Ondřej Němec
19. srpna 2020 • 10:25

Otřesy v UFC: Jones přibere a uhne Procházkovi, Chabib a poslední soupeř

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejslavnější MMA liga světa nikdy nespí. V poslední době je ale v UFC rušno víc než jindy. Konec trilogie Stipe Miocic vs. Daniel Cormier uzavřel i kariéru skvělého bojovníka, který dal zápasení sbohem na komorním turnaji v Las Vegas. Twitter pořádně rozvířil neporažený velikán polotěžké váhy Jon Jones. A další neporažený šampion Chabib Nurmagomedov prozradil, za jakých podmínek nastoupí znovu proti Conoru McGregorovi.



Bojové sporty rovná se akce. A to samé platí o „létajícím cirkusu“, jak se dříve, kvůli neustálým změnám působiště, říkalo UFC. Největší MMA liga má už dlouho za svůj domov Las Vegas, pořád je v ní ale mimořádně živo.

Daniel Cormier jeden z hlavních aktérů hlavní bitvy na UFC 252
Daniel Cormier jeden z hlavních aktérů hlavní bitvy na UFC 252

Cormierův konec bez pompy

Svůj odchod si představoval jinak. S rukama vítězně nad hlavou a za potlesku davů. Nestalo se, Daniel Cormier třetí bitvu s rivalem Stipem Miocicem prohrál a kvůli koronavirovým opatřením odcházel z klece prázdnou halou centra Apex v Las Vegas. I přesto, že se nejednalo o poslední show podle jeho představ, rozhodl se slavný válečník ukončit kariéru, tak jak předem slíbil.

„Budu spokojený s výhrou a odejdu. Kdybych prohrál, taky budu v pohodě a skončím,“ proklamoval dopředu. Jen dva dny po střetu s šampionem svůj záměr potvrdil na sociálních sítích. V obsáhlém příspěvku poděkoval soupeři, týmu, rodině, fanouškům i UFC v čele s prezidentem Danou Whitem. „Byla to sakra jízda, co?“ uzavřel svou rozlučku.

Nástup Jona Jonese do souboje s Dominickem Reyesem na UFC 247Foto Nova Sport 2

Jones mění váhu, Procházka je blíž titulu

Na Twitteru řádil jako Trump. Řeč je o Jonu Jonesovi, šampionovi polotěžké váhy UFC. Rozepsal se během titulové bitvy v těžké váze, kterou vydatně komentoval. „V žádném případě nemůžeš odejít s prohrou v prázdné aréně,“ vzkázal například poraženému Cormiérovi.

„Stačí se vyhnout Stipeho (Miocice) pravačce. Jsem příliš rychlý. Až přijde správný čas, budu pro něj i moc silný a budu mít příliš mnoho energie. Brzy, velmi brzy, budu považován za nejtvrdšího muže na této planetě,“ varoval vítěze velké bitvy.

O den později ale šokoval. „Právě jsem dotelefonoval s UFC. Potvrzuji, že dneškem uvolňuji titul mistra polotěžké váhy. Je oficiálně k mání. Byla to úžasná cesta, upřímně děkuji všem. Mým soupeřům, UFC a hlavně fanouškům,“ uvedl neporažený bijec.

O hodinu a půl později informoval o dalším hovoru s hlavní ligou a oznámil, že se jedná o jeho zápase v těžké váze. V jednom z mnoha tweetů pak zažertoval, že bude moci díky přibrání na váze konečně naplno využít svůj geneteický potenciál. Jeho bratři Chandler a Artur jsou totiž hráči NFL, první jmenovaný váží 120 kilo, druhý dokonce přes sto padesát. Těžká váha v MMA má limit do 120,2 kilogramů.

V polotěžké divizi, jíž doposud třiatřicetiletý Američan vládl, zápasí i český samuraj Jiří Procházka. Jeho cesta k pásu šampiona je tak rázem o něco kratší. „Jsem rád, že už se situace kolem Jonese nějak rozhodla. A to hlavně kvůli jemu samotnému,“ komentuje situaci Procházka. „Těším se na další dění. Cíl mám jasný, nehledě na Jonesova vyjádření a kroky. Jsem zvědavý, jestli se s ním jednou přece jen potkám. Ať už v boji, nebo jakkoliv,“ dodává bojovník z Moravy, jenž je v žebříčku váhy v současnosti na šesté příčce.

Otec Chabiba Nurmagomedova Abdulmanap bojuje o životFoto Profimedia.cz

Nurmagomedov je pro odvetu s McGregorem, když…

Na nedávné tiskové konferenci v Moskvě Chabib Nurmagomedov potvrdil, že by chtěl z MMA odcházet s bilancí třiceti zápasů bez jediné porážky. Tak si to přál i jeho nedávno zesnulý otec. V současnosti má na svém kontě jednatřicetiletý bojovník z východu 28 vítězství.

Čekají jej tak nejspíš poslední dva zápasy. 25. října bude obhajovat titul lehké váhy v souboji s jednatřicetiletým Američanem Justinem Gaethjem. A pak by chtěl uzavřít svou kariéru ve velkém stylu. Vysněným duelem by pro něj byl střet s Georgesem St-Pierrem.

Kanadská legenda oktagonu je už ale ve sportovním důchodu. V úvahu tak prý připadá i souboj s úhlavním rivalem. „Žít minulostí a se záští to není můj styl. Otec takový nebyl a já jsem se od něj v tomto směru moc nevzdálil,“ odvětil Nurmagomedov na otázku, jestli pociťuje vůči Conoru McGregorovi nevraživost jako v období jejich souboje.

Dokázal by si jej představit i jako svého dalšího protivníka, pokud ale porazí jeho posledního soupeře. „Po Gaethjem bych byl připraven čelit každému, kdo vyhraje nad Dustinem Poirierem. Ať už to bude Tony (Ferguson), nebo McGregor,“ prozradil šampion.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud