Plán neaktivních kynologů prodat lukrativní pozemky městu se hroutí. Trmice nabídnou směnu za jiné

Napsal/a Robert Malecký 20. srpna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Pokud se trmickému kynologickému spolku podaří zpeněžit areál v tamním zámku, který získal bezplatně od státu, nebude to za peníze města. Trmičtí radní totiž nedoporučili zastupitelstvu, aby nabídku na odkup lukrativních pozemků s vilkou za 5 milionů korun využilo.

„Rada nedoporučila zastupitelstvu, aby nabídku realitní kanceláře RENO využilo,“ uvedla na dotaz HlídacíPes.org starostka Trmic Jana Oubrechtová. Zastupitelstvo by mělo o věci jednat 31. srpna, v poslední den platnosti snížené cenové nabídky.

Na kauzu v průběhu prázdnin upozornil HlídacíPes.org.

Kynologické cvičiště o rozloze dva a půl hektaru, k němuž patří i rodinný domek, chce tamní základní organizace kynologického svazu prodat. K areálu přišla bezúplatně – v roce 2002 ho na ni převedl stát, aby v parku provozovala kynologickou činnost. Areál je nabízen ke komerčnímu využití nebo k bydlení. Zcela by se tak vytratil „spolkový“ účel, s nímž stát areál před osmnácti lety kynologům bezúplatně převáděl.

Na volném trhu je areál k mání za 7,5 milionu korun, městu ho kynologové nabídli za částku nižší, která činí 5,35 milionu.

Jde o organizaci č. 159, kterou vede Karel Hainz. Ve městě působí ještě jedna – v Újezdě. Do ní se po sporech s Hainzem přesunuli lidé, kteří chtějí vykonávat skutečnou kynologii, a vybudovali si vlastní cvičiště. Hainzova organizace je totiž neaktivní, areál pouze pronajímá. Navíc má minimální počet členů – kolem deseti – aby se vyhnula zrušení podle stanov Českého kynologického svazu. Vesměs jde přitom o lidi spojené buď příbuzenskými, nebo zaměstnaneckými vazbami.

Nyní chce areál prodat a lidé z původní organizace a další příznivci tomu chtějí zabránit. Tři desítky zájemců podaly do Hainzovy základní organizace přihlášky. Karel Hainz pro HlídacíPes.org uvedl, že se jimi výbor bude zabývat nejdříve na konci prázdnin. V minulosti Hainzův spolek zájemce o členství odmítal, a držel tak počet členů na minimální hranici, která spolu s příbuzenskými vazbami umožňovala držet nad kroky spolku plnou kontrolu. To by se nyní mohlo změnit, pokud výbor spolku nové členy přijme.

Nová nabídka pro město

Po nezájmu na volném trhu za původní cenu nyní Hainz slevil. Areál nabídl městu za cenu převyšující 5 milionů korun. HlídacíPes.org má nabídku učiněnou městu Trmice k dispozici:

Starostka Jana Oubrechtová řekla, že jednání rady bylo jednoznačné. Radní se podle ní ztotožnili s okruhem základních otázek, které si město stanovilo pro posouzení nabídky.

„Proč by město mělo areál kupovat, když se v současné době do ZKO 159 hlásí noví členové, kteří mají chuť, zájem, nadšení a elán do práce?
Nezablokujeme svým případným kladným rozhodnutím jejich přijetí do ZKO?“ vyjmenovala základní otázky starostka. Dál se ptá, zda je areál pro město nezbytný, zda má pro areál využití, dostatek volných finančních prostředků a zda je cena za areál odpovídající.

Starostka už dříve pro HlídacíPes.org reagovala na prohlášení předsedy kynologů Karla Hainze, že jeho lidé nemají na údržbu areálu peníze a rádi by si za utržené peníze pořídili něco menšího. „Dovedu si představit finanční pomoc ze strany města. Vždyť město každoročně nabízí finanční dotaci nejrůznějším organizacím a spolkům, kteří si požádají. Od ZKO 159 ale žádost o finanční pomoc cílenou na údržbu areálu nebo na činnost spolku za posledních 10 let nepřišla,“ uvedla starostka s tím, že se rovněž nabízí možnost směny pozemků s městem: „Město by tak scelilo zámecký park tak, jak tomu bylo v minulosti.“


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

Proti prodeji vystupuje i kynologický svaz. Do věci se vložil předseda celorepublikového Českého kynologického svazu Václav Kejř. „Vyzývám Vás, abyste veškeré aktivity, které by mohly vést k případnému ukončení činnosti ZKO Trmice – 159, zastavil přinejmenším do doby, než bude rozhodnuto o členství uvedených uchazečů v ZKO Trmice – 159,“ napsal Kejř Hainzovi.

A s kritikou se přidala i ústecká krajská organizace. Její předseda Martin Čecho Hainze a jeho lidi vyzývá, aby prodej zastavili, i když respektuje právo základní organizace nakládat se svěřeným majetkem.

„Nicméně Vám v této souvislosti musím připomenout, že areál kynologického cvičiště v bývalém zámeckém parku v Trmicích byl do vlastnictví ZKO Trmice v roce 2002 bezúplatně získán převodem od České republiky právě za účelem jeho využívání k provozování sportovní kynologie. Komerční nabídkou prodeje tohoto majetku jsem tedy velmi nemile překvapen a znepokojen,“ napsal Martin Čecho.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)