Přejít k hlavnímu obsahu
Golden Spine | Foto: Anna Baštýřová
Golden Spine | Foto: Anna Baštýřová
Pavel Zelinka -

Golden Spine potáhli indické mantry unikátním indie rockovým suknem

Na začátku byla u Andrey Knotkové potřeba poznat Indii z pozice prostého turisty. Prvotní fascinace se postupně přelila do profese jogínské terapeutky, aby se po letech zhmotnila i v hudební podobě. Konkrétně na debutové desce projektu Golden Spine, který Andrea vede spolu s Václavem Havelkou z Please The Trees. Na album Universal Prayer navíc přispěla svými party více než desítka zahraničních hostů, často významných osobností především americké nezávislé scény.

Toto není tradiční deska nejen domácí, ale i zahraniční nezávislé scény. Indické mantry už k obrazu svému překopal mnohý muzikant. Většinou se ale neodvážil odseknout se od tradice takovým způsobem, jakým to na debutu dokázali Andrea a Václavem. „Mantry nejsou ničí majetek, a kdo s nimi souzní, může se přidat,“ vysvětluje zpěvačka. To ale neznamená, že by nám Golden Spine nabízeli pradávné verše manter zabalené do řízného rocku nebo současné elektroniky. Spíše se nechali vést texty, tradicí, a pomocí hlasu, kytar, harmonia a perkusí vytvořili svou verzi indických modliteb s výrazně rockovým feelingem.

Kolekcí zaměřených na meditaci nebo zvýšení koncentrace jsou stovky. Golden Spine ale nešlo o to stvořit primárně „užitkovou“. Šlo jim o vlastní hudební výpověď jako ozvěnu zkušeností, které za léta v Indii nabyli. Navíc v tom nebyli sami. „Album Universal Prayer je pohanskou spirituální hudbou. Rozhodně ženského rodu a burácivě silné. Přesně to, co náš svět, na kost prožraný toxickou maskulinitou, potřebuje právě teď,” tvrdí v promo materiálech Thor Harris, perkusionista Swans a významný spolupracovník Shearwater, Billa Callahana nebo Lisa Germano. Jeden z mnoha amerických muzikantů, který se připojil k výzvě české dvojice.

Vedle Thora najdeme na desce i další (ex-)členy Swans, Lambchop, Billa Callahana, Wrekmeister Harmonies nebo svojskou domácí muzikantku Lenku Dusilovou. Všechno osobnosti, které i ve svých domovských kapelách nebo sólových projektech mají sklon k tiché, minimalistické muzice. „Můj otec pracoval jako správce v ašrámu Alice Coltranové. Často nás uspával nesrozumitelnými popěvky v sanskrtu. Je skvělé vrátit se k těmto dvojsmyslným dojmům, porozumět jejich sdělení a přetransformovat je v očistném zpěvu,” komentuje svou účast na albu Bonnie "Prince" Billy.

Co na desce oceníte jako muzikanti?

Na Universal Prayer je největší devízou fakt, že i když je od první chvíle nepokrytou poctou východním duchovním tradicím, obstojí bez zaváhání i bez vědomí duchovního zázemí osmi skladeb desky. Z kolekce nedýchá ani na vteřinu vypočítavá fúze world music se západní hudbou, tolik populární na scéně v posledních dvou dekádách. A to ať se Golden Spine vlní v perkusivně projasněné Mahamritunjaya Mantra, kytarově baladické Gayatri Mantra s výrazným klavírem, nebo ambientně „rozteklých“ Beeja Mantra nebo Daimoku, kde hluky vytvářené kytarami, elektronikou nebo hlasy se proplétají plynule mezi sebou a navozují nejvíce hypnotické nebo transovní stavy, o kterých se Knotková s Havelkou zmiňují v souvislosti s indickými mantrami.

Při poslechu skladeb debutu dvojice přijde na mysl spíše podobnost s hudbou Dead Can Dance, Roberta Riche nebo kytarových minimalistických modliteb projektů labelu Kranky. To znamená s projekty, které došly ke svému exotickému zvuku čistě svou vlastní cestou. I kdyby se jednalo pouze o jednorázový projekt, má existence Universal Prayer (nejen) na domácí scéně své jedinečné místo.

Golden Spine - Universal Prayer

Golden Spine – Universal Prayer

Polí 5/Underflow rec./Stoned To Death, 2020, 48:51

Kytarový indie rock, minimalistický ambient

90 %

Tagy Recenze alb Golden Spine Václav Havelka Andrea Knotková

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Pavel Zelinka
Jsem vystudovaný učitel zeměpisu, který nikdy pořádně neučil, bývalý skautský vedoucí, který miluje město, křesťan pořádající gotické koncerty. Láska k hudbě se nejprve zhmotnila na vlnách. Ve studentském Radio Strahov jsem nejprve vysílal a posléze ho 8 let vedl (od roku 2004…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY