Hlavní obsah

Inter - Šachtar 5:0Inter Milán rozstřílel ukrajinského soupeře a je ve finále Evropské ligy

Düsseldorf
Aktualizováno

Fotbalová Evropská liga už zná oba finalisty. Soupeřem Sevilly, která si postup zajistila nedělním skalpem Manchesteru United (2:1), bude v pátek večer Inter Milán. Italský tým v pondělním semifinále na neutrální půdě v Düsseldorfu rozstřílel ukrajinský Šachtar Doněck 5:0. Dvěma góly se blýskli Martínez a Lukaku, zbývající trefu obstaral D´Ambrosio.

Foto: Sascha Steinbach, ČTK/AP

Útočník Interu Milán Lautaro Martínez se raduje poté, co vstřelil úvodní gól semifinálové bitvy Evropské ligy proti Šachtaru Doněck.

Článek
Fotogalerie

Inter si zahraje finále této soutěže poprvé od roku 1998. Protivníka Slavie v základní skupině Ligy mistrů nasměroval za postupem vedoucí gól z 19. minuty. Barella zachytil nepovedený odkop brankáře Pjatova, do jeho centru se pověsil Martínez a hlavou nekompromisně zavěsil.

Agilní Barella se po půlhodině prezentoval parádní ránou, Pjatov vytáhl skvělý zákrok. Před přestávkou zahrozil poprvé Šachtar. Marcos Antonio převzal míč na hranici šestnáctky, jeho pokus proletěl jen těsně nad břevnem.

Foto: Pool, Reuters

Útočník Interu Milán Lautaro Martínez (vlevo) otevřel přesnou hlavičkou skóre semifinálového zápasu Evropské ligy proti Šachtaru Doněck.

Druhý poločas začal chytrým lobem Martíneze, který Pjatov dokázal vyrazit na roh. Stejně Martínez dopadl o minutu později, kdy si gólman Šachtaru poradil s jeho prudkou střelou. Inter byl při chuti, Lukaku přešel přes dva bránící hráče, vypálil těsně vedle tyče.

Rekordman Lukaku

V úvodu druhého poločasu obránce Interu Alessandro Bastoni trefil při odkopu ve vlastním vápně ruku spoluhráče Roberta Gagliardiniho, jenže rozhodčí penaltu neodpískal. Po hodině mohlo být vyrovnáno, Junior Moraes se zjevil sám na malém vápně, zakončení ale nezvládl. O dvě minuty později toho litoval, po rohovém kopu se prosadil ze vzduchu D´Ambrosio. Šachtar poté odpadl, italský celek mu nasázel další tři góly. Dvakrát se prosadil Lukaku, který skóroval v rekordním desátém po sobě jdoucím utkání Evropské ligy, do něhož nastoupil.

Inter je prvním italským celkem od roku 1999, který se probojoval do finále soutěže, jež se tehdy hrála pod názvem Pohár UEFA. Před 21 lety triumfovala Parma.

Foto: Pool, Reuters

Míč je v síti brankáře Šachtaru Doněck Andreje Pjatova, hráči Interu Milán jásají.

Páteční finále, které se odehraje v Kolíně nad Rýnem, svede proti sobě historicky nejúspěšnější celky soutěže. Sevilla je s pěti primáty, které vybojovala v letech 2006 až 2016, nejúspěšnější ze všech. Ve finále ještě nikdy neprohrála. V jejím dresu působí český reprezentační brankář Tomáš Vaclík, místo něj však v Evropské lize chytá Bunú.

Inter dosud získal tři prvenství stejně jako Atlético Madrid, Juventus Turín a Liverpool. Nerazzurri triumfovali v letech 1991, 1994 a 1998. Finále prohráli jen v roce 1997.

Evropská fotbalová liga - semifinále:
Inter Milán - Šachtar Doněck 5:0 (1:0)
Branky: 19. a 74. Martínez, 78. a 84. Lukaku, 64. D'Ambrosio. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Gil (video, všichni Pol.). ŽK: Taison (Šachtar). Bez diváků.
Inter: Handanovič - Godín, De Vrij, Bastoni - D'Ambrosio (81. Moses), Barella, Brozovič (85. Sensi), Gagliardini, Young (66. Biraghi) - Lukaku (85. Esposito), Martínez (81. Eriksen). Trenér: Conte.
Šachtar: Pjatov - Dodo, Kryvcov, Chočolava, Matvijenko - Antonio, Stěpaněnko - Marlos (75. Konopljanka), Patrick (59. Solomon), Taison - Moraes. Trenér: Castro.

Reklama