17.08.2020 14:30

Akce v uzavřených prostorech i nadále zůstanou omezené počtem 500 osob

Akce včetně kulturních v uzavřených prostorech i nadále zůstanou omezené počtem 500 osob, rozhodla dnes vládní rada pro zdravotní rizika. Nemá ale dál platit pravidlo, že v obecenstvu musí lidé sedět s rozestupy a divadla tak nemohou obsadit všechna sedadla. Diváci budou ale muset mít nasazené roušky - obecně bude povinnost nosit je platit od 1. září pro všechna veřejná místa. O výsledku zasedání informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). O rozšíření počtu osob na vnitřních představeních usiloval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Číslo se nepodařilo zvýšit z 500 na 1000, ale podstata je, že v rámci politiky segmentů je možné například ve velkém divadle vmístit další, když se oddělí 500 lidí," uvedl Zaorálek po jednání. Změna podle něj učiní i fungování velkých institucí smysluplné.

Zaorálek na jednání přišel s požadavkem účasti až 1000 lidí na akcích v interiéru od podzimu v těch regionech, kde takzvaný semafor infekce covidu ukazuje dobrou situaci. Pokud budou moci pořadatelé zaručit oddělené sektory po 500 lidech, může být účast v obou případech pětkrát vyšší stejně jako dosud, řekla ČTK po jednání rady mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Zaorálek, který opakovaně jedná s pořadateli velkých festivalů a uměleckých asociací, požadoval možnost organizovat větší akce a umožnit účast na nich více než tisícovce lidí. „Hygienici a ministerstvo zdravotnictví chtějí udržet tato omezení. Pokud by byly u nás povolené akce s účastí tisíců lidí, bylo by to bezprecedentní i v souvislosti s okolními zahraničními zeměmi," uvedla Lagronová.

Podle Lagronové by mělo platit, že pokud takzvaný semafor pro určitý kraj ukáže červenou barvu, nebude to automaticky znamenat, že se mají okamžitě rušit všechny tamní akce. Pořadatelé by měli případné rušení včas oznámit, aby se neopakovala situace, která nastala v Moravskoslezském kraji.

Zaorálek před jednáním uváděl, že tisícovku lidí v interiéru chce především pro divadla, kterým omezení stále ukrajují ze zisku. Pokud by platila možnost vpustit na představení až tisíc lidí, mohou se rozdělit třeba do přízemí a na balkon. Zaorálek uvedl, že divadla jsou schopna zajistit velmi dobré hygienické standardy. Kapacita představení či dalších společenských akcí odehrávajících se uvnitř by ale nyní měla zůstat na maximálním počtu 500 osob, jen pokud je možné umístit účastníky do oddělených sektorů, může být až pětkrát vyšší. To je ale v mnoha případech společenských akcí zřejmě těžko možné zajistit.

Ministr chtěl jednat i o možnosti, že v případě velkých prostor, kde by bylo možné dodržovat na jednu osobu místo jeden a půl metru čtverečního, by se na akci mohlo sejít, například v hale, více lidí. Ta se ale po dnešním jednání zdravotní rady nezmění. Po účasti více než tisíce lidí najednou volají také pořadatelé sportovních akcí, zejména fotbalové kluby.

Autor článku: ČTK: hrm, rem, opm, jw, rdo