Chrudimské noviny Aktuálně k výzvě: Nemocná Lucka z Přelouče už našla svoje sourozence

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Aktuálně k výzvě: Nemocná Lucka z Přelouče už našla svoje sourozence

Přelouč/Polička – Na oddělení hematologie fakultní nemocnice v Hradci Králové je od neděle 9. srpna hospitalizovaná na jednotce intenzivní péče Lucka z Přelouče s diagnozou akutní myeloidní leukemie (AML). Právě podstupuje chemoterapii, je připravená, že do 14 dnů přijde o vlasy, ale potom bude potřebovat transplantaci kostní dřeně od vhodného dárce, aby se mohla uzdravit. Díky sdílení výzvy vydané 17. srpna se podařilo do týdne vypátrat Lucčiny sourozence, kteří by mohli být vhodnými dárci.

Lucka, které drží palce všichni známí nejen z Přelouče, potřebovala najít svoje sourozence, protože je ale adoptovaná, obrátili jsme se na vás, čtenáře Chrudimských novin, s výzvou o pomoc! Otevření adopčního spisu by trvalo 6 měsíců. S pátráním pomáhal Ivaně Hlušičkové, adoptivní tetě, Pirát Zdeněk Kubala: „Přes google jsme vypátrali jednoho příbuzného, s nímž jsme se sešli v Poličce. Informace stále nejsou kompletní. Na základě adopčního listu se nám podařilo zjistit některá jména.“

Lucka má velkou podporu známých z Přelouče, kdo z nich by mohl být vhodným dárcem kostní dřeně? Po týdnu se díky sdílení výzvy podařilo najít Lucčiny pravé sourozence a zvýšila se tak šance na její uzdravení. Zdroj: Ivana Hlušičková.

Jejími sourozenci měli být: Michaela Žáková (38), Tomáš Žák (37) a Aleš Mrkos (34). Vychovávala je babička v Havlíčkově Brodě. Lucka má za sebou silný příběh týraného dítětě, kterou adoptovala milující rodina. Staňte se registrovaným dárcem a pomozte nejen Lucce získat naději na uzdravení.

Stačí 1 odběr krve, aby se člověk stal registrovaným dárcem. Dárcem kostní dřeně se může stát obecně každý člověk v rozmezí 18. a 41. narozenin, který je zdravý a nebere pravidelně žádné léky. V současné době je v ČR registrováno skoro 34 tisíc dárců, i to je ale stále málo. Dárcovství je bezplatné a anonymní a v den odběru máte dle zákona právo na den volna.  V případě shody se dá zpětně dohledat pouze pohlaví dárce a místo odběru. Přihlásit se je možné v kterémkoliv dárcovském centru, odkud všechna krev nakonec putuje do HLA laboratoře Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD) v Plzni. Na odběr tak můžete přijít, ať jste odkudkoliv, na kteroukoliv transfúzní stanici jakékoliv fakultní nemocnice ve vašem okolí. Učinit tak můžete i na transfúzní stanici chrudimské nemocnice.

AML postihuje nejčastěji lidi nad 60 let a představuje u dospělých až 80 % akutních leukémií, u dětí je to pouze 15–20 %. Někteří nemocní však mají pro leukemii vrozenou predispozici. Nemoc se zpočátku může projevovat jako chřipka. Od prvních příznaků po propuknutí nemoci obvykle uběhne jen několik týdnů. Léčba musí být zahájena co nejdříve, hlavní léčebnou metodou je několikaměsíční chemoterapie, na kterou by měla navazovat u většiny nemocných transplantace krvetvorných buněk. Léčba v současné době přináší naději i na trvalé vyléčení.

Registruj se a daruj život. Zdroj: darujzivot.cz.

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Heboučký
#9573 Heboučký 10. Září 2020 - 8:37
Skvělý!!!! Chrudimský noviny konečně našli cestu do lůna Pivátů.....Hlušičková jeden z jejich šýbrů před volbama, asociál Kubala je taky známej. Nebo žeby Vintrlíková byla jen takovou veškou v kožichu vyslanou právě Piváty k otestování Kušty a spol????? Samé otázky :-D
Obrázek uživatele Jan Dobert
#9581 Jan Dobert 11. Září 2020 - 12:39
Vážny pane Heboucky,Lucka je vážně nemocná spotřebuje pomoct, její stav je vážny. V žádném případe nejde o podporu jakékoli politické strany nebo hnutí