18.08.2020 15:37

Divadla s balkony budou hrát naplno, koncerty jsou v nejistotě

Hrát pro plnou kapacitu svých budov může od začátku nové sezony i přes pokračující opatření proti koronaviru Národní divadlo. Budovy divadla jsou postaveny tak, že tvoří doporučené oddělené sektory, sdělil ČTK ředitel Národního divadla Jan Burian. Česká filharmonie naopak s obsazováním balkonu ve Dvořákově síni Rudolfina nepočítá a bude hrát pro 500 diváků. Kapacita 2500 lidí v sektorech po 500 je ale nedostačující pro velké koncertní haly a koncerty pro ně na podzim naplánované zůstávají nejisté s otazníkem.

Vládní rada pro zdravotní rizika v pondělí rozhodla, že akce včetně kulturních v uzavřených prostorech i nadále zůstanou omezeny na 500 lidí. Nemá ale dál platit pravidlo, že v obecenstvu musí lidé sedět s rozestupy, a divadla tak nemohou obsadit všechna sedadla. Diváci budou ale muset mít nasazené roušky - obecně bude povinnost nosit je platit od 1. září pro všechna veřejná místa.

„V budovách Národního divadla jsou jednotlivé sektory vytvořeny architektonicky - přízemí, balkony a galerie. V žádném z těchto sektorů nemůže být více než 500 diváků. Příchod diváků, jejich pobyt v divadle i odchod zorganizujeme ve speciálním režimu tak, abychom návštěvníky jednotlivých sektorů důsledně oddělili, včetně občerstvení a šaten," uvedl Burian. „Zrušení rozestupů mezi řadami vítáme, neboť nám spolu se zvýšenými hygienickými opatřeními a novým logistickým režimem umožní hrát pro plnou kapacitu našich budov. Zakoupené vstupenky na další měsíce tedy platí pro všechny diváky," doplnil ředitel.

„Doufali jsme, že koronavirus v létě natolik zeslábne, že v září budeme moci v našem hledišti přivítat diváky za standardních podmínek. Vůbec nás tedy netěší, že některá opatření na omezení koronaviru je nutné vrátit. Samozřejmě všechna vládní nařízení musíme respektovat, ale přes všechno se budeme snažit divadlo naplnit diváky v maximálně možné povolené míře," sdělil ČTK Juraj Deák, umělecký šéf Divadla na Vinohradech.

Divadlo na Vinohradech je připraveno dodržet oddělené sektory i vstupy. „Přízemí má kapacitu 462 diváků a všechny balkony mají kapacitu 459 diváků. Oddělené budou pro sektory jak vstupy, tak i šatny a toalety, návštěvníci se spolu nesetkají," sdělil ČTK mluvčí Hudebního divadla v Karlíně Tomáš Matějovský. Divadlo tak podle něj může zahájit sezonu a využít sto procent kapacity hlediště.

Česká filharmonie pod vedením svého šéfdirigenta a uměleckého ředitele Semjona Byčkova uspořádá 20. srpna mimořádný koncert ve Dvořákově síni Rudolfina. „Stále počítáme s omezenou kapacitou 500 lidí, diváci jsou usazeni v parteru a neobsazujeme balkony. Nic se pro nás nemění, bude to stejné jako při posledních koncertech," řekl ČTK mluvčí České filharmonie Luděk Březina.

Do pražské O2 areny chodí na koncerty největších hvězd kolem 17.000 lidí. Vládou stanovená maximální kapacita 2500 lidí je podle pořadatelů nedostatečná, a není tedy zřejmé, co bude s koncerty naplánovanými na podzim. Vedlejší O2 universum má kapacitu 5000 lidí. „V O2 universu bychom s 2500 diváky akce pořádat mohli, ostatní sály užívané na kongresy je možné využívat také," řekla ČTK za provozovatele O2 areny a O2 universa společnost Bestsport Eva Hromádková.

Autor článku: ČTK: hrm, jir, rot