Napomenutí a pokuta. Za napadení novinářů v Zemanově štábu padl po dvou letech trest

Po více než dvou letech byl udělen trest za napadení novinářů ve volebním štábu Miloše Zemana. Prezidentův podporovatel Jan Šolta dostal napomenutí za přestupek proti občanskému soužití a pokutu tisíc korun jako kompenzaci za náklady řízení. V únoru tak pravomocně rozhodl Úřad městské části Praha 11, Česká televize získala rozhodnutí až nyní na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Šolta je jediným z příznivců prezidenta, který za potyčku s novináři dostal trest. Hlavní aktér incidentu Karel Slezák totiž několik dní po volebním večeru zemřel.

„Ve věci dotazovaného přestupkového řízení bylo pravomocně rozhodnuto uložením pokuty, rozhodnutí nabylo právní moci dne 13. 2. 2020,“ uvedla mluvčí Městské části Praha 11 Anna Kočicová.

Z rozhodnutí, které má ČT k dispozici, ale vyplývá, že trestem je napomenutí. Tisíc korun, které již musel podporovatel prezidenta Jan Šolta zaplatit, se týká nákladů řízení. Šolta je tak po více než dvou letech od incidentu jediným potrestaným aktérem potyčky. A to za přestupek proti občanskému soužití.

Nelibost kvůli Rokytkovi

Případ se odehrál 27. ledna 2018, kdy dva příznivci tehdy čerstvě znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana napadli v jeho volebním štábu přítomné novináře. Nelíbilo se jim, že na kameru zaznamenávají jejich kolegu Milana Rokytku, který se na místě v pozdních hodinách nejdříve potácel prostorem a pak se svalil na pódium.

Vytlačit novináře se pokoušeli dva muži – Karel Slezák a Jan Šolta. Zatímco Šolta bránil novinářům ve vstupu posouváním pohyblivých stěn, Slezák na některé z nich zaútočil pěstmi. Právě kvůli jeho útoku, který se na místě aktérům podařilo natočit, začala policie případ vyšetřovat jako podezření z trestného činu výtržnictví.

Několik dní po incidentu ale Karel Slezák zemřel. Policie proto jeho případ uzavřela a dál se zabývala jen strkanicí s Janem Šoltou, kterou v dubnu roku 2018 vyhodnotila jako přestupek. Ten začal řešit Úřad městské části Praha 11.

Jak vyplývá z dokumentu, Šolta s řízením nesouhlasil. Podle jeho výpovědi na místě Rokytka zkolaboval a on jediný ho v sále dobrovolně zachraňoval. Žádal novináře, aby alespoň zavolali záchranku, což se ale podle jeho slov nestalo a musel ji zavolat sám. Novináři se navíc podle něj chovali neurvale, bezcitně a překáželi v práci záchranářům.

Ihned po předvolání zúčastněných se ale správní řízení zadrhlo. V případu, kde měla svědčit i reportérka Seznamu Pavlína Kosová a bývalý kameraman webu iDnes.cz Alexandr Šulc, totiž Šolta podal námitku pro podjatost úředníků, kteří věc řešili, a to včetně jejich nadřízeného. Podjatost tak musel posoudit pražský magistrát. Ten ale Šoltovy námitky odmítl.

Úřad Městské části Prahy 11 tak následně letos v únoru v případu definitivně rozhodl a udělil Šoltovi napomenutí s povinností uhradit náklady řízení. Z odůvodnění vyplývá, že na základě kamerových záznamů a výpovědí svědků není podle úřadu pochyb o tom, že se přestupku dopustil.

Neslušná slova a emočně vypjatá situace

„Správní orgán konstatuje, že na výše uvedených záznamech je jeho jednání a jeho slova vůči novinářům a kameramanům zřetelně vidět a slyšet, jednání a slova, jež použil vůči novinářům, nejsou rozhodně běžným jednáním a běžně používanými výrazy v obecném styku,“ píše se v dokumentu.

Šoltovi za přestupek hrozila pokuta až 20 tisíc korun. Úřad ve zdůvodnění zároveň vysvětluje, proč se rozhodl udělit mírnější trest. Podle úřadu nedošlo k újmě na zdraví, Šolta se navíc k činu částečně přiznal s tím, že jednal pod vlivem emočně vypjaté situace, kdy se obával o zdraví a život Milana Rokytky.

Jako přitěžující okolnost úřad vnímal skutečnost, že se Šolta svého jednání dopustil na akci volebního štábu českého prezidenta, kdy se jedná o událost, která je sledována širokou veřejností.