OBRAZEM: Historicky první operace v novém pavilonu operačních sálů! Podívejte se, jak probíhala
Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Teplice - MUDr. Květoslav Žďánský, lékař Ortopedického oddělení Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Teplice, o. z., si prohlíží na velkoplošném monitoru rentgenový snímek pravé kyčle dvaasedmdesátileté pacientky. Mezi tím zdravotní sestra v zelené uniformě připravuje operační síto.

V novém pavilonu operačních sálů Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Teplice, o. z., na sále číslo čtyři proběhla ve čtvrtek 13. srpna 2020 historicky první operace – náhrada kyčelního kloubu pro artrózu.

1808kzcrkz1

Foto: Krajská zdravotní

„Prostory nového pavilonu nabízí veškeré zázemí pro současné spektrum operačních výkonů, které jsou v teplické nemocnici prováděny. Na základě rozhodnutí představenstva Krajské zdravotní došlo oproti původnímu záměru k dostavbě ještě jednoho nadzemního podlaží pro umístění ARO a JIP. Celý komplex i vybavení tak odpovídá standardům medicíny a operativy 21. století,“ uvedl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

1808kzcrkz2

 Foto: Krajská zdravotní

Pacientku krátce po osmé hodině přiváží na sál za pomocí speciálního vozíku dva zdravotníci přímo na desce operačního stolu a zamíří na hydraulický zvedák na podlaze. Po hladkém upevnění desky ke zvedáku další člen týmu pomocí dálkového ovladače zvedá pacientku do potřebné výšky. „Práce na operačních sálech je dobře zorganizovaná. Technické vybavení je na vysoké úrovni. Operačnímu týmu zajišťuje vysoký komfort,“ pochvaluje si hlavní operatér MUDr. Květoslav Žďánský.

1808kzcrkz3

 Foto: Krajská zdravotní

Historicky první operaci v novém pavilonu operačních sálů je přítomný i MUDr. Pavel Valoušek, primář Oddělení centrálních operačních sálů Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Teplice, o. z. „Naplánovány jsme měli na první den tři operace. Totální náhradu kyčelního kloubu, artroskopii kolene a náhradu kolenního kloubu. Přibyl nám jeden akutní zákrok, kterým je zlomenina krčku. Operovat budeme teď v začátcích každý všední den od 8 do 15 hodin podle plánu. Další zákroky budou prováděny ve službách tak, aby byly operační sály vytíženy na maximální možnou současnou míru. Akutní operace se budou zařazovat podle vytíženosti, kapacity sálů a možností operačních týmů,“ řekl MUDr. Pavel Valoušek.

1808kzcrkz4

 Foto: Krajská zdravotní

„Po ortopedických operacích se v nově vybudovaném pavilonu se svými zákroky přidají gynekologové následováni chirurgy a urology,“ informoval MUDr. Tomáš Hrubý, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s., který je zároveň ředitelem zdravotní péče teplické nemocnice. „Dochází tak k postupnému přesouvání do nových prostor ze stávajících, aby byl přechod co nejplynulejší s ohledem na kapacitu jednotlivého sálu a možnosti operačních týmů, které se budou na něm střídat,“ doplnil MUDr. Martin Sessek, zástupce ředitele zdravotní péče teplické nemocnice a primář zdejšího chirurgického oddělení.

1808kzcrkz5

 Foto: Krajská zdravotní

Po zhruba hodině a čtyřiceti minutách končí historicky první operace. MUDr. Petra Pavlíčková, lékařka anesteziologicko-resuscitačního oddělení teplické nemocnice probouzí dvaasedmdesátiletou pacientku z narkózy. Následně personál operačních sálů převáží odoperovanou ženu na dospávací pokoj v témže podlaží, což je další nesmírnou výhodou nově vystaveného pavilonu.

„Operovalo se nám v nových prostorách velmi dobře, zákrok probíhal standardně. Nesmírnou výhodou je, v těchto letních dnech, klimatizace zaručující celému týmu maximální komfort během výkonu na operačním sále,“ zhodnotil na závěr historicky první operaci MUDr. Květoslav Žďánský.

 1808kzcrkz8

 Foto: Krajská zdravotní

„Sluší se poděkovat za finanční investiční podporu Ústeckému kraji, která umožnila realizaci náročného projektu, jakým vybudování pavilonu s moderními operačními sály bylo. Tím ale akce v teplické nemocnici nekončí, chystáme další, např. rekonstrukci gynekologicko–porodnického oddělení včetně operačního sálku nebo rekonstrukci stravovacího provozu. Myslíme také na ostatní nemocnice pod hlavičkou KZ, v nichž nejvýznamnějšími investičními akcemi jsou připravované dostavby areálů v Děčíně, Ústí nad Labem a Chomutově,“ ujistil Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

1808kzcrkz7 

 Foto: Krajská zdravotní

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru