Těhotenství mořských koníků a žen: Podobnost čistě náhodná?

16. 8. 2020 – 19:16 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Těhotenství mořských koníků a žen: Podobnost čistě náhodná?
Samice mořského koníka předává vajíčka samci. | zdroj: Profimedia

Mořští koníci jsou zcela jiný druh než lidé. Jsou to ryby, žijí ve vodě a nejsou savci. Během evoluce se však u nich vyvinulo lidem blízké těhotenství. Upozorňuje na ně nová studie biologů.

Prazvláštní ryby – mořští koníci – jsou důkazem, že některé živočišné druhy nám mohou být bližší, než si myslíme.

Když táta rodí…

Mořští koníci jsou výjimeční zejména tím, že samec tohoto druhu má v břiše vak, kam mu samička naklade oplodněná vajíčka. 

Samotné těhotenství pak trvá dva až tři týdny. Z vajíček se v samečkově vaku vylíhnou malí koníci. Otec se o ně stará, chystá je na život v moři, postupně jim reguluje slanost vody, dodává jim kyslík. A když jsou koníci připraveni spatřit svět, vyvrhne je ven stahy břicha, obdobně jako žena.

Už to se překvapivě podobá těhotenství lidí. Pokud ovšem pomineme opačnou roli samce a také to, že samec mořského koníka rodí najednou tři stovky až tisícovku mláďat.

Biovědci z Univerzity Sydney teď zkoumali, jak samci mořského koníka vyživují vajíčka uvnitř svého těla.

zdroj: YouTube

V případě ryb se nabízejí dvě možnosti, jak dopřát zárodkům živiny nutné pro růst. Mohou být připravené v místě jejich růstu, anebo jsou dodávány postupně z těla samice (v případě mořských koníků z těla samce) přes obdobu plodového lůžka, tedy placenty, která je však bez pupeční šňůry.

Mnoho živočichů nevolí jen jeden z těchto způsobů, ale kombinaci obou. Jeden z nich však bývá dominantní.

Tým Zoe Skalkosové, který koníky zkoumal, nezaznamenal úbytek hmotnosti koníků během jejich těhotenství.  To naznačilo, že samci musí zárodkům dodávat živiny – patrně lipidy bohaté na vápník –vylučováním do placenty, nejspíš pomocí cév, kde jsou zárodky absorbovány v průběhu jejich růstu.

Ohledání těhotných samců, při kterém vědci museli ryby usmrtit a pitvat, tento předpoklad potvrdilo. Ukázalo se, že zárodky jsou zakotveny uvnitř útrob samce obdobně jako v lůně matky u savců. Z toho vyplývá že mořští koníci mají ústrojí podobné lidské placentě. 

Blízké ryby svislého druhu

"Naše práce naznačila, že těhotenství mořských koníků může být stejně složité jako těhotenství jiných živočišných druhů, včetně nás samých. Ve výzkumu budeme pokračovat, abychom naše znalosti zpřesnili," sdělila výzkumnice Skalkosová.

profimedia-0524664147 Mořský koník pod hladinou. | zdroj: Profimedia

Studium rozmnožování mořských koníků může vypadat jako čistá zoologie. Čím víc však zjistíme o fungování jiných druhů, tím víc se můžeme dozvědět o naší evoluci. V případě mořských koníků evoluce vytvořila překvapivě podobný mechanismus péče o zárodky – říká se tomu konvergentní či také souběžná evoluce. A studium podobných situací nám může dát nové poznatky, jak zkoumat a léčit lidský organismus.

Mořští koníci nejsou zvláštním jen rozmnožováním, jsou výjimeční i tím, že se ve vodním prostředí pohybují svisle. Také tím se podobají lidem.

Studie byla publikována v časopise Journal of Comparative Physiology B.

Nejnovější články