Jako sudeťáci! Vystrčil na Tchaj-wan: Okamura učinil přirovnání. Mrazivé

20.08.2020 9:14

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura se pustil do předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Nařkl ho, že jako druhý nejvýše postavený politický představitel země překračuje své ústavní pravomoci. A vyčítá mu, že jedná v zájmu Spojených států.

Jako sudeťáci! Vystrčil na Tchaj-wan: Okamura učinil přirovnání. Mrazivé
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se na konci srpna vydá na Tchaj-wan. Bere s sebou delegaci čítající 90 osob, mezi nimiž nebudou chybět podnikatelé... a vdova po předchozím předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, jenž se na cestu na Tchaj-Wan chystal původně, ale na konci ledna 2020 bohužel opustil tento svět.  

Vystrčilův plán odjet na Tchaj-wan – který se považuje za samostatný stát, ale Čína jej pokládá za svou provincii – ocenil na půdě české horní parlamentní komory ministr zahraničí USA Mike Pompeo.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Podle předsedy SPD Tomia Okamury to neznamená nic jiného, než že Vystrčil jedná v zájmu Spojených států a poškozuje česko-čínské obchodní vztahy.

„V případě cesty předsedy Senátu jde o stejnou věc, jako by předseda parlamentu Číny navštívil sjezd sudetských Němců a jednal s nimi jako s oficiálními představiteli českého státu. Výsledek cesty předsedy Senátu zásadně poškodí naše vztahy s Čínou a jde o kroky čistě v zájmu USA, pro které jsme v této věci jen pokusným králíkem. Žádný z vysokých politických představitelů demokratických zemí totiž Tchaj-wan nenavštěvuje,“ napsal Okamura na facebooku.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Připomněl také, že Vystrčil se stal senátorem poté, co ho v roce 2016 zvolilo 8100 občanů, kteří mu odevzdali hlas ve druhém kole voleb do Senátu. Účast ve volbách do Senátu bývá tradičně poměrně nízká.

Není bez zajímavosti, že Tomio Okamura jako předseda strany získal v posledních volbách do Sněmovny v roce 2017 necelých 12.700 preferenčních hlasů. Sám ale argumentoval spíš tím, kolik hlasů získal ve druhém kole voleb 2018 prezident Miloš Zeman, kde proti němu stál současný senátor Jiří Drahoš. Drahoš tehdy získal přes 2,7 milionu hlasů a Zeman získal přes 2,85 milionu hlasů.

„Předseda Senátu Vystrčil z ODS, kterého zvolilo do Senátu osm tisíc občanů, překračuje svůj ústavní rámec činnosti, jelikož za zahraniční politiku odpovídá vláda a prezident republiky. Pro srovnání uvádím, že prezidenta Zemana, který s Vystrčilovou cestou na Tchaj-wan nesouhlasí, zvolilo 2,8 milionu občanů,“ zdůraznil Okamura.

Tomio Okamura udeřil na Miloše Vystrčila

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…