Prezident Miloš Zeman se vrátil na Veselský rybník ve člunu (8. 8. 2020)

Prezident Miloš Zeman se vrátil na Veselský rybník ve člunu (8. 8. 2020) Zdroj: Jiří Ovčáček / Facebook

Vladimír Mertlík: Dva roky prázdnin Miloše Zemana

Ještě jednou se vrací Zpětné zrcátko k historii o „spontánním“ sražení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí prostřednictvím originálního rozhovoru „Naše luza jesuité a diplomaté“, který dal novinářům k výročí vandalství v roce 1923 Franta Sauer (Kysela). Činí tak nejen proto, že Franta v obšírném vyprávění přiznává nejen svou zásadní roli v činu samotném, ale i v jeho přípravách ve spolupráci se socany z Hybernské ulice. Signifikantní je i skutečnost, že se socani na povalení sloupu dohodli na tajném zasedání! Inu, nic na světě se nemění, jen kostýmy a kulisy – jak říkává Zpětné zrcátko, v tomto případě ani kostýmy ne!

Pousmání hodna je i pasáž, v níž Franta Sauer popisuje zrod nových politických struktur a porevolučních osobností. Byť je text z pochopitelných důvodů poplatný Sauerově politickému vyznání, podobnost s dobou našich posledních třiceti let i dneškem je vskutku kouzelná.      

„Bylo po válce — nadešel 28. říjen 1918! Důvěrníci dělnictva z továren, kteří byli z trestu v železech posíláni do války nebo do kriminálu, vraceli se domů... Již na cestě k domovu udiveně pohlíželi, jak ze země vyrůstají noví neznámí »hrdinové«, kteří melou hubou u každého patníku a lidem důvěřivým vykládají cosi o »mafii« a svém osobním hrdinství a podobné jalové řeči.

Zrychlili krok, aby byli doma raději u svých milých. Druhý den po posilujícím spánku jdou opět mezi kamarády. Není práce, a proto nutno něco hledali.

Ke svému překvapení shledávají, že včera ještě neznámí prázdní mluvkové zastávají důležité nějaké úřady a úžas důvěrníků roste víc, když zpozorují, že ti chlapíci jsou vlastně všude, nevyjímaje ani »revoluční národní shromáždění«. Mezi dělnictvem mluvilo se pak o tom všeobecně, ale Praha tehdy tonula v záplavě různých praporů a ustavičných oslav, takže na to nikdo nemyslel, jaké to ponese ovoce... Žižkováci však i v tom národním radostném opojení myslili na spáchané křivdy. Kam tehdy člověk přišel, všude bylo slyšet mezi jinými nápady zatrpklou otázku: »A což ten sloup hanby na Staroměstském rynku necháme trčet věčně?“

Tak takhle spontánně se rozhodl český lid!

Babišovi kážou vodu, pijí víno

A jak bude zítra? Zlí jazykové a Kalouskovi i Sörösovi nohsledi si v minulých dnech neodpustili už tak covidem-19 zavirovaný veřejný prostor zaneřádit navíc jedovatou slinou pomluv na adresu premiéra Babiše. Jako záminku si vzali jeho odlet na Krétu, kam premiér odletěl po opakovaných výzvách k občanům, aby nikam nejezdili a pobytem v tuzemsku pomohli české ekonomice ve svěřeneckých fondech. Záludnost útoků i výkřiků: „Káže vodu a sám pije víno!“ premiér odhalil ve chvíli, kdy vysvětlil pravý důvod svého odletu. Byl křišťálovější než křišťál!

Ukázalo se, že premiér Babiš se rozhodl na Krétě ty občany, kteří jeho výzvu neuposlechli, k solidaritě znovu vyzvat přímo na místě jejich činu. Také manželka Monika se již předtím rozhodla – v rámci osobního volna – podniknout stejnou misi mezi českými turisty v Chorvatsku. Tam se s ohledem na předpokládaný počet dovolenkářů a z toho plynoucí náročnost úkolu vydala s delegací kamarádek z mikulášské vedenou holičem, známým pod přezdívkou a převlekem „kardinál“.

