reklama

Petra Svoboda: Do práce jsem se po porodu těšila, rodinu ale nezanedbávám

S návratem do práce po porodu druhého potomka moderátorka Televizních novin dlouho neotálela. Na obrazovky se vrátila za necelý rok. Co ji dvojnásobné mateřství naučilo a co si myslí o prezentaci dětí na sociálních sítích?

Foto: soukromý archiv Petry Svoboda

Máte ročního syna, přesto jste se zpátky na televizní obrazovce objevila letos v květnu. Jak se vám vracelo do práce?

Do práce jsem se moc těšila. Vracela jsem se zhruba po deseti měsících, kdy jsem se chtěla hlavně plně věnovat synovi, kterého jsem kojila. Zpočátku jsem byla trochu nervózní, ale po prvním vysílání to přešlo.

Musela jste si po návratu do práce nastavit rovnováhu mezi prací a osobním životem? 

V práci mi vyšli maximálně vstříc, takže mám rozvrh upravený tak, abych mohla pracovat, ale zároveň nemusela zanedbávat rodinu. Jsem za to moc ráda.

Z prvního manželství máte dnes desetiletou dceru Ráchel. V čem spatřujete výhodu mít děti s větším věkovým rozdílem?

Určitě v tom, že jsem se každému z nich v raném věku mohla maximálně věnovat. Navíc odpadá žárlivost u staršího sourozence. Starší dcera Ráchel Edíka zbožňuje jako miminko, protože už je sama slečna. Dokáže ho i chvíli pohlídat a hrát si s ním.

Petra Křivková-Svoboda

Petra Křivková-Svoboda

  • Televizní moderátorka, modelka.
  • Ve 13 letech se začala věnovat modelingu.
  • Po ukončení gymnázia se živila jako redaktorka, poté se pracovně přesunula do Abú Dabí, kde strávila dva roky. 
  • Prostřednictvím modelingové agentury dostala v roce 2013 nabídku moderovat na TV Nova, kde působí dodnes. 
  • Je podruhé vdaná. Loni v květnu si vzala dlouholetého partnera Ondřeje Křivku, bývalého ředitele marketingu TV Nova. 
  • Má desetiletou dceru Ráchel a ročního syna Eduarda.

Vidíte rozdíl v udržování postavy po prvním a druhém těhotenství?

Určitě, s věkem i počtem těhotenství je udržování postavy obtížnější. Času i energie je méně. Naštěstí nám pomáhá naše chůva Majka, takže občas si mohu odběhnout zacvičit. 



Jak se díváte na prezentaci dětí na sociálních sítích?

Moje děti jsou neodmyslitelnou součástí mého života, a jelikož se na sociálních sítích snažím o maximální přirozenost, tak občas sdílím i naše společné fotky. Samozřejmě však s ohledem na naše soukromí. U starší Ráchel, která si k sociálním sítím už pomalu cestu hledá, se snažím být opatrná a musím říct, že to rodiče v tomto směru nemají vůbec jednoduché. Je určitě třeba, aby děti byly na sociálních sítích pod pravidelným dohledem rodičů.

Sama jste autorkou dětské knihy Střevíček Škrpálek, kterou jste sepsala pro svou dceru a vydala před třemi lety. Co si myslíte, že by měly dětské knihy dětem předat?

Určitě by měly hlavně rozvíjet jejich fantazii a měly by se z nich ideálně dozvědět nové informace nebo poučení.

Jaké knihy čtete svým dětem?

Občas s Ráchel čteme z knihy Střevíček Škrpálek. Ale ta už teď má ve škole povinnost čtenářského deníku, takže její knihovničku pravidelně rozšiřujeme. Rády například při společném nakupování zajdeme do knihkupectví (například do Metropole Zličín) a tam si listujeme a získáváme novou inspiraci. 

V jakém oblečení se cítíte nejlépe před kamerou a v jakém ve volném čase?

Před kamerou mám nejraději světlejší barvy a jednoduché topy s výstřihem "do véčka" nebo šaty. V civilu ráda nosím černou. Občas se ale ráda nechám inspirovat a vyrazím oživit šatník s módní stylistkou. V některých obchodních centrech si s ní můžete domluvit schůzku kdykoli, což je fajn, pokud zrovna hledám něco na speciální příležitost a chci znát názor někoho dalšího.

Mluvíte se svou devítiletou dcerou o módních trendech?

Ráchel poslední půlrok už začala módu hodně řešit. Začíná si sama vybírat konkrétní outfity, takže už spolu chodíme na holčičí nákupy a je to super, moc si to spolu užíváme. Má ráda i šperky a doplňky, pomalu se zajímá i o lehké líčení. V tomto ohledu jsem ráda, že se mnou vše probírá jako s kamarádkou.

Na jakém místě na světě se cítíte nejlépe a proč?

Cítím se dobře v Praze, kde je moje rodina. Nedám ale dopustit ani na jižní Čechy, odkud pocházím. Cestování je však mojí vášní, a protože jsem toho hodně zcestovala, mohu říci, že nejraději mám Dubaj, Hongkong nebo Neapol a Capri. A proč zrovna tato místa? Je to asi vzpomínkami z cest a hlavně nezapomenutelnou atmosférou, kterou ta místa vyzařují.


Jaké rady dáváte svým dětem?

Aby na sebe dávaly pozor, spoléhaly se hlavně samy na sebe a uměly se o sebe postarat.

Na jaké svoje rituály, které vám pomáhají udržovat se ve formě a kráse, nedáte dopustit? 

Moc ráda chodím na masáže a na jógu. Pravidelně si také nechávám zahušťovat vlasy. Občas, hlavně v zimě, si dopřeji i vitamínovou infuzi. Vedle těchto "rituálů", které jsou pro mě zároveň i relaxem, mám své každodenní kosmetické rituály, které jsou součástí pravidelné péče. Svým rtům například dopřávám noční masku od LANEIGE. Ze zkrášlovacích produktů mám oblíbené rtěnky v jemných tónech od Yves Saint Laurent. Obzvláště teď v létě mi vyhovuje lehký make-up od Estée Lauder, jejich Double Wear s ochranným faktorem se mi osvědčil. Ale i mně se někdy stane, že nestíhám (maminky na mateřské určitě vědí, o čem mluvím), proto u mě v koupelně najdete třeba taky můj oblíbený suchý šampon Batiste pro hnědé vlasy. Náladu mi vždy zlepší také smyslná a zároveň svěží vůně Bright Crystal od Versace.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama