Duben

Speciál: O filmu Gentlemani

Vydáno dne 20.08.2020
Skvělá podívaná v režii Guye Ritchieho vychází na DVD a Blu-ray. Bonusová sekce sice zeje prázdnotou, ale to neznamená, že si o Getlemanech nemůžeme uvést několik zajímavostí. 
Samotný film jsme si zrecenzovali TADY, takže o zápletce už víme (nebo si to můžeme připomenout). Víme také, že se režisér vrací k žánru a typu postav, kterým dříve vetkl originální a nezapomenutelnou příchuť v dílech jako Sbal prachy a vypadni či Podfu(c)k. Podle Matthewa McConaugheyho snímek Guye Ritchieho staví na „jazyku, pěstech, humoru, tricích a podfucích. V Guyových filmech má každá postava jasně určenou, nezapomenutelnou osobnost. Když je sledujete, chcete být mezi nimi. Žádná není nudná.
 
Bývalý manžel Madonny přišel s myšlenkou na tento snímek už před skoro deseti lety. Nejdříve ho chtěl s producentem a spoluscenáristou Ivanem Atkinsonem rozvinout do podoby televizního seriálu, ale pak si tenhle svůj záměr rozmyslel. První materiály ke snímku nesly pracovní jméno Toff Guys, odkazující na britský slang označující osobu pocházející z aristokratických vrstev nebo obecněji k těm, co nemusí z různých důvodů pracovat - v podstatě odpovídá českému slovu 'zbohatlík' nebo 'pracháč'. 
 
Všechno tohle podněcovalo můj zájem prozkoumat setkání dvou polarit - anglické a americké sociální vrstvy. Postavy teď uvízly mezi dvěma světy, z nichž se v jednom z nich neustále usiluje o lepší postavení. Najednou přichází nesoulad mezi věcmi, které mají rády, a byznysem, v kterém po uši vězí," dodává režisér s tím, že název Gentlemani je míněn spíše ironicky. Obecně vzato je klíčovým prvkem u Ritchieho skutečnost, že postavy obsazuje herci, kteří s takovou rolí tvoří kontrast s jejich obvyklými rolemi. To přidává ke všeobecné svěžesti a neočekávaným obratům v ději. Postavy zároveň odrážejí prostředí, ve kterém se nacházejí.
 
 










 
Hlavní postava Mickeyho (s tímto jménem se v Ritchieho tvorbě setkáváme častěji), kterého jeho vzestup do vyšších vrstev společnosti vede k rozhodnutí zbavit se postu marihuanového bosse, byla původně koncipována jako britská, ale tvůrci se nakonec rozhodli udělat z ní Američana. Získali tak prostor pro zajímavé a nečekané směry, kudy se Mickey může vydat. „Díky tomu jsme udělali jedinečnou britskou gangsterku o Američanovi žijícím v Londýně, který se snaží prodat svůj podnik jinému Američanovi, kterého hraje Jeremy Strong,“ říká Atkinson. „Mickey představuje Američana, který prodává Anglii Angličanům. Chce ze hry ven z mnoha důvodů. Ale hlavně proto, že si právo vystoupit z ní vysloužil. Mickey dozrál a je připraven na dlouhé procházky venkovskou krajinou a na to mít děti se svou ženou. Za byznys požaduje rozumnou cenu. Ale cesta ven jednoduchá nebude,“ shrnuje oscarový Matthew Conaughey
 
Významnou figurou je také poradce Ray v podání Charlieho Hunnama. „Ray funguje tak trochu jako Batmanův majordomus Alfred, ovšem pouze kdyby byl psychotickou osobností s občasnými projevy obsedantně kompulsivní poruchy. Pro Raye je těžké přijmout myšlenku opustit podnik, který spolu po celý dospělý život budovali. Ale respektuje hierarchii - šéf je šéf,“ říká herec, který s režisérem už dříve spolupracoval na nepříliš působivé fantasy Král Artuš: Legenda o meči
 
Rayovi jeho smysl pro pořádek skvěle pomáhá vypořádat se s Fletcherem, bezohledným soukromým vyšetřovatelem najatým bulvárními novinami, jehož ztvárňuje Hugh Grant, který „velmi obratně využívá všech prostředků. Prohledává Mickeyho odpadky, sleduje ho, napíchne mu telefony a nasbírá toho dost na pěkně tlustou složku. Pak se mu ale zazdá, že by mohl svůj výdělek zdvojnásobit. Získané informace nabídne gangsterům samotným.“ Před oblíbeným hercem, který slavil úspěch především na poli romantických komedií, stál v případě Gentlemanů nelehký úkol. A to v tom smyslu, že mu scénář přichystal cca čtyřicet stránek dialogu na pět natáčecích dnů!
 
 










 
Dále tady máme Coache, což je instruktor boxu, který se stará o skupinu takříkajíc znevýhodněných mladých lidí. „Je to tvrdý chlap, který se vymanil z těch méně přitažlivých podmínek městského života, a teď se snaží pomoci lidem, kteří vyrůstají podobně jako vyrůstal on,“ říká Ritchie, který mimochodem využil pro natáčení i svoji londýnskou hospodu The Lore of the Land, kterou provozuje spolu s Davidem Beckhamem. Asiat Dry Eye zase postrádá morální kompas a chce se stát zločineckým šéfem. „Kvůli mladému věku a nezkušenosti je nepředvídatelný a nepřemýšlí tak jasně, jak by měl. Tu a tam nechá vybouchnout svojí agresivitě. V okamžiku, kdy vstoupí do světa velkých, zjistí, že mu pro ligu tohohle formátu něco chybí, a tak se až příliš snaží svá slabá místa vyvážit snahou," přibližuje svou postavu Henry Golding.
 
V Gentlemanech se to sice hemží zločineckými šéfy a gaunery, ale přesto se zároveň jedná o love story. Máme tady totiž Mickeyho milovanou ženu Rosalind, kterou neradno podceňovat a kterou hraje Michelle Dockery z Panství Downton (jeden z oblíbených seriálů Guye Ritchieho). Avšak první režisérovou volbou byla Kate Beckinsale, která musela dva týdny před začátkem natáčení z rodinných důvodů z role odstoupit. „Rosalind rozhodně hlavnímu gangsterovi neslouží jako trofejní kousek. S Mickeym vybudovali úžasný vztah. To je pro tento druh snímku docela jedinečné. Rosalind můžete nalézt za spoustou věcí, které Mickey dělá, a on si k ní často přijde pro radu. V podstatě je mu jakousi páteří, chcete-li,“ říká herečka. Gentlemani jsou jasnou ukázkou toho, jak to dopadá, když režisér přesně ví, co dělá. Takže netřeba nijak zvlášť upozorňovat, že rozhodně stojí za zhlédnutí. 
 
FOTO: Vertical Entertainment
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz