V Č. Budějovicích uctili památku bl. Karla I., v katedrále je nový relikviář

V Č. Budějovicích uctili památku bl. Karla I., v katedrále je nový relikviář
17. srpna 2020 Události Autor: Filip Breindl

Poctu blahoslavenému Karlu Habsburskému připravila ve výroční den jeho narození českobudějovická diecéze. Biskup Vlastimil Kročil při podvečerní mši v katedrále svatého Mikuláše požehnal nový relikviář s ostatky posledního rakouského císaře, který trvale zůstane v jižní katedrální kapli.

"Tato slavnost měla původně proběhnout 1. dubna, tedy ve výroční den úmrtí blahoslaveného Karla I. Kvůli epidemii byla přesunuta na dnešek," popsal mluvčí českobudějovického biskupství Petr Samec. Slavnosti se zúčastnili zástupci klubů vojenské historie z Čech i Rakouska včetně skupiny připomínající 91 regiment císařské armády, který sídlil v Budějovicích a proslavila ho kniha o Švejkovi. Relikviář pro českobudějovickou katedrálu navrhl děkan chrámu P. Zdeněk Mareš, schránku zhotovil umělecký kovář a restaurátor Pavel Sršeň.

Karel I. (1887-1922) se ujal trůnu po smrti svého prastrýce Františka Josefa I. v roce 1916. Zemřel v nedožitých 35 letech v poválečném exilu na portugalském ostrově Madeira. Za příkladný křesťanský rodinný život a za snahy o dosažení míru prohlásil papež Jan Pavel II. v roce 2004 posledního rakouského císaře blahoslaveným.

 

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony