Hlavní obsah

Za usmýkání muže za autem chce žalobce pro expolicistu 13 let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct let vězení navrhl v úterý u Krajského soudu v Plzni státní zástupce Roman Šustáček jako trest pro bývalého policistu Martina Novotného (41) a diskotékového vyhazovače Aleše Šeptáka (47). Podle obžaloby měli v roce 2008 na Chebsku usmýkat za autem Novotného údajného soka v lásce Tomáše P.(37). Rozsudek soud vynese ve středu.

BEZ KOMENTÁŘE: Martin Novitný měl usmýkat může za autem. Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Klíčovým důkazem je výpověď utajeného svědka. Ten tehdy místem projížděl a oba obžalované poznal ve vozidle, které v tu chvíli za sebou vláčelo tělo poškozeného,“ prohlásil v závěrečné řeči státní zástupce. Jako možný motiv uvedl žárlivost, kvůli které prý nemá Novotný daleko k fyzickému násilí. „Úmyslem obžalovaných bylo zřejmě Tomáše P. jen postrašit, dát mu za vyučenou. Proč se to zvrtlo, se asi už nikdy nedozvíme,“ konstatoval Šustáček.

Podle něj obžalovaní poškozeného nejprve zbili, pak jej naložili do auta a odvezli za město. „Tam mu k opasku u kalhot přivázali lano, druhý konec upevnili za automobil a vlekli jej více než dva kilometry po klikaté silničce s hrubým povrchem. Pak tělo odvázali a pohodili ke krajnici,“ stojí v obžalobě.

Podle znalců musel muž před smrtí prožívat obrovská muka, neboť pachatelé ho uvázali za auto živého. Zemřel totiž až na následky devastujících poranění během smýkání. Proto také státní zástupce považuje způsob vraždy za zvlášť trýznivý.

Brutální vražda, znásilnění vlastní matky či kuplířství? Bývalý policista obžalobu odmítl

Krimi

Novotného se Šeptákem obvinili detektivové z Generální inspekce bezpečnostních sborů až v roce 2018, a to na základě výpovědi údajně očitého svědka, který se rozhodl promluvit až po několika letech. Tvrdí, že se tehdy s vozidlem obžalovaných náhodně míjel na silničce vedoucí z vesničky Podhradí k přehradě Bílý Halštrov právě v okamžiku, kdy za autem vláčeli oběť.

„Byla sice hluboká tma, ale když se obě vozidla dostala na úroveň bývalé textilní továrny, rozsvítila se v reakci na pohyb halogenová světla u budovy. Viděl jsem na řidiče i na muže, co seděl za ním. Oba je znám, ale oni mne ne. Jeden z nich se mi díval přímo do očí a byl pořádně vykulený,“ řekl svědek.

Babička mu dala čaj a sušenky, pak ji uškrtil. Soud potvrdil mladíkovi 17 let vězení

Krimi

Pak si ve zpětném zrcátku všiml, že táhnou za autem člověka. „Tělo bylo přivázané na lanu asi dva metry za autem. Přišlo mi to, jako když táhnou figurínu, ten člověk ležel na zádech, nohy mu plandaly a přišel mi úplně bezvládný. Vůbec mě nenapadlo, že to může být skutečné. Jel jsem dál, ale pořád mi to vrtalo hlavou. Tak jsem se po chvilce otočil, že to auto dojedu. Zahlédl jsem ho už na hlavní silnici, a než jsem tam dojel, zmizelo mi z dohledu,“ vypověděl dále svědek.

Že nešlo o legraci, zjistil hned druhý den, kdy o hrozném činu informovala média. V televizi později viděl, že byl v této souvislosti zadržen Novotný. Bral to, že je případ vyřešený, a nikomu nic neřekl. Situaci dále nesledoval, protože dlouhodobě pobýval v zahraničí

Když však s odstupem času uviděl chodit Novotného po Aši, byl překvapený. Tehdy nevěděl, že byl propuštěn a pro nedostatek důkazů tehdejší inspekce ministra vnitra případ odložila. Myslel si, že je věc stále v šetření, ale váhal se jít přihlásit.

Za ubodání šéfa kvůli vyhazovu uložil soud muži 16 let vězení

Krimi

Pak podle svých slov zavolal na linku 158 s tím, že chce k činu něco oznámit. „Policista si na mě vzal kontaktní údaje s tím, že se mi někdo ozve, ale nikdo se neozval,“ prohlásil svědek. O tom, co osudnou noc viděl, chtěl policistům říci už dříve. „Měl jsem strach z Novotného, jako policista měl špatnou reputaci. Jsem ale silně věřící člověk a tížilo mě svědomí. Nakonec jsem sebral odvahu svědčit. Nedokázal bych s tím dál žít,“ dodal svědek,

Jeho výpověď detektivové z GIBS prověřovali přímo na místě. Po vyšetřovacím pokusu, kdy nasimulovali míjení automobilů stejných technických parametrů za obdobných světelných a klimatických podmínek, dospěli k závěru, že svědek mohl vidět do tváře řidiče i dalších osob v protijedoucím vozidle.

Mrtvou holčičku našli v pračce, zmatenou matku na půdě, řekla svědkyně o tragédii v Přerově

Krimi

Podle obhájců obou obžalovaných je tento svědek, na kterém stojí obžaloba, nevěrohodný. „Byl opakovaně stíhán za rozsáhlou majetkovou trestnou činnost. Je otázkou, zda se za toleranci k této činnosti či úlevu v případném postihu nepřiklonil k tomu, že bude křivě svědčit,“ prohlásil v závěrečné řeči Novotného advokát Jaroslav Vovsík. Poukázal také na to, že podle registru dlužníků má svědek dluhy ve výší 30 miliónů korun.

Oba obžalovaní svoji vinu od začátku popírají. „Poškozeného jsem neznal. Neměl jsem důvod ani motivaci mu ublížit. Žárlivost je blbost, o moji družku se vůbec nezajímal,“ prohlásil na závěr procesu Novotný. Podobně se vyjádřil i Šepták. „S tím, co se stalo, nemám nic společného. Nechápu, jak jsem se do toho vůbec dostal. Mám tím zničený celý život, lidé na mě koukají jako na nějakého parazita,“ uzavřel Šepták.

Reklama

Výběr článků

Načítám