20. srpna 2020 • 06:50

Krejčí a Pastrňák brali čtyři body! Úžasný byl i Voráček, ale Montreal žije

Autor: iSport.cz, jab, ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Nejlepší střelec NHL je zpět! David Pastrňák si svůj návrat po třízápasové pauze zaviněné zraněním opepřil dvěma přihrávkami a pomohl Bostonu porazit Carolinu 2:1. Bruins i díky 1+1 Davida Krejčího ukončili sérii v pátém utkání. Postup si zajistila také Tampa, která v duelu obratů porazila Columbus 5:4 v prodloužení (celkem 4:1 na zápasy), a Colorado díky demolici Arizony (7:1, 4:1). Naději vykřesal Montreal, který po dvou bezgólových utkáních konečně našel recept na brankáře Cartera Harta a zvítězil 5:3. Canadiens snížili v sérii na 2:3, skvělý výkon Jakuba Voráčka, který dva góly dal a na jeden přihrál, přišel vniveč.



Carolina otevřela skóre v desáté minutě, Boston otočil v závěru prostřední třetiny dvěma využitými přesilovými hrami. V první se puk odrazil od brusle Pastrňáka, který clonil Petru Mrázkovi, přímo ke Krejčímu a ten bez problémů střelou do odkryté branky vyrovnal. Oba si zanedlouho připsali asistenci u gólu Patrice Bergerona. Lídr týmu dojel odražený kotouč po střele Pastrňáka a z nulového úhlu nachytal Mrázka.

Ve třetí třetině se už skóre nezměnilo a Boston tak po roce opět vyřadil Carolinu. Pastrňák, který se v úvodním utkání série zranil a vrátil se až do středečního pátého duelu, přispěl k postupu gólem a třemi asistencemi. Krejčí bodoval ve všech pěti zápasech (3+5). Mrázek zasáhl do tří utkání, ve všech si připsal prohru, byť inkasoval celkem pouze osm gólů. Jeho spoluhráč Martin Nečas v sérii asistoval u dvou branek.

VIDEO: Podívejte se na výborný výkon Krejčího s Pastrňákem v sestřihu

Dva góly Voráčka nestačily

Voráček na začátku druhé třetiny potrestal dvěma góly faul Jesperiho Kotkaniemiho, který byl za naražení na hrazení vyloučen na pět minut plus do konce zápasu. Kladenský útočník svými zásahy otočil na 2:1, pokaždé s přispěním bránícího Bena Chiarota. Vyrovnal střelou z pravého kruhu, po níž se puk od hokejky obránce Montrealu nadzvedl nad lapačku Careyho Price. Ve druhém případě se Voráčkova přihrávka odrazila do branky od brusle Chiarota.

Montreal překlopil v polovině utkání dvěma slepenými góly na svou stranu, ale v 51. minutě Philadelphia vyrovnala na 3:3. V další početní výhodě Voráček vyslal do předbrankového prostoru prudkou přihrávku, do které vložil šikovně hůl Joel Farabee. Už za 22 sekund si ale Nick Suzuki vychutnal blafákem Cartera Harta a výhru pojistil při hře bez gólmana Philip Danault. Hrdinou zápasu byl ale Joel Armia, který dal první dvě branky Canadiens.

VIDEO: Famózní Voráček (2+1) výhru nezajistil, podívejte se na sestřih

Šampioni Stanley Cupu v obtížích

Suverénním způsobem se do semifinále Západní konference dostalo Colorado, které v posledních dvou zápasech přehrálo Arizonu shodným výsledkem 7:1 a sérii ovládlo 4:1. Postupovou výhru režíroval Nathan MacKinnon, který vstřelil dva góly a na další dva přihrál. V brance Avalanche nastoupil opět Philipp Grubauer, jehož v sérii zastoupil Pavel Francouz jednou. Shodou okolností právě při jediné prohře.

