Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: historie jedné pohlednice

Milí přátelé budějovické historie – dnes máme pro Vás přichystanou zajímavou starou pohlednici. Pokud se na ni zadíváte, většina z Vás asi nepozná, kde se tento, dnes již zbouraný, statek nacházel. Takže vám dám malou nápovědu.

Když se podíváte na levý a pravý spodní okraj fotografie, uvidíte konce „nájezdové rampy“. Je to těžké, tak vám raději řeknu řešení. Samozřejmě, že se nejedná o konce nájezdové rampy, ale o ukončení Dlouhého mostu. Jinak řečeno, nalevo od tohoto statku stojí dnešní Špalíček pana Hocha. Ano, jedná se o statek, který musel být zbourán (okolo roku 1940), aby se narovnala současná Husova třída, která pokračuje ke křižovatce u výstaviště.  

Na fotografii je zřetelná kaplička, ve které stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Tuto sochu daroval Adalbert Lanna jako poděkování významnému českobudějovickému měšťanovi Františku Josefovi Pachnerovi za uskutečněný obchod. Adalbert Lanna totiž od něho koupil zámeček Poříčí v Boršově. 

Samozřejmě, že majitelé domu u Dlouhého mostu se bourání své nemovitosti bránili. Město jim jako náhradu vystavělo nový dům, který se nyní nachází v ulici Na Sádkách. Zde se dokonce našlo místo i pro novou kapličku a sv. Jan Nepomucký byl přesunut právě sem, kde stojí dodnes. Nemohu se ale zbavit dojmu, že na původním místě měla socha hezčí rozhled.

Jak se fotografie domu u Dlouhého mostu dostala k Milanu Binderovi? I to je zajímavé – přišla z Chorvatska. Milan ji vydražil na e-bay. Samozřejmě, že se mu líbila fotografie domu. Překvapení na něho čekalo ale i na druhé straně pohlednice, kde je napsáno – „doufám, že mne na fotografii poznáváš“. Pisatelku textu a zároveň majitelku domu totiž zachytil fotograf při pořizování snímku.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, Dlouhý most, pohlednice, statek, České Budějovice, historie, dům, socha, Jan Nepomucký, Vojtěch Lanna mladší, František Josef I., Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Waldová

Krásná pohlednice, neni moc známa. V článku je ale chybně uvedeno, že Lanna daroval tuto sochu stojící u Dlouhého mostu F.J.Pachnerovi za prodej zámečku Poříčí. Jednalo se o sochu jinou. Pachner vlastnil jeden ze statků v Remlových Dvorech s číslem 16. Po prodeji zámečku Poříčí spolu se Včelnou, Vrcovem a vsí Poříčí v roce 1840 věnoval A. Lanna za tento prodej Pachnerovi jako klíčné sochu sv. Jana Nepomuckého, která byla umístěna právě u jejich statku v Remlových Dvorech. Jedná se tedy o dvě různé sochy. Tato socha u Bělohlávkova dvora byla kolem roku 1940 přestěhována, ale ta druhá socha vydržela na svém místě v Remlových Dvorech až do sedmdesátých let 20 století. Tato se bohužel nikde nedochovala, a není známá ani její podoba. Čerpáno z knihy o poříčském zámečku - Zámeček Poříčí v Boršově nad Vltavou.

Neděle, 23. srpna 2020, 22:20Odpovědět

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: historie jedné pohlednice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.