Jizerka láká na okouzlující přírodu, kterou poznáte pěšky i na kole

Krajina Jizerských hor, zdroj: pixabay.com

Malebná a nejvýše položená osada Jizerských hor, Jizerka je poprvé připomínána již v roce 1539. Své jméno dostala podle několika potůčků, které se vlévají do řeky Jizery. V Jizerce bývá často naměřena nejnižší teplota v České republice.

Reklama

Byla to osada dřevorubců a sběračů drahých kamenů, vždyť zejména v Safírovém potoce byly nalezeny krásné safíry a safíry při troše štěstí zde lze nalézt i v dnešní době. V roce 1828 zde byla postavena sklářská huť, ke které v roce 1866 přibyla ještě nová huť. Byl to zlatý věk osady Jizerky, ve které bydleli skláři. Nová huť vyráběla sklo až do roku 1911.

Muzeum Jizerských hor

Dnes se osada Jizerka v létě stává cílem cyklistů a turistů a v zimě jsou zde upraveny trati pro běh na lyžích. V osadě je asi třicet zejména dřevěných domů a v polovině z nich se můžete taky občerstvit. V osadě stojí rovněž dřevěný dům, který je sídlem Muzea Jizerských hor. Jsou zde umístěny expozice věnované Jizerským horám za starých časů, dějinám sklářské výroby, krásné přírodě Jizerských hor a slavnému běžkařskému závodu Jizerské padesátce.

V okolí osady Jizerky je krásná příroda

Můžete se taky seznámit s krásnou přírodou v okolí osady Jizerky. Bukovec 1005 m n. m. je nejvyšším čedičovým vrcholem ve střední Evropě. Pod horou Bukovcem se nachází parkoviště, odkud je pěkný pohled na osadu Jizerka. Pak se již pěšky vydáte na vrch Jelení Stráň, který zdobí žulové skály. Nedaleko nich se tyčí majestátní Pytlácké kameny. Stezka pokračuje kolem rašeliniště řeky Jizery, přes přírodní rezervaci Černé jezírko zpět na hřebenovku. Z hřebenovky sejdete na povalové chodníčky a lávky kolem Pařezového, Sklářského, Hlinitého a Safírového potoka a dostanete se zpět zase do osady Jizerky.

Reklama