Krok od vyřazení je obhájce Stanleyova poháru St. Louis, který podlehl Vancouveru 3:4 a prohrává 2:3 na zápasy. Blues, kteří vyrovnali sérii ze stavu 0:2, měli i pátý duel dobře rozehraný - v rozmezí 16. až 26. minuty otočili na 3:1. S kanadským mužstvem ale rychlý obrat nezamával a zápas zvrátilo na svou stranu třemi góly ve druhé polovině prostřední třetiny. Utkání rozhodl Tyler Motte druhou trefou v zápase.

Tampa slaví postup přes Columbus

Hokejisté Tampy Bay s útočníkem Ondřejem Palátem vyhráli v pátém utkání série 1. kola play off NHL nad Columbusem 5:4 v prodloužení a slaví postup po triumfu 4:1 na zápasy. Lightning nejdříve promarnili vedení 2:0 a prohrávali 2:4, ale jejich obrat dovršil v čase 65:12 postupovým gólem Brayden Point. Palát v dresu vítězů nebodoval.

Tampa Bay získala mezi šestou a sedmou minutou rychle dvoubrankový náskok. Skóre otevřel Tyler Johnson tečí střely slovenského obránce Erika Černáka a za 61 vteřin upravil na 2:0 střelou z levého kruhu Blake Coleman. Ve 12. minutě snížil z dorážky Nick Foligno, druhé dějství pak Columbus zcela ovládl a otočil stav.

V poměru střel na branku kralovali Blue Jackets ve druhé dvacetiminutovce 24:8. V polovině utkání smazal ztrátu v přesilové hře Kevin Stenlund, který nadvakrát prostřelil Andreje Vasilevského a ve druhém utkání v play off v kariéře slavil premiérovou branku. Obrat dokonal 16 sekund před druhou pauzou Alexander Wennberg, jenž se trefil z pozice mezi kruhy.

V 47. minutě pomohla Blue Jackets tyč po střele Michaila Sergačova a v čase 49:33 zvýšil náskok Columbusu Oliver Bjorkstrand. Celek z Floridy neuspěl s trenérskou výzvou, při které chtěl dosáhnout odvolání gólu kvůli kontaktu brusle Pierrea-Luce Duboise v brankovišti s Vasilevským, po kterém ruský gólman upadl.

V 53. minutě vrátil Tampu Bay do hry Kevin Shattenkirk a 98 sekund před koncem třetí třetiny vyrovnal Anthony Cirelli, od jehož brusle se za Joonase Korpisala odrazila Pointova přihrávka. Point se potom sám postaral o ukončení série, když po přihrávce Nikity Kučerova zůstal sám před finským gólmanem a bekhendovým zakončením rozhodl. Lightning tak Columbusu oplatili vyřazení v loňském 1. kole po jednoznačném výsledku 0:4 na zápasy.

1. kolo play off NHL:

Východní konference (Toronto) - 5. zápasy:

Philadelphia - Montreal 3:5 (stav série: 3:2)
Boston - Carolina 2:1 (konečný stav série: 4:1).

Západní konference (Edmonton) - 5. zápasy:

Colorado - Arizona 7:1 (konečný stav série: 4:1)
St. Louis - Vancouver 3:4 (stav série: 2:3).

Góly

Domácí: 04:39. Kadri, 08:29. Girard, 18:32. Kadri, 29:51. MacKinnon, 30:49. MacKinnon, 38:16. Zadorov, 55:19. Compher

Hosté: 46:51. Keller

Sestavy

Domácí: Grubauer (Francouz) – Makar, Graves, Cole, Girard, E. Johnson (A), Zadorov – Rantanen, MacKinnon (A), Landeskog (C) – Donskoi, Kadri, Burakovsky – Ničuškin, Compher, Jost – Calvert, Bellemare, Nieto.

Hosté: Kuemper (41. Raanta) – Demers, Ekman-Larsson (C), Hjalmarsson (A), Goligoski, Oesterle, Chychrun – Keller, Stepan (A), Hall – Kessel, Dvorak, Grabner – Fischer, Söderberg, Crouse – Hinostroza, Richardson, Hayton.

