Hlavní obsah

Muže nestíhali v Pardubicích vyšetřit, zemřel na Bulovce. Případ řeší policie

Právo, Vladislav Prouza
Aktualizováno

Muže z Chrudimska, později pozitivně diagnostikovaného na covid-19, nestíhali minulé pondělí vyšetřit v Krajské nemocnici v Pardubicích. Pacientovi doporučili dvě hodiny počkat nebo vyhledat lékařskou pomoc jinde. Zemřel za čtyři dny na pražské Bulovce. Podle České televize policie začala případ prošetřovat.

Foto: Nemocnice Pardubice

Nemocnice Pardubice. Ilustrační foto.

Článek

„Nezemřel na covid, ale s covidem. Trpěl vážnými onemocněními,“ charakterizovala příčinu úmrtí mluvčí Nemocnice na Bulovce Simona Krautová.

Případ ohrozil provoz nemocnice v Čáslavi, kam 42letý pacient s oboustranným zápalem plic a horečkou z Pardubic sám dorazil. Muže v čáslavské nemocnici okamžitě hospitalizovali na interně spolu s dalším pacientem. Na interně v rozporu s předpisy zůstal i druhý den, kdy testy prokázaly covid-19. Speciální infekční pokoje v Čáslavi na rozdíl od Pardubic nemají.

„Pacienta jsme se zprvu snažili umístit v některém specializovaném pracovišti napříč republikou. Nikde neměli místo. To se uvolnilo teprve ve čtvrtek na Bulovce,“ přiblížil ředitel nemocnice v Čáslavi Rudolf Bubla.

Ve Velkých Hošticích zavřel koronavirus radnici, na vině je oslava narozenin

Koronavirus

Nemocnice po konzultaci s odborníky operativně sehnala a aplikovala lék remdesivir, což v maloměstské nemocnici představuje unikát. „Slušně se zotavil,“ dodal Bubla.

Hygiena musela kvůli covidu podrobit testům 23 lidí, kteří přišli s nemocným do styku. „Testy dopadly negativně,“ informovala mluvčí středočeské krajské hygieny Dana Šalamunová.

Pacienta lékař infekčního oddělení pardubické nemocnice nevyšetřil kvůli zaneprázdněnosti.

„Musel zrovna řešit člověka se sepsí a následně další dva akutní případy. Nemocný ho neinformoval o možné nákaze covidem. Interpretaci, že pacient přišel s přímým podezřením na nákazu, odmítáme. Přišel do čekárny kvůli dlouhodobým teplotám se známkami bakteriálního zánětu. Covid po dvouměsíční léčbě pacienta praktickým lékařem diagnostikovali až v Čáslavi,“ tvrdí mluvčí pardubické nemocnice Kateřina Semrádová, podle níž časový harmonogram přijmu pacientů závisí na jejich zdravotním stavu.

Mapa úmrtí v souvislosti s koronavirem. Obětí je v Česku už přes 400

Domácí

„Pacient přišel s doporučením od praktického lékaře k došetření. Jeho stav odpovídal hospitalizaci na standardním, nikoli infekčním lůžku. Mimořádný souběh okolností způsobil, že bychom pacienta vyšetřili nejdříve za dvě hodiny. Skutečnosti, že byl pacient odeslán s podezřením na nákazu koronavirem, si nejsem vědom,“ dodal primář infekčního oddělení nemocnice v Pardubicích Pavel Němec.

Případem se však podle informací České televize už začala zabývat policie.

Nemocnice podle šéfové pardubických epidemiologů Olgy Hégrové disponuje vlastními prostředky proti invazi covidu uvnitř areálu. „Dohlédne na to nemocniční hygienička. Standardně trasujeme nejbližší kontakty nakaženého muže,“ upřesnila Hégrová.

Nákaza udeřila v Seattlu už v zimě, u dětí měli covid-19 za chřipku

Koronavirus

Nemocnice v Pardubicích nedávno nechvalně proslula doposud neukončenými kauzami dvou zmrzačených dětí. Poprvé šlo o 9letého Adámka, jehož tam připravili o dětství a normální život. Chlapec po operaci mandlí málem vykrvácel na nemocniční chodbě a skončil po poškození mozku v bdělém kómatu. Podruhé o novorozenou holčičku, které měla být pozdě podána antibiotika. Novorozence stihla sepse a následné poškození mozku.

Reklama

Výběr článků

Načítám