Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Česká show v NHL. Krejčí s Pastrňákem režírovali postup, Voráček dvakrát skóroval

Čeští hokejisté se v nočních zápasech play-off NHL obsadili do hlavních rolí. David Krejčí s Davidem Pastrňákem zařídili dvěma body vítězství Bostonu 2:1 nad Carolinou a poslali Bruins do druhého kola. První mečbol naopak nevyužila Philadelphia, přestože se Jakub Voráček dvakrát trefil a navrch jeden gól připravil. Flyers totiž podlehli Montrealu 3:5 a v sérii vedou už jen 3:2.

David Pastrňák (vlevo) a Patrice Bergeron se radují z gólu
zdroj: AP autor: Nathan Denette

Boston - Carolina 2:1

Carolina otevřela skóre v 10. minutě, ale Boston otočil v závěru druhé třetiny dvěma využitými přesilovkami.

V první se puk odrazil od brusle Pastrňáka, který clonil Petru Mrázkovi, přímo ke Krejčímu a ten bez problémů střelou do odkryté "klece" vyrovnal. Oba si zanedlouho připsali asistenci také u gólu Patrice Bergerona. Lídr týmu dojel odražený kotouč po střele Pastrňáka a z úhlu nachytal Mrázka.

"Viděl jsem, že stojí, tak jsem ho chtěl překvapit tím, že ho trefím do nohy," popsal Bergeron, jenž se prosadil čtyři sekundy před koncem třetiny. "Věděl jsem, že moc času nezbývá a že už si další šanci ke střele nevytvoříme. Byl to takový zoufalý pokus," dodal.

Ve třetí třetině se už skóre nezměnilo a Boston tak po roce opět vyřadil Carolinu. Pastrňák, který se v úvodním utkání série zranil a vrátil se až do středečního pátého duelu, přispěl k postupu gólem a třemi asistencemi. "S každým střídáním jsem se cítil trochu lépe," řekl Pastrňák, o jehož startu se rozhodlo před zápasem.

Krejčí bodoval ve všech pěti střetnutích (3+5). Mrázek zasáhl do tří střetnutí a ve všech si připsal prohru, byť inkasoval celkem pouze osm gólů. Jeho spoluhráč Martin Nečas v sérii asistoval u dvou branek.

Carolina sehrála s Bostonem vyrovnanější partii než loni, kdy v konferenčním finále prohrála všechna utkání. "Hráli jsme dost dobře na to, abychom je porazili. Jsem na kluky hrdý. Nechali na ledě vše, můžou odejít s hlavou nahoře," konstatoval kouč Rod Brind'Amour.

Philadelphia - Montreal 3:5

Voráček na začátku druhé třetiny potrestal dvěma góly faul Jesperiho Kotkaniemiho, který byl za naražení na hrazení vyloučen na pět minut plus do konce zápasu.

Kladenský útočník svými trefami otočil na 2:1, pokaždé s přispěním bránícího Bena Chiarota. Vyrovnal střelou z pravého kruhu, po níž se puk od hokejky obránce Montrealu nadzvedl nad lapačku Careyho Price. Ve druhém případě se Voráčkova přihrávka odrazila do sítě od brusle Chiarota.

Montreal překlopil stav v polovině utkání dvěma slepenými góly, ale v 51. minutě Philadelphia vyrovnala na 3:3. V další početní výhodě Voráček vyslal do předbrankového prostoru prudkou přihrávku, do které vložil šikovně hůl Joel Farabee.

"V minulých zápasech jsme nebyli v přesilových hrách dost trpěliví, nenacházeli jsme se ve správných pozicích pro přihrávku. Tentokrát jsme se v tomhle zlepšili, dobře jsme mezi sebou komunikovali. Proto jsme jich tolik využili," vysvětlil Voráček.

Už za 22 sekund si ale Nick Suzuki vychutnal blafákem Cartera Harta a výhru pojistil při power-play Philip Danault.

Hrdinou duelu byl ale Joel Armia, jenž vstřelil první dva góly Canadiens. "Celý tým hrál skvěle. Nepomohla nám žádná kouzla. Jen jsme do každého střídání dali všechno a zaměřili jsme se na to, abychom hráli jednoduše a hodně stříleli," popsal Armia.

Colorado - Arizona 7:1

Suverénním způsobem se do semifinále Západní konference dostalo Colorado, které v posledních dvou zápasech přehrálo Arizonu shodným výsledkem 7:1 a sérii ovládlo 4:1.

Postupovou výhru režíroval Nathan MacKinnon, jenž vstřelil dva góly a na další dva přihrál. V brance Avalanche nastoupil opět Philipp Grubauer, kterého v sérii zastoupil Pavel Francouz jednou.

St. Louis - Vancouver 3:4

Krok od vyřazení je obhájce Stanleyova poháru St. Louis, jenž padl s Vancouverem 3:4 a prohrává 2:3 na zápasy.

Blues, kteří vyrovnali sérii ze stavu 0:2, měli i pátý duel dobře rozehraný - v rozmezí 16. až 26. minuty otočili na 3:1. S kanadským mužstvem ale rychlý obrat nezamával a zápas zvrátilo na svou stranu třemi brankami ve druhé polovině prostřední třetiny. Utkání rozhodl Tyler Motte svou druhou trefou.

Tampa Bay - Columbus 5:4 v prodloužení

Tampa Bay si může oddechnout, noční můra z loňského play-off je zapomenuta. Lightning v torontské "bublině" tentokrát přešli přes Columbus a stačilo jim k tomu jen pět zápasů. Blue Jackets sice sahali po prodloužení série, když ještě v 52. minutě vedli 4:2. Klub z Floridy ale stihl vyrovnat a v nastavení rozhodl Brayden Point.

V základní hrací době nejprve snížil tvrdou střelou Kevin Shattenkirk sedm minut před koncem a na začátku 59. minuty srovnal po šťastném zásahu bruslí Anthony Cirelli. Na oba góly nahrával Point, jehož hvězdná chvíle přišla po pěti minutách prodloužení.

Obránci Columbusu se dopustili při rutinní rozehrávce za vlastní brankou ztráty, kterou využil Nikita Kučerov a okamžitou přihrávkou vybídl nejproduktivnějšího hráče Tampy Bay ke skórování.

Point, který v předchozím průběhu restartované sezony NHL zaznamenal sedm bodů v sedmi zápasech, předvedl povedený blafák do bekhendu a překonal brankáře Columbusu Joonase Korpisala. Blesky tak ovládly sérii 4:1 na zápasy a postoupily do druhého kola play-off, což se jim loni nepovedlo – Blue Jackets tehdy podlehly hladce 0:4.

1. kolo play-off NHL:

Východní konference (Toronto) - 5. zápasy:
Boston - Carolina 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky:
36. Krejčí (Pastrňák), 40. Bergeron (Pastrňák, Krejčí) - 10. H. Fleury. Střely na branku: 27:24. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval dvě branky z 27 střel a úspěšnost zásahů měl 92,59 procenta. Hvězdy zápasu: 1. Bergeron, 2. Pastrňák, 3. Krejčí (všichni Boston). Konečný stav série: 4:1.

Philadelphia - Montreal 3:5 (0:1, 2:2, 1:2)
Branky:
23. a 27. Voráček, 51. Farabee (Voráček) - 3. a 31. Armia, 32. Gallagher, 51. Suzuki, 60. Danault. Střely na branku: 29:33. Hvězdy zápasu: 1. Armia, 2. Suzuki (oba Montreal), 3. Voráček (Philadelphia). Stav série: 3:2.

Tampa Bay - Columbus 5:4 v prodl. (2:1, 0:2, 2:1 - 1:0)
Branky: 6. T. Johnson, 7. Coleman, 53. Shattenkirk, 59. Cirelli, 66. Point - 12. N. Foligno, 30. Stenlund, 40. Wennberg, 50. Bjorkstrand. Střely na branku: 25:41. Hvězdy zápasu: 1. Point, 2. Cirelli (oba Tampa Bay), 3. Gavrikov (Columbus). Konečný stav série: 4:1.

Západní konference (Edmonton) - 5. zápasy:
Colorado - Arizona 7:1 (3:0, 3:0, 1:1)
Branky:
5. a 19. Kadri, 30. a 31. MacKinnon, 9. Girard, 39. Zadorov, 56. Compher - 47. Keller. Střely na branku: 36:24. Hvězdy zápasu: 1. MacKinnon, 2. Kadri, 3. Rantanen (všichni Colorado). Konečný stav série: 4:1.

St. Louis - Vancouver 3:4 (2:1, 1:3, 0:0)
Branky: 16. B. Schenn, 20. O'Reilly, 26. Sanford - 14. a 39. Motte, 32. J.T. Miller, 37. Virtanen. Střely na branku: 39:30. Hvězdy zápasu: 1. Motte, 2. J.T. Miller, 3. Markström (všichni Vancouver). Stav série: 2:3.

Zdroj
ČT sport, nhl.com, sportsnet.ca, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články