Rozhodčí

Mclsaac, Rooney – Cherrey, Murchison

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Góly

Domácí: 22:35. Voráček, 26:37. Voráček, 50:37. Farabee

Hosté: 02:53. Armia, 30:12. Armia, 31:30. Gallagher, 50:59. Suzuki, 59:42. Danault

Sestavy

Domácí: Hart (Elliott) – Niskanen, Provorov, P. Myers, Sanheim, Braun, Hägg – Voráček, Couturier (A), Giroux (C) – Konecny, K. Hayes (A), Farabee – Laughton, D. Grant, Bunnaman – Pitlick, N. Thompson, M. Raffl.

Hosté: Price (Ch. Lindgren) – S. Weber (C), Chiarot, Petry, Kulak, Ouellet, Mete – Gallagher (A), Danault, Tatar – Drouin, Suzuki, Domi – Byron (A), Kotkaniemi, Lehkonen – Armia, Evans, Hudon.

Rozhodčí

Rehman, Lee – Alphonso, Devorski

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto, ON

Góly

Domácí: 15:41. B. Schenn, 19:31. R. O'Reilly, 25:51. Sanford

Hosté: 13:15. Motte, 31:54. J. T. Miller, 36:08. Virtanen, 38:17. Motte

Sestavy

Domácí: Allen (Binnington) – Bortuzzo, Pietrangelo, Scandella, Parayko, Dunn, Faulk – Schwartz, R. O'Reilly, Perron – Kyrou, B. Schenn, Bozak – Sanford, Thomas, Blais – Sundqvist, J. de La Rose, Barbašev.

Hosté: Markström (Demko) – Edler, Stecher, Q. Hughes, Ch. Tanev, Fantenberg, Jo. Benn – J. T. Miller, E. Pettersson, Boeser – Pearson, Horvat, L. Eriksson – Roussel, B. Sutter, Virtanen – Motte, Beagle, MacEwen.

Rozhodčí

Kozari, Pochmara – Kovachik, Suchánek

Stadion

Rogers Place, Edmonton, AB

Góly

Domácí: 35:20. Krejčí, 39:56. Bergeron

Hosté: 09:35. H. Fleury

Sestavy

Domácí: Halák (Vladař) – McAvoy, Chára (C), Carlo, Krug, Clifton, Grzelcyk – Pastrňák, Bergeron (A), Marchand (A) – O. Kaše, Krejčí, DeBrusk – Studnicka, Coyle, Wagner – Kuraly, P. Lindholm, Nordström.

Hosté: Mrázek (Reimer) – D. Hamilton, Slavin (A), Vatanen, Skjei, H. Fleury, Gardiner – T. Teräväinen, Aho, Martinook (A) – Williams, Trocheck, Dzingel – B. McGinn, J. Staal (C), Foegele – Nečas, Geekie, Niederreiter.

Rozhodčí

Dwyer, Hebert – Barton, Berg

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto, ON

Góly

Domácí: 05:38. T. Johnson, 06:39. Coleman, 52:01. Shattenkirk, 58:22. Cirelli, 65:12. B. Point

Hosté: 11:51. N. Foligno, 29:35. Stenlund, 39:44. Wennberg, 49:33. Bjorkstrand

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (McElhinney) – Hedman (A), Bogosian, McDonagh (A), Černák, Sergačjov, Shattenkirk – Palát, B. Point, Kučerov – Killorn (A), Cirelli, T. Johnson – Goodrow, Gourde, Coleman – Maroon, Paquette, Stephens.

Hosté: Korpisalo (Kivlenieks) – Werenski, S. Jones (A), Gavrikov, D. Savard, R. Murray, Kukan – Texier, Dubois, Bjorkstrand – N. Foligno (C), Jenner (A), Atkinson – Nyquist, Wennberg, Riley Nash – Robinson, Stenlund, Foudy.

Rozhodčí

Furlatt, Hanson – Cormier, Brisebois

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto, ON

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud