Zařídím obecní byt, slibovala podvodnice. Od zájemců inkasovala provize

  10:48
Brnem hýbe kauza týkající se podvodů s byty. Ústřední postavou je exstarosta Rojetína Pavel Hubálek (nez.). Tvrdí, že do machinací byla zapojená i brněnská primátorka Markéta Vaňková či poslanec Pavel Blažek (oba ODS). Tento případ ale zdaleka není ojedinělý.
Justice, talár, soudce, zástupce, soud, spis, trest, odvolat

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Na policii se musela obrátit i radnice Brna-sever. Obecní byty fiktivně nabízela k pronájmu opakovaně trestaná Magdaléna M. Zájemcům tvrdila, že má na úřadě známé. V posledním zjištěném případě se dokonce zaměřila na handicapovaného muže, kterému naslibovala bezbariérový byt. 

„Pracovala totiž v centru, kde takovým lidem pomáhají. Přičemž byt slíbila i jeho rodičům. Od každého si vzala zálohu okolo deseti tisíc korun. Centrum jsme o tom informovali a vyrozuměli jsme také policii,“ uvedl místostarosta Brna-sever David Aleš zvolený za ANO, který má na starosti bytovou problematiku.

Magdaléna M. naslibovala byt také další ženě, která v centru pro handicapované působila. „Ještě víme o jednom případu, kdy již byla dotyčná odsouzena. Poškozených ale může být samozřejmě více,“ poznamenal ještě Aleš.

V centru dotyčná již nepracuje. „Působila u nás jako dobrovolnice. Blíže se ale k tomu vyjadřovat nyní nechci. Hovořila jsem i s jednou z poškozených. I ona nechce situaci komentovat, zřejmě kvůli probíhajícímu vyšetřování,“ řekla ředitelka Domova pro mne Jarmila Vokálová.

Magdaléna M. postupovala vždy podobně. Vyhlédla si zájemce o byt a naslibovala jim, že na úřadě zařídí, aby bydlení získali. Některé poškozené údajně zavedla do obecního bytu, který si sama od městské části pronajímala. Poté od zájemců sebrala zálohu v řádech tisíc korun. Aby působila věrohodně, lživě tvrdila, že se zná s místostarostou Alešem, který jí přislíbil pomoc s přidělením bytu.

Takový postup zvolila také u staršího případu, kvůli kterému jí nedávno Městský soud v Brně vyměřil šest měsíců „natvrdo“. Už dříve se totiž dopouštěla trestné činnosti, proto nedostala podmínku.

„V posledních třech letech byla již odsouzena za podvod. Nově jí soud vyměřil šest měsíců a náhradu škody 4 300 korun. Uvedla totiž poškozenou v omyl a způsobila na jejím majetku škodu nikoliv nepatrnou,“ přiblížila mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Rozsudek je pravomocný. Zda již odsouzená trest nastoupila, není jasné. Redakce se jí pokoušela dovolat. Nezvedala však telefon a nereagovala ani na SMS. Na dotazy nereagovali ani poškození.

V případě, který již soud rozřešil, dokonce Magdaléna M. poškozené poslala dopis, že jí byl byt přidělen. Poté dotyčné přišlo vyrozumění, že se předání bytu odkládá kvůli nutným opravám. A do třetice dostala dopis, že se má dostavit k podpisu nájemní smlouvy. To ale již bylo ženě nejspíš divné, a tak kontaktovala příslušnou referentku bytového odboru. Z telefonického hovoru pak vyplynulo, že jde pravděpodobně o podvod, a tak úřad vše zdokumentoval a kontaktoval policii. „Nyní tedy víme o celkově čtyřech případech. Ale jak jsem již říkal, může jich být více, jen se poškození neozvali,“ podotkl Aleš.

Sama žena v obecním bytě neplatila nájemné, dlužila přes 70 tisíc. Naprostou většinu později zaplatila. V dubnu jí končila nájemní smlouva, odmítla se však vystěhovat.

Hubálka zadrželi na úřadě

Podobně se podle vyšetřovatelů choval také zmiňovaný Hubálek. Nabízel zprostředkování nájmů i privatizace městských bytů, ačkoliv k tomu neměl žádné oprávnění ani pravomoc. Policisté ho zadrželi přímo v budově magistrátu na Malinovského náměstí, kde chtěl vylákat 730 tisíc korun od jednoho ze zájemců o byt. Během výpovědi také uvedl, že s byty šidily i špičky ODS. Tvrdí, že se politici při privatizaci podíleli na organizovaných podvodech s městskými byty v centru Brna.

Vaňková i její kolegové ale taková nařčení odmítají a na svou obranu na Hubálka podali sami trestní oznámení pro křivou výpověď.