20.08.2020 08:11

Olomoucké nejen shakespearovské léto navštívilo přes 3200 diváků

Pátý ročník open-air divadelního festivalu Olomoucké nejen shakespearovské léto, který každoročně v srpnu pořádá Divadlo Tramtarie, letos trhal návštěvnické rekordy. Za osm dnů navštívilo festival přes 3200 diváků. Olomoucké nejen shakespearovské léto letos nabídlo 8 večerních představení a tři pohádky pro děti. Zakončen byl velkolepou derniérou inscenace Velký Gatsby, která proběhla v hollywoodském stylu.

„Jsme nadšení z tak obrovského diváckého ohlasu, zvlášť v době, kdy se neví, co se bude z hlediska kulturních akcí dít za týden. Ta situace je celá nejistá, i diváci kupovali vstupenky až na poslední chvíli, ještě v červenci to vypadalo, že přijde mnohem méně lidí než loni a nakonec je průměrná návštěvnost ještě vyšší než v loňské roce,“ říká Petra Němečková, ředitelka Divadla Tramtarie.

Divadlo Tramtarie odehrálo na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého Olomouc osm večerních představení a tři pohádky pro děti s doprovodným programem. Kromě stálic festivalu Kabaretu nahatý Shakespeare a letní komedie Po stopách něžného muže, zařadila Tramtarie do programu komedii Láska za koronu, kterou nazkoušela během května jako reakci na koronavirovou dobu.

„Původně jsme tuto inscenaci chtěli uvést pouze v červnu, když jsme hráli celý měsíc venku na Korunní pevnůstce. Láska za koronu ale sklidila tak obrovský divácký ohlas, že jsme se rozhodli ji uvést ještě během Shakespearovského léta. S inscenací jsme se tady krásně rozloučili, na derniéru přišlo neuvěřitelných 530 diváků,“ říká Vladislav Kracík, umělecký šéf Divadla Tramtarie.

Na festivalu pak proběhla ještě jedna velkolepá derniéra, a to poslední uvedení dramatu Velký Gatsby. Tramtarie pojala tento večer ve stylu hollywoodského večírku. „Inspirovali jsme se právě příběhem Velkého Gatsbyho, kde se většina děje odehrává právě na velkolepých večírcích, a tak jsme celý večer uzpůsobili tomuto duchu. Nechyběli ohňoví žongléři ani tanečnice. Ve vytvoření skvělé atmosféry nám pomohli i diváci, kteří přišli ve stylovém oblečení,“ popisuje Němečková.

Olomoucké nejen shakespearovské léto nabídlo také bohatý program pro rodiny s dětmi. Uvedlo tři pohádky ze svého repertoáru a přichystalo i pestrý interaktivní program. Děti žonglovaly s profesionálními žongléry, vyzkoušely si chůzi po laně, nechybělo ani oblíbené malování na obličej nebo se vyfotili s herci z pohádky. Zároveň mohly nahlédnout do dětských knih z knihkupectví Zlatá velryba.

Festival Olomoucké nejen shakespearovské léto se konal 9. - 19. srpna 2020 na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého Olomouc. Finančně jej podpořilo Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj.

Celý program a fotografie z festivalu jsou na www.shakespearovskeleto.cz.

Autor článku: Petra Němečková