logo-personalista.com
oblíbené přidat k oblíbeným
pracovní prostředí | byznys | ekonomika | ESG & CSR  | získávání a výběr | trh práce | rozvoj pracovníků | pracovní právo | lidé a podniky | celoživotní učení | zprávy | rekvalifikace
Personalista doporučuje: učímse.cz | facebook: personalista | twitter: personalista | LinkedIn #personalistacom



Personalista > zprávy > Na nábor stážistů je ideální doba, v průzkumu to potvrzuje přes 80 % firem
Spolehlivé HR řešení v každé době

Na nábor stážistů je ideální doba, v průzkumu to potvrzuje přes 80 % firem

personalista.com - 19. 08. 2020
Z průzkumu společnosti Xflow vyplývá, že přes 30 % dotázaných firem pracuje se stážisty kontinuálně. Přes 18 % pak občas a celkem 36 % zřídka. Jen bezmála 14 % odpovědělo, že se stážisty nepracují. “Mnohé firmy, se kterými komunikujeme to ale plánují, některé i po koronavirové krizi se stážemi začínají, jiné čekají až se u nich situace více ustálí,” popisuje Tomáš Hülle.






Téměř 60 % společností také uvedlo, že ve firmě stážisty těsně před vypuknutím pandemie měly. “Stážistická kultura v českých firmách je na vzestupu, stále si však množství z nich neuvědomuje přidanou hodnotu, kterou mohou stážisté do firmy přinést. V průzkumu nejčastěji firmy zmiňovaly teoretické znalosti z oboru a novou energii, oceňují také nestranný a inovativní pohled mladých lidí,” komentuje Hülle.

“Hodně firem si prochází složitým obdobím. To ale dává také prostor pro využití příležitosti, kterou pro ně znamenají studenti. Některé sice musely propouštět, nicméně zároveň se musí přizpůsobovat nepředvídatelné době, rozjet nové projekty, které jim pomohou krizi přestát. To je vhodná chvíle na to přibrat mladé, flexibilní a energické pracovníky, pro které je v současnosti daleko důležitější praxe a reálný kontakt s oborem, než výdělek,” vysvětluje Hülle.

Většina firem bude se stážistickými programy pokračovat

Naprostá většina oslovených firem (86,7 %) hodlá se stážistickými programy pokračovat. Jen 13 % uvedlo, že s náborem studentů po koronavirové krizi spíše pokračovat nebudou. “Prakticky všechny firmy chtějí i po odeznění krize pokračovat. Na druhé straně spektra jsou pak firmy, které se stážisty nastavují spolupráci jako novinku. Ty teď budou chtít využít toho, že studenti jsou často mnohem dravější a současně často i kvalifikovanější pracovní silou.

Velké množství mladých lidí si také uvědomilo, že mít praktické zkušenosti je na trhu práce nezbytnou výhodou a proto jsou ochotní pracovat často i bez nároku na odměnu,” dodává Hülle.

Měla krize vliv na nábor stážistů?

Průzkum společnosti Xflow také zjišťoval, zda pandemická situace ovlivnila samotný nábor stážistů. Téměř 30 % z dotázaných firem nábor stážistů v době pandemické situace vůbec neřešilo. Dalších 30 % uvedlo, že krize měla na nábor vliv. Více než 40 % ale uvedlo, že krize na nábor vliv neměla nebo spíše neměla.

“I v zahraničí se koronavirová krize dotkla mnoha firem. Ne všechny však zdaleka škrtají stážistické programy. Některé si naopak uvědomují, že mohou využít tyto programy jako nástroj pro kvalitní nábor relevantních pracovníků,” komentuje Hülle.

Pro studenty je to příležitost vyzkoušet si obory a oblasti, ke kterým by se normálně nedostali. Pro firmy zase nový pohled na jejich fungování. Se stážisty nepřestali kvůli krizi pracovat například ve Startup Disrupt, na léto dokonce plánují nabrat víc stážistů než minulý rok. “Stážistické programy jsou pro nás důležitou součástí, která nám pomáhá získávat nestrannou zpětnou vazbu jak na externí, tak i interní aktivity,” popisuje Patrik Juránek, spoluzakladatel a CEO společnosti. “Jedinou změnu, kterou v této oblasti zaznamenáváme je častější přechod práce do online prostředí, to však nevnímáme my, ani naši stážisti jako problém,” dodává.