Zeman dovolenkující a hledající

Také prezident Miloš Zeman vyvrátil svou akční dovolenou pomluvy o své fyzické kondici. Podle nejnáročnějšího programu cestovní kanceláře The Adventure Top Fit Holidays – „Lie down and lie!“ se nejprve zúčastnil sjezdu divoké hladiny rybníka v Novém Veselí na jeho gumovém člunu Challenger. V souladu se svými úkoly jej jeho bodyguardi – tentokrát umně skryti za člunem – bravurně několikrát potlačili sem a tam. Nakonec bez úrazů vlastních i prezidenta zvládli i nejnáročnější úkol, dostat dobrodruha do člunu a ven. Poté byl prezident v náročném terénu přenesen a opřen o malou dřevěnou boudičku v lese, u níž po několikaměsíčním významném mlčení řekl v zásadním státnickém projevu k současným událostem doslova: „Vypravil jsem se dnes k turistickému prameni řeky Oslavy. Po nedávném poničení vandaly byl starostou Nového Veselí Zdeňkem Křivánkem a jeho kolegy krásně opraven. Děkuji za skvěle odvedenou práci!“

Záhadou pro poddaný lid i politology z birminghamské univerzity zůstává, co tím vším vodiči pana prezidenta Vratislav Mynář a Martin Nejedlý sledují. Samozřejmě nemá cenu se na to ptát přímo prezidenta, který o svém dobrodružství neví. Nebylo by lepší v zájmu obou pánů tvrdit, že Miloš Zeman v skrytu lánského zámku hledá Peroutkův článek Hitler je gentleman? Útěchou nám může být, že prezidentův hlásný trouba Jiří Ovčáček oznámil pokračování Zemanovy dovolené dalším úkolem, hodným Jacka Reachera, lovem bobříka mlčení.

Prezidentově stavu z jiného úhlu pohledu se věnoval v minulých dnech pražský zpravodaj ARD Peter Lange. Podle citace Langeho textu na webu Forum 24 se mnoho Čechů za Zemanovo chování stydí a svými odpůrci je Zeman prý označován „svéhlavým, starým a nemocným mužem s patologickým sklonem k cynismu a provokaci“. Lange dále připomněl, že po opětovném zvolení v roce 2018 Zeman sliboval, že bude vystupovat zdrženlivěji, ale „slib mu vydržel jen do inaugurace“. „Zeman jedná na Pražském hradě jako autoritativní hlava rodiny, která chce všechno kontrolovat!“ píše Peter Lange v textu pořadu tagesschau.de. V něm se ovšem hluboce mýlí.

Netřeba být expertem na pražskou hradní politiku a znalcem poměrů, aby jeden pochopil, že prezident Miloš Zeman nekontroluje už ani své fyziologické pochody, jak je zřetelné z jeho jakéhokoliv sebekratšího veřejného zjevení, což je přesnější označení toho, co se v jiných případech dá popsat jako vystoupení. Chce-li Peter Lange získat informaci o skutečném chodu prezidentské kanceláře a úřadu, nechť se obrátí s důvěrou na současného českého Rasputina aka Vratislava Mynáře.

Kancléř Vratislav Mynář označil moderátorku České televize Noru Fridrichovou za starší paní. Zpětné zrcátko není takový sexy kanec jako Vratislav Mynář, přesto by možná hradnímu Clooneymu doporučilo rozhlédnout se i doma.  

Pomatené hradní žvásty

Ministerstvo financí se nebude omlouvat vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za výroky, které na adresu jejího dědečka Ferdinanda Peroutky pronesl prezident Miloš Zeman. Pro připomenutí: Pražský městský soud ministerstvu po nekonečně dlouhé době počátkem července uložil, aby se žurnalistově vnučce Terezii Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman“. Omluvu musí úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu. Lhůta pro omluvu má vypršet dnes.

Podání mimořádného opravného prostředku avizovalo ministerstvo již dříve: „Dlouhodobě se totiž domníváme, že veřejný projev prezidenta republiky nelze považovat za nesprávný úřední postup podle zákona o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci,“ vysvětlil mluvčí ministerstva.

Omlouvat se za nesvéprávné výroky je nesprávné. Co na tom, že jejich autorovi na doklad jeho nesvéprávnosti chybí lékařské potvrzení! Má snad kancléř bezpečnostní prověrku?! Nemá! A vadí to někomu? Nevadí!

Nedávno začali prezidentovi právníci vymáhat nesmyslné sumy na lidech za jejich odmítnuté žaloby na prezidenta. Prý proto, aby si každý rozmyslel dělat si z prezidenta trhací kalendář. Stojí za zvážení, zda by prezident neměl z vlastní kapsy zaplatit veškeré náklady, které daňové poplatníky stojí jeho pomatené žvásty. Prý proto, aby si z občanů nedělal trhací toaletní papír k okamžitému použití.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík