Kapela bez cíle, která se zabývá pouze láskou. Pětice 440 Hc se brání rozumu a sází na intuici

18. srpen 2020

Kapela 440 Hc je zvláštní úkaz na české hudební scéně. Možná si pamatujete jejich singl Kapitán Kormorán, lyrický lovesong plný nevšedních hříček o ježcích a polyfonním vyzvánění s aranžemi jak od narkoleptické verze J. A. R. Byl to vtip? Bylo to melodrama? Mysleli jsme, že když si 440 Hc pozveme do studia, budeme mít v tomhle uskupení divadelníků, kteří se vydali cestou hudby, trochu víc jasno. Dopadlo to přesně naopak.

Šimon Bilina, jeden ze tří (sic!) frontmanů kapely 440 Hc, hned na začátku rozhovoru naznačil, že by nerad odpovídal na přízemní otázky typu „jak jste se dali dohromady nebo proč vlastně děláte hudbu“. Místo toho jsme řešili lásku.

Právě ona je totiž podle Šimona hlavní motivací k tvorbě 440 Hc. Láska je ústřední slovo kapely. Naopak slova jako snaha nebo rozum jako by autorovi textu Kapitána Kormorána a zpěvákovi s nezaměnitelným sametovým basem připadala snad až toxická.

Z étericky působícího Šimona se nám podařilo vytáhnout alespoň detaily o nejambivalentnější písni celého Startéru, takže jestli si Kapitána pamatujete a rádi byste se dozvěděli něco o jeho vzniku, rozhodně si pusťte náš záznam.

Dozvíte se něco dalšího? Nepochybně! A možná vás kombinace vzletných myšlenek a Šimonova příjemného basu dokonce dožene až ke spirituálnímu zážitku.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.