Rozdělení českých firem podle průzkumu Xflow

Podle dat společnosti Xflow lze firmy rozdělit do několika skupin. Ti, kteří se stážistickými programy před krizí pracovali a beze změny pokračují, ti kteří se stážisty právě teď začínají a potom ti, kteří své programy odkládají nebo ruší úplně. “I těch je samozřejmě na českém trhu hodně, mnohé z nich prostě čekají jak se situace vyvine. Zapojení do projektu Xflow teď ale odmítlo jen minimum oslovených firem. Ze stovek firem, které jsou s námi v kontaktu jsou to jednotky případů, které spíše nemají kapacitu stážistickou kulturu v současné chvíli nastavovat. Snaží se teď dotáhnout dosavadní projekty a přizpůsobit se změnám, které koronavirus přinesl,” popisuje stav stážistických programů v českých firmám Tomáš Hülle.

Data z průzkumu společnosti Xflow ukazují, že jen 8,7 % stáží ukončily firmy samotné. Mírně přes 4 % stáží ukončili sami stážisté. Většina stáží ale běžela dál i během koronavirové krize (47,8 %) buď v nezměněném rozsahu nebo se snížením pracovní doby nebo povinností. Stáže se také přesunuly do online režimu. Zbytek firem, které se do průzkumu zapojily stážisty v té době nemělo.

Firmy odpovídaly také na otázku týkající se finanční odměny stážistům. Přes 70 % z nich uvedlo, že takové odměny stážistům poskytují buď v každém nebo alespoň v některých případech. Téměř 30 % firem pak uvedlo, že finanční odměny studentům na stáži nedávají.

Stážisté se teď stávají pro firmy důležitou součástí postkoronavirového vývoje. Mnohé z nich si totiž uvědomují, že jde o ideální propojení s mladými lidmi, pro které je v současné chvíli extrémně důležité získat zkušenosti v praxi. Více než 70 % firem také nabízí některým z těch, kteří projdou jejich stážistickým programem pracovní pozici po ukončení stáže. Celem 12,5 % firem uvedlo, že takové nabídky stážistům nedává, 4,2 % že pracovní pozici nabízejí stážistům vždy a 12,5 % uvedlo, že nenabízí klasické úvazky, ale za určitých podmínek stážisté mohou se společností dále spolupracovat.




LL Portal. Uímse.cz

listvyhledávání

listreklama
Chceš i ty vybírat ze všech bankomatů na světě zdarma? Založ si u Raiffeisenbank účet nabitý výhodami. Účet si založíš online

OnlyJobs



Učím se - váš portál pto celoživotní učení></a>

</div>    </div>
    <br />

    
	<br />
<div style=

listzajímavosti odjinud

Plzeňský Daikin svým zaměstnancům od dubna zvýšil mzdy i odměny za odpracované roky

Plzeňská pobočka společnosti Daikin, předního producenta klimatizačních jednotek a tepelných čerpadel, uzavřela se svými zaměstnan... více

Plevel, který hyzdí a poškozuje veřejná prostranství i soukromé pozemky, není nutné ničit chemicky. To totiž ohrožuje zdraví, přírodu i podzemní vody

Likvidace plevele na chodnících, v parcích a zahradách je s příchodem jara důležitým tématem. Jednoduché, a navíc ekologické řešen... více

Kto kupuje slnečné kolektory?

Viete kto si najčastejšie zaobstaráva slnečné kolektory? Ak tipujete, že sú to majitelia rodinných domov, nemýlite sa. Ak tipuje... více

eMan se v minulém roce soustředil na strategii efektivity. Rostla výkonnost i zisk

Pražský softwarový dům eMan má za sebou další úspěšný rok. I přes obrat srovnatelný s loňskem dosáhl i tak skokového zisku. Rok 20... více

Umělá inteligence vstupuje do hry a ČR je první na světě

Česká republika je první zemí světa, která umožní zájemcům o získání některého z řady mezinárodně uznávaných ECDL/ICDL certifikátů... více