Někdy chováme až příliš respektu, líčí Vydarený. Po sezoně asi skončí

Foto: Ján Honza, jchokej.cz

Extraligový nováček vstoupil do pohárových klání Generali Česká Cupu s týdenním zpožděním kvůli karanténě a sklidil úvodní prohru na Spartě. Potom zvítězil třikrát za sebou (doma nad Plzní, dvakrát s Kladnem) a poskočil do čela tabulky ve skupině A. Vzápětí však Jihočechy srazila podruhé Sparta na jejich ledě.

Souboj prvního s druhým – po vítězství Sparty v poměru 5:2 si soupeři prohodili pořadí – nabídl kvalitní podívanou s rychlým nástupem Pražanů, ale také neutuchající bojovností budějovického týmu. Hosté skórovali v úvodu a na konci prvního dějství. Druhá část patřila Motoru, který snížil na 1:2 a dominoval v počtu střel na branku (12:5). Nevyužil však tři početní výhody v krátkém sledu. „V přesilovkách je problém. My o tom víme. Říkali jsme si, že v nich se mohl zlomit zápas,“ litoval nejostřílenější muž na ledě René Vydarený.

Šestiminutová hra v pěti proti čtyřem dostala Jihočechy do euforie, ale když byli v nejlepším, inkasovali v 37. minutě z hole Roberta Říčky potřetí. Úplně čisté svědomí neměl brankář Jan Strmeň, stejně jako při prvním obdrženém gólu od Lukáše Pecha. „Góly do naší klece padaly po situacích dva na jednoho. Chyby vznikaly už v jejich zárodku. Gólman je poslední instancí a pokud něco nechytí, všichni to vidí. Určitě bych mu nedával vinu. Prostě jsme chybovali jako tým a následoval trest. Za stavu 1:3 už se těžko dotahuje výsledek proti soupeři, jakým je Sparta,“ věděl devětatřicetiletý zadák.

Budějovičtí zůstali aktivní i ve třetí periodě, jenže před její polovinou skórovali znovu hosté. Necelé čtyři minuty před závěrem kontroval Roman Přikryl po výborné práci Martina Nováka a nezištné nahrávce Zdeňka Doležala, ale sparťané pečetili do prázdné branky při odvážné power play domácích. Nehledě na porážku se výkon Motoru dá označit jako velmi sympatický. „Vytváříme si šance, ale jsme v tom ještě trochu zbrklí. Některé situace se musíme naučit řešit s větší trpělivostí. Hledáme se, ale věřím, že se budeme stále zlepšovat,“ pravil někdejší slovenský reprezentant, který si odkroutil čtrnáct sezon v české extralize.

Mužstvo od Černé věže se vrátilo do tuzemské top společnosti po sedmileté pauze a čeká ho adaptace na vyšší hokejový level. Účast v letním Generali Česká Cupu znamená pro svěřence Václava Prospala s Alešem Totterem velké plus. „Je to úplná paráda, že máme příležitost zahrát si se Spartou a Plzní. Jsou to špičkové mančafty, předvádějí vynikající hokej. Pro nás ta konfrontace není jenom příprava, ale i takové zrcadlo. Ukazuje nám, jak jsme na tom a na čem musíme pracovat. Porážka mrzí, ale musíme si z toho vybrat pozitiva,“ konstatoval René Vydarený poté, co jeho tým prokázal viditelné zlepšení od úvodních zápasů v předchozím týdnu.

Rodákovi z Bratislavy, jenž se usadil na jihu Čech, přinášejí duely se Spartou vždycky trochu specifický prožitek, neboť hájil barvy holešovického klubu v sezoně 2009/10. Tehdy si odskočil z Českých Budějovic. „Člověk si na to samozřejmě vzpomene, i když uplynulo hodně času. Ve Spartě se mi líbilo, ale táhlo mě to do Budějovic. Pražský klub projevil zájem, abych tam zůstal, jenže ozvaly se také Budějovice a to byl důvod mého návratu. Jsem rád, že jsem udělal tento krok,“ svěřil se.

„Říkal jsem si, že by byla škoda rozloučit se bez toho vrcholu, o který nás připravila pandemie. Tak jsem ještě tady, ale bude to asi poslední sezona.“

René Vydarený musel podstoupit nucený odchod do Hradce Králové v roce 2013, ale poslední dva roky už působil zase ve svém novém domově, kde má rodinu, a pomáhal Motoru na cestě zpátky mezi elitu. „Řadu věcí musíme vylepšit. Myslím, že někdy chováme až příliš respektu k silným soupeřům,“ uvažoval po sehrání pěti srpnových zápasů v pohárové soutěži. Role zkušeného borce je nabíledni. Podržet spoluhráče v těžkých situacích, vychovávat mladé. „Samozřejmě chci být co nejvíc platný. Hlavně nechci klukům překážet a kazit jim hru,“ zavtipkoval.

Účastník půltuctu světových šampionátů a olympiády v Soči 2014 plánoval už loni uzavřít svou bohatou kariéru. Motor však vyhasl v baráži a musel o další rok odložit postupový sen. René Vydarený se nechal přemluvit a znovu šel do boje. Jihočeši postoupili, byť jim koronavirus nedovolil vychutnat si play off. Jejich tažení základní částí však bylo famózní a zaslouženě obdrželi extraligovou visačku. „Obecně známé skutečnosti zkrátily minulou sezonu. Dokončil jsem ji zdravotně v pořádku a říkal si, že by byla škoda rozloučit se bez toho vrcholu, o který nás připravila pandemie. Tak jsem ještě tady, ale bude to asi poslední sezona,“ zapřemýšlel.

Foto: Martin Kurfiřt

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz