fb pixel Američané prodávají Tchaj-wanu desítky stíhaček, Čína pošťuchuje hranice – G.cz
Vyhledávání

Američané prodávají Tchaj-wanu desítky stíhaček, Čína pošťuchuje hranice

Zdroj: Autor: U.S. Air Force photo – http://www.af.mil/shared/media/photodb/photos/021105-O-9999G-056.jpg, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29673

V pátek byla finálně uzavřena zakázka na devadesát stíhaček, které mají Spojené státy dodat do zbytku světa. Čtyřiadvacet z nich se prodává do Maroka. Zbylých šedesát šest ale putuje na Tchaj-wan. Tohle společně s návštěvou amerického ministra zahraničí vyvolává v Číně značnou nervozitu.

Jan Studnička
Jan Studnička 18.8.2020, 10:25

Top Gun

O vývozu necelé stovky stíhaček se hovořilo už před rokem a už tenkrát unikly informace, že velké množství těchto strojů poputuje právě na Tchaj-wan. Už tenkrát se Čína hlasitě ozývala a varovala před ochlazením vztahů mezi oběma velmocemi. V pátek, když se potvrdilo, že dohoda o prodeji byla dokončena a vnitřní zdroje potvrdily, že kupujícím je skutečně Tchaj-wan, “ochlazením vztahů” už se nehrozilo.

Čína se Spojenými státy jsou na nože už dlouhou dobu. Ekonomické spory, koronavirus, špionážní hry, armádní manévry, diplomatické třenice… někteří zahraniční analytici mluví o hrozbě nové studené války. A zlepšující se vztahy mezi USA a Tchaj-wanem jsou pochopitelně pro Čínu další smrtelnou urážkou, protože Čínská lidová republika Tchaj-wan nebere jako samostatný stát nýbrž jako součást “jednotné Číny”.

A aby Amíci Čínu pořádně vytočili, poslala Trumpova administrativa do země Alexe Azara, amerického ministra zdravotnictví, aby jednal s místní vládou. Je to nejvýše postavený americký veřejný činitel, který Tchaj-wan navštívil za posledních čtyřicet let. V reakci na to se čínská armáda brouzdá kolem hranic s Tchaj-wanem a naplánovala si ohromné vojenské cvičení v regionu. Protože tvrdí, že jednání s Tchaj-wanem jsou přímým ohrožením čínských zájmů.

Tady jde o zdraví

Spojené státy mají k návštěvě Tchaj-wanu ale i jiné důvody než jen “23 pranků, kterými můžete vytočit Čínu”. A to je už zmíněná koronakrize. Tchaj-wan dostal tvrdý zásah při pandemii SARSu před pár lety, takže na covid-19 byl připraven. Obecně se s nákazou potýká lépe než devadesát procent zemí na planetě. Což je Číně mimochodem taky trnem v oku, možná si ještě vzpomenete, jak zuřivě bojovala za to, aby se Tchaj-wan nemohl zúčastnit WHO konference.

Přestože nás prezident povážlivě naklání k totalitním režimům, nejrůznější frakce v České republice jsou o dost bližší americkému přístupu. Tak třeba Praha navázala užší vztahy s Tchaj-wanem a Čína kvůli tomu zakázala pro Prahu pandy a podobné srandy. No a samozřejmě senát, který podporuje Tchaj-wan dlouhodobě a koncem srpna jeho předseda do země přes čínské výhružky pojede.

Ostatně, Tchaj-wan nám během největší krize ochranné pomůcky daroval, kdežto stát, který nákazu do velké míry způsobil, nám prodával zpět naše vlastní respirátory.

Podobné články

Doporučujeme

Další články