Čtení má pozitivní vliv na IQ a zdokonalí vaše analytické myšlení

Lidé, kteří pravidelně fyzicky cvičí, jsou odolnější, zdravější, a dokonce i sebevědomější. A stejné je to s cvičením mozku. Čtení knih by mělo být na každodenním seznamu úkolů. Je vlastně kognitivním tréninkem, který zvyšuje inteligenci, udržuje v kondici paměť, snižuje stres a depresi a pomáhá vám lépe komunikovat s druhými.

Čtení beletrie vás změní

Britští kreativci Neil Gaiman a Chris Riddell nedávno zveřejnili v The Guardian vizuální esej, která obhajuje hodnotu knihoven, knihovníků a čtení beletrie obecně. Tvrdí například, že beletrie pomáhá budovat empatii. „Beletrie je něco, co vzniká z 26ti písmen a hrstky interpunkčních znamének. A vy sami si pomocí fantazie vytvoříte svět a lidi v něm a podíváte se na vše kolem jinýma očima.“ charakterizují beletrii a dodávají: „Stáváte se někým jiným a při návratu do reality se trochu změníte.“

Čtení vám pomůže k úspěchu v podnikání

Pokud chcete ovládat jakékoli odvětví, ve kterém působíte, čtení vám pomůže naučit se toho co nejvíce. Proto čtěte o tématech, která se týkají vaší práce, vašich zákazníků i konkurentů, čtěte o všem, co nějak souvisí s vaším podnikáním… Uvidíte, že budete úspěšní! Warren Buffett, Bill Gates, Mark Zuckerberg či Oprah Winfrey jsou nenasytnými čtenáři. Pamatujte na to, že časopisy a knihy jsou veřejné. Kdo chce, najde si přesně to pravé, co je důležité pro úspěch. Jenže většina lidí nechce!

Čtením se z vás stává odborník

Podle doktora Alana Zimmermana, profesionálního mluvčího, který se specializuje na postoje, motivaci a programy vedení lidí, je důležité, abyste se rozhodli pro jednu oblast, které se budete naplno věnovat. Potom si o ní čtěte hodinu denně a za tři měsíce je z vás odborník!

Nepřehlédněte: Psychosomatika: když se psychika odráží na fyzickém zdraví.

Zvýšíte své IQ

Když budete mozek každý den trénovat četbou, začne být výkonnější. Potvrdili to britští vědci, kteří zjistili, že „knihomolové“ jsou obecně bystřejší, pohotovější a mají skvělou slovní zásobu. Ale to zdaleka není všechno! Poslední odborné studie dokonce prokázaly, že čtení knížek je dobrou prevencí různých duševních onemocnění, zejména Alzheimerovy choroby či demenci.

Zdokonalíte analytické schopnosti

Hlavně pokud milujete detektivní romány a pořád přemýšlíte nad tím, co, kdy, kde, kdo, proč a jak a kdo je vrah, zapojujete analytické myšlení, postřeh a intuici. Taková detektivka je pro váš mozek stejný trenažér, jako je pro atleta běžící pás. Podle psychologů detektivky dokonce pomáhají zmírňovat deprese! Lidé, kteří trpí vnitřními smutky a cítí se izolovaní se při čtení o jiných lidech s problémy, byť fiktivními, odpoutávají od vlastních nepříjemných stavů a získávají víru v dobrý konec.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu