Hlavní obsah

Britové se stěhují na venkov. Realitní trh probudila odpuštěná daň

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Daňové úlevy kvůli pandemii spustily ve Velké Británii realitní boom. Stěhují se i Češi, kteří stejně jako Britové opouštějí velká města. Jen cenový trend je opačný: V Česku ceny nemovitostí stále rostou.

Článek

Britský trh s bydlením zaznamenal v minulém měsíci prudký nárůst aktivity. Stalo se tak poté, co vládní daňové úlevy zavedené proti dopadům pandemie koronaviru posunuly tržby na nejvyšší úroveň za posledních více než deset let, tvrdí realitní prodejce Rightmove.

Webové stránky o nemovitostech za červenec uvedly, že počet uskutečněných prodejů vzrostl a jeho hodnota dosáhla 37 miliard liber (v přepočtu více než jeden bilion korun).

To je na britském trhu nejvíce od doby, kdy společnost Rightmove začala tato data sledovat, tedy před 10 lety. Pozastavení daně z prodeje domů má podle odborníků na trh obrovský vliv – nezažívá obvyklé letní zpomalení, spíš naopak.

Je to jen dočasné

Zpráva společnosti Rightmove navíc upozorňuje na posun v nákupních vzorcích v souvislosti s pandemií. Vyhlídka na dlouhodobou práci z domova a narůstající obavy z další vlny koronaviru vedla zeména obyvatele Londýna k přesunu do venkovských oblastí, jako je například Devon nebo Cornwall. Právě tyto oblasti v červenci zaznamenaly absolutně rekordní prodeje.

Opouštění velkých britských měst by se v nadcházejících měsících mohlo stát ještě výraznějším trendem, protože téměř dvě třetiny britských podniků očekávají, že všichni nebo alespoň velká část jejich zaměstnanců zůstane v příštím roce pracovat na home office, napsala agentura Bloomberg.

Odborníci na reality však upozorňují, že příznivá situace na trhu by nemusela trvat dlouho. Důvodem je právě vývoj britské ekonomiky, která se v současnosti pohybuje na hraně recese a očekává rostoucí nezaměstnanost. Mnoho tamních realitních kanceláří očekává, že poptávka po nových domech začne v příštích třech měsících upadat.

Česko se také stěhuje

Doba koronavirová přináší nové trendy i na trhu s nemovitostmi v Česku. První z výraznějších změn je podle tuzemského developera, společnosti Trigema, stejně jako v Británii rostoucí zájem o novostavby mimo Prahu.

Počty takovýchto novostaveb se dostaly až k vrcholu z roku 2017, kdy se za poslední čtvrtletí roku prodalo 1700 nových bytových jednotek. Podobně tomu bylo také letos. „Během dubna až června se prodalo téměř 1700 nových bytů mimo hlavní město. Rok předtím ve stejnou dobu to bylo jen 900,“ řekl Seznam Zprávám Marcel Soural, předseda představenstva společnosti.

V předchozích obdobích se počet prodaných bytů mimo Prahu pohyboval spíše jen okolo 1000 až 1300 za kvartál. Důvodem však podle odborníků není vyhlídka na dlouhodobou práci z domova, jako spíš fakt, že jak v Praze, tak v Brně je rezidenčních nemovitostí celkově nedostatek a část lidí to řeší tím, že se snaží bydlet v jejich okolí a do obou měst za prací, nákupy či kulturou dojíždět. Druhým rozhodujícím faktorem je cena.

Tento trend má ale svou odvrácenou stranu. Právě širší mimopražská „klientela“ klade stále vyšší nároky na dopravní obslužnost. Například železniční síť ve Středočeském kraji je už nyní na samém maximu svých možností. Dokládají to například ranní přeplněné vlaky.

Co se ale v Česku od Británie výrazně liší, je stále rostoucí cena. Průměrná hodnota i starších bytů totiž už převýšila hranici sto tisíc korun za metr čtvereční, a je tedy přibližně jen o deset tisíc korun nižší, než je tomu u bytů nových.

V minulém roce se tato cena držela na konci června ještě na necelých 90 tisících korun a například před čtyřmi roky byla jen zhruba na šedesáti tisících. Podle Marcela Sourala z Trigemy lze do budoucnosti předpokládat, že zejména u kvalitnějších nemovitostí bude jejich cena dále růst. U sídlištních bytů bude zdražování pozvolnější.

O tom, že očekávané zlevnění zatím nepřichází, referoval i server Bezrealitky.cz. Průměrná cena starších bytů v Česku podle něj stoupla během letošního druhého čtvrtletí o 1,1 procenta v porovnání s předchozím čtvrtletím. Ukazují to data o přímých prodejích prostřednictvím jejich webu.

Reklama

Doporučované