Nejvyšší soud nerozhodl o návrhu na odklad omluvy za Zemanovy výroky

Nejvyšší soud (NS) dnes v úředních hodinách nerozhodl o návrhu na odklad vykonatelnosti rozsudku, podle kterého se má ministerstvo financí omluvit za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. ČTK to řekl mluvčí soudu Petr Tomíček.

Ministerstvo mělo lhůtu k omluvě Peroutkově vnučce stanovenou do dneška. Úřad dnes vpodvečer ale sdělil, že do rozhodnutí NS o odkladu vykonatelnosti se omlouvat nebude.

Návrh na odklad vykonatelnosti spojilo ministerstvo s dovoláním, které proti verdiktu podalo ve čtvrtek. "Ministerstvo financí vyčká na rozhodnutí Nejvyššího soudu o jeho návrhu na odklad vykonatelnosti rozsudku," uvedl nyní Jakub Vintrlík z tiskového odboru úřadu na dotaz ČTK, zda se dnes ministerstvo omluví.

"Ministerstvo požádalo o odklad vykonatelnosti rozsudku Městského soudu v Praze s ohledem na charakter uložené povinnosti, kdy předmětem řízení je nevratné plnění - omluva. S ohledem na charakter plnění Nejvyšší soud opakovaně rozhodl o odkladu vykonatelnosti v obdobných řízeních a my nemáme důvod se domnívat, že by se od této praxe odchýlil i v tomto případě," dodal.

Peroutkově vnučce Terezii Kaslové se tak otevírá možnost, aby vykonání rozsudku vymáhala exekučně. Její advokát František Vyskočil ČTK sdělil, že tuto možnost teprve bude s klientkou probírat. Serveru Aktuálně.cz dnes Kaslová řekla, že když se ministerstvo do dneška neomluví, podají žádost o exekuci.

Další procesní postup NS ani očekávaný termín rozhodnutí nelze podle mluvčího Tomíčka předjímat, záleží na úvaze senátu s předsedou Františkem Ištvánkem. NS si v pondělí z Prahy vyžádal spis, který už má k dispozici.

Statistika toho, jak rychle NS rozhoduje o odkladech vykonatelnosti, není podle Tomíčka dostupná. Návrhy někdy přicházejí před podáním dovolání, někdy s dovoláním, někdy až s odstupem času.

Ve sporu kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi odložil NS vykonatelnost verdiktu už v roce 2016. Předtím se ovšem Kaslová obrátila na exekutora, který uložil prezidentské kanceláři pokutu 100.000 korun za nerespektování rozsudku. Tehdy se totiž měl omlouvat právě Hrad, který následně požádal o odložení exekuce. NS pak verdikt o omluvě zrušil s vysvětlením, že žaloba Kaslové má směřovat na ministerstvo financí.

Pražský městský soud pak ministerstvu počátkem letošního července uložil, aby se Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku "Hitler je gentleman". Omluvu musí úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu.

Dovolání, které samo o sobě nemá odkladný účinek, podalo ministerstvo v blanketní podobě, odůvodnění doplní později. Na Nejvyšší soud se chystá obrátit i Kaslová. S červencovým verdiktem spokojená nebyla, protože se domáhala širší omluvy i za další prezidentova slova. Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy