudce by to ale bylo nepřiměřené a Sáňka se musí spokojit s omluvným dopisem, který mu už ministerstvo zaslalo.

Vydáním překladu knihy muslimského kazatele Bilala Philipse nazvané Základy tavhídu – Islámský koncept boha se měl podle vyšetřovacích orgánů Sáňka dopustit podporování hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Vydáním Základů tavhídu se arabista nedopustil trestného činu, potvrdil soud

Krimi

Kniha je podle státní zástupkyně „salafistickou příručkou“, propaguje salafistický směr islámu, který se drží doslovného výkladu koránu a požaduje nastolení práva šaría.

Sáňka toto tvrzení odmítal, podle něj jde o ryze teologickou knihu, která je příspěvkem do debaty o různých směrech v rámci islámu. A soudy mu daly za pravdu. Naposledy tak pravomocně učinil pražský městský soud, který před dvěma lety potvrdil zprošťující verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1.

Se Sáňkovým zproštěním nesouhlasil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který podal dovolání k Nejvyššímu soudu, ten ho ale loni v lednu zamítl.

Případ odstartovala razie kriminalistů v dubnu 2014 v muslimských centrech v Praze. Odehrála se při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Podle ministerstva vnitra byl zásah v pořádku.

Případ radikální islámské knihy jde k soudu. Expředsedovi pražské muslimské obce hrozí 10 let

Krimi

Sáňka měl podle svých slov v letech 2012 až 2014 vydání knihy na starost, autorem projektu ale není. Knihy se podle něj stačila prodat asi stovka kusů, po upozornění policie distributor knihu stáhl z nabídky. V západní Evropě je kniha přitom běžně k dostání.

Sáňka konvertoval k islámu před lety při pobytu na Blízkém východě, kde působil jako přírodovědec. Od jakýchkoliv projevů extremismu se distancoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám