Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

VAR na všech zápasech? Od ledna bychom měli mít video všude, říká za komisi rozhodčích Wilczek

Sport

  16:03
Praha - Na sedm zápasů z devíti v úvodním kole nového ročníku fotbalové ligy bude dohlížet videoasistent. Je to nejvíc v historii. „A od ledna bychom snad měli mít video na všech zápasech. Snad,“ říká Martin Wilczek, místopředseda komise rozhodčích.

Konzultace s video rozhodčím. foto:  Michal Šula, MAFRA

Fortuna liga, ročník 2020/2021, odstartuje už v pátek.

Rozhodčí před ligou: deset nováčků, řeší se testy

Na listině rozhodčích pro novou sezonu profesionálních soutěží přibylo šest hlavních a čtyři asistenti. Celkem je pro ročník 2020/21 připraveno 81 rozhodčích. Dvaadvacet z nich je aktuálně proškoleno pro potřeby VAR.

„Nováčci začnou v dorostenecké lize, budou jezdit jako čtvrtí rozhodčí na druhou a pak i první ligu, aby se seznámili s prostředím, s komunikátory, na které nejsou zvyklí. Postupně je budeme zapracovávat,“ poznamenal místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek. 

Všichni sudí včetně delegátů jdou ve čtvrtek na první kolo koronavirových testů. 

„Na jaře jsme se testovali co čtrnáct dnů. Hráči první ligy v této sezoně budou testování jednou týdne, u druhé ligy je to jednou měsíčně. My počet testů ještě řešíme, uvidíme, jak se vedení FAČR rozhodne,“ dodal Wilczek.  

Ligová fotbalová asociace (LFA) s komisí rozhodčích chystají novinky i v souvislosti se systémem VAR.

„Na podzim bychom v každém kole měli mít videoasistenta na šesti až osmi zápasech,“ říká Wilczek. Dosud bylo maximem pět utkání v kole.

Jestli to na podzim bude šest, sedm nebo osm utkání záleží na dostupnosti přenosových vozů v konkrétní den.

Od jarní části, která začne už koncem ledna 2021, by video mělo být na všech devíti utkáních kola.

„Až budeme mít všech devět zápasů, rádi bychom zároveň zakoupili software kalibrované čáry. Je to i otázka peněz a výběrového řízení, které bude probíhat,“ poznamenal Wilczek.

Tzv. ofsajdové čáry pomohou sudím správně rozpoznat i titěrné ofsajdy.

Komise má pro potřeby VAR pro podzim k dispozici dvaadvacet proškolených sudích. Dalších osm školením prochází.

„Je to dostatečný počet. Pokud budou všechny zápasy s videem, jsme připravení. Jsem rád, že má VAR vývoj, že budou před každým zápasem na světelných tabulích podle možností jednotlivých klubů informace pro veřejnost. A zároveň fanoušci budou vědět, co přesně se při zápase řeší. To je velmi důležité,“ zdůraznil předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec.

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...