Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Cyklisté vyrazí v Boleslavi do časovky. Kreuziger ani Sagan nepřijeli

Šampionát silničních cyklistů začíná. V Mladé Boleslavi, která nahradila původní dějiště v Opočně, se v průběhu odpoledne pojedou časovky. Hlavní závody jsou pak na programu v sobotu. Kvůli přání svých týmů nepřijeli Roman Kreuziger a Peter Sagan. ČT sport odvysílá z hromadného závodu přímý přenos v sobotu od 13:50.

Je nám líto, video expirovalo.
MČR cyklistů začne v Mladé Boleslavi časovkou

Přestože se organizátoři těšili, že se na start postaví všechny nejzářivější české i slovenské hvězdy, nakonec se boje o medaile uskuteční bez dvou velkých postav. Start Romana Kreuzigera i Petera Sagana si nepřejí kvůli obavám z nákazy nemocí covid-19 jejich týmy NTT a Bora-hansgrohe. Oba závodníci se totiž mají představit na Tour de France, která začne v Nice 29. srpna.

"Týmová pravidla se před Tour výrazně zpřísnila a jsou poměrně striktní. Sportovní ředitelé rozhodli, že budou minimalizovat kontakt závodníků s lidmi. Nechtějí riskovat nákazu koronavirem a drží nás v bublině. Chtějí nás co nejvíce chránit, takže nám zakázali startovat na domácích mistrovstvích a chtějí, abychom se co nejlépe připravili na Tour," vysvětlil Kreuziger.

Přesto zůstala mezi přihlášenými řada velkých jmen, mezi nimiž figurují Zdeněk Štybar, Jan Hirt, Petr Vakoč či Josef Černý, který jako poslední získal v roce 2018 v Karlových Varech a Plzni vítězný double z časovky i závodu s hromadným startem.

Na šampionátu nebudou chybět ani jezdci dlouhodobě nejlepšího českého týmu Elkov Kasper. V jeho dresu bude loňský titul v časovce obhajovat šestinásobný mistr republiky Jan Bárta, v závodě s hromadným startem bude v roli obhájce František Sisr. Sedmadvacetiletý Sisr loni zaskočil v silničním závodě favority a radoval se z prvního titulu.

Vítěz MČR v cyklistice František Sisr
zdroj: ČT sport

"Z účasti se přímo neomlouval nikdo, ale samozřejmě vím o tom, že z rozhodnutí týmu nemůže dorazit Peter Sagan a stejná je situace také u Romana Kreuzigera. Jinak nevím o nikom dalším, takže věříme, že už ani nikdo další nepřibude a s účastí těch zbývajících velkých jmen všechno dobře dopadne," řekl ředitel závodu Michal Kopecký.

"Loni jsem si vyzkoušel start bez týmové podpory a bylo to opravdu složité. Všechny záležitosti si musí člověk udělat sám a to mu bere energii na samotný závod. Proto jsem letos váhal, jestli se mistrovství zúčastním, ale pomoc mi nabídl tým Topforex-Lapierre, který mi veškerý servis a zázemí zajistí. Proto na startu budu," ujistil již dříve Černý.

Program:

Čtvrtek 20. srpna - časovky:

14:00 juniorky (11 km),

15:00 ženy (20 km),

17:00 muži elite + muži do 23 let (40 km).

Sobota 22. srpna - závody s hromadným startem:

9:00 ženy + juniorky (86 km),

14:00 muži elite + muži do 23 let (192 km).

"Forma je slušná a šanci na titul jak v časovce, tak v hromadném závodě vidím reálně. Musím si v závodě hlídat taktiku a zkusit se domluvit s dalšími závodníky působícími v zahraničí, jinak to proti Elkovu Kasper bude opravdu velice složité," plánoval Černý, závodník stáje CCC.

Za velmi náročnou označil sobotní trať o délce 192 kilometrů mistr republiky ze silničního závodu z roku 2015 Vakoč. "Svým profilem bych ji přirovnal k jarním klasikám. První selekce pravděpodobně proběhne již na mimoměstském okruhu, kde se kopec bude opravdu zajídat. Ale závod se bude nejspíše rozhodovat až v závěrečných okruzích," dodal Vakoč.

O republikové tituly se mělo původně bojovat v červnu v Opočně, které se ho ale po změně termínu kvůli koronavirové epidemii zřeklo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články