Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň poslala do Dynama už třetího hráče, Karvinou posílili Papadopulos a další dva hráči

Útočník Lukáš Matějka odchází z Plzně na roční hostování do Českých Budějovic. Za Karvinou bude hrát pětatřicetiletý bývalý reprezentační útočník Michal Papadopulos, který s klubem podepsal roční smlouvu. Do slezského klubu se přesunuli také levý obránce Lukáš Bartošák i stoper Martin Šindelář. Opava, další klub ze Slezska, zase získala z Ostravy natrvalo obránce Matěje Helešice.

Lukáš Matějka v dresu druholigového Ústí nad Labem
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Papadopulos se představí v české lize po více než 11 letech po odchodu z Mladé Boleslavi. Předtím hrával nejvyšší soutěž také za Baník Ostrava, jehož je odchovancem. V zahraničí působil v Arsenalu, Leverkusenu, Chotěbuzi, Heerenveenu, Soči, Rostově, Lubinu, Gliwicích a naposledy v jiném polském klubu Koroně Kielce, který sestoupil z nejvyšší soutěže.

Papadopulos má v české lize na kontě 80 utkání a 19 branek. V letech 2008 až 2010 odehrál šest utkání za reprezentační A-tým. "Michal je vynikající útočník, u soupeřů určitě bude mít respekt, je to osobnost. Věřím, že nám svými zkušenostmi ze zahraničí pomůže na hřišti i v kabině," uvedl sportovní ředitel MFK Karviná Lubomír Vlk.

Papadopulos už s Karvinou trénoval během letní přípravy a odehrál jedno utkání. Po týdenním zvažování nabídku Slezanů přijal. "Rozhodla hlavně rodinná stránka. Poměrně dlouho jsem byl v zahraničí, a přestože jsem měl v Kielcích ještě na rok platnou smlouvu, domluvili jsme se na rozvázání. Chtěl jsem už být blízko domova a Karviná je od Ostravy kousíček. Po týdnu to tady na mě v klubu udělalo po mnoha stránkách velmi dobrý dojem a o to snazší bylo moje rozhodování," řekl Papadopulos.

Viktoria čile využívá hostování v Budějovicích

Matějka bude již třetím fotbalistou Viktorie zapůjčeným Dynamu po Nigerijci Ubongu Ekpaiovi a Pavlu Šulcovi, který se západočeským klubem stejně jako Matějka prodloužil smlouvu do roku 2023. 

Matějka v uplynulém ročníku druhé ligy hostoval v Ústí nad Labem a s 16 góly byl druhým nejlepším střelcem soutěže.

Dvaadvacetiletý útočník v přípravě zasáhl do dvou ze čtyř zápasů Viktorie a vstřelil gól právě Budějovicím. V jihočeském celku Matějka působil už v sezoně 2016/17, kdy v 11 utkáních dal jednu branku.

"Lukáš v minulé sezoně ve druhé lize prokázal, že udělal obrovský pokrok. Patřil k nejlepším střelcům soutěže a hlasitě si řekl o šanci ve Viktorii. I v letní přípravě prokazoval kvalitu a nyní je správný čas, aby začal sbírat prvoligové starty. Přejeme mu na hostování v Dynamu hodně štěstí a určitě jej budeme pečlivě sledovat," uvedl generální manažer Plzně Adolf Šádek.

Další plzeňský odchovanec Šulc na první soutěžní start za A-tým Viktorie čeká. Za sebou má už hostování v druholigové Jihlavě, Opavě a Českých Budějovicích, kde si angažmá prodloužil.

Devatenáctiletý ofenzivní záložník v nejvyšší soutěži odehrál 26 utkání, ve kterých zaznamenal dva góly a tři asistence.

Bartošák v Karviné působil v sezoně 2011/12, poté odešel do Viktorie Žižkov. Následně hrával za Liberec a Zlín. V české lize má na kontě 106 zápasů a čtyři vstřelené branky, jeden start si připsal i za reprezentaci.

"Při jednání s Lukášem jsme sázeli na to, že zná zdejší prostředí, protože v klubu už v minulosti působil. Je to podobný případ jako o víkendu úspěšně dotažený transfer Tomáše Jursy. Jsme rádi, že Lukáš kývl na naši nabídku, a doufám, že nám v nové sezoně pomůže," uvedl sportovní ředitel MFK Karviná Lubomír Vlk.

"K návratu mě přiměla přímá reakce Karviné a skvělá domluva. Rád bych Karviné pomohl ke klidnému středu tabulky, abychom prostě neměli problémy se záchranou," doplnil Bartošák.

Šindelář přestupuje z Ostravy do Karviné

Přestup devětadvacetiletého Šindeláře začne platit až v pondělí, den po vzájemném utkání těchto klubů v první lize. Šindelář už v Karviné na jaře hostoval. Na začátek přípravy se vrátil do Baníku, ale nakonec se krátce před začátkem sezony kluby dohodly na přestupu.

"Martina jsme z Baníku chtěli získat, svými výkony nás přesvědčil. I on sám měl zájem u nás působit, což je pozitivní a důležité. Jsme rádi, že se jednání o jeho přestupu k nám povedla dotáhnout do úspěšného konce," uvedl sportovní ředitel klubu Lubomír Vlk.

Šindelář z Ostravy odchází po třech letech a Baník i proto ukončil jednání o odchodu dalšího obránce. Podle zákulisních informací o Jaroslava Svozila usiloval Jablonec.

"Měli jsme konkrétní nabídku na jiného člena našeho kádru, ale nemůžeme si dovolit jít do sezony se třemi stopery. Jakmile jsme se dohodli s Karvinou, jednání jsme ihned ukončili," řekl výkonný ředitel klubu Michal Bělák.

Helešic přestoupil do Opavy

Třiadvacetiletý krajní bek Helešic, který ve Slezském FC dosud hostoval, podepsal smlouvu na tři roky. Ostravský odchovanec v Baníku už tři roky nepůsobil, vedle Opavy hostoval také v Českých Budějovicích.

"Poslední dva tři roky jsem strávil na hostování a jsem rád, že teď už jsem kmenovým hráčem Opavy. Dostávám tady příležitost hrát. Jsem rád, že to takhle dopadlo," uvedl Helešic. V nejvyšší soutěži odehrál Helešic za Baník, České Budějovice a Opavu 28 utkání.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články