Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Filmoví distributoři zuří: Stát jim nepomůže, i když kvůli krizi přišli o miliardy

Autor: ČTK - 
20. srpna 2020
11:43

Unie filmových distributorů (UFD) a zástupci filmové obce jsou překvapeni, že je filmová distribuce vyloučena z podpory, kterou poskytuje program COVID-kultura. Distributoři to ve čtvrtek uvedli v tiskové zprávě, kterou zaslal Lukáš Vedral za společnost Bontonfilm. V ní připomněli, že kvůli okamžitému uzavření kin měli distributoři a kina od počátku nouzového stavu veliké ztráty a distributoři vložili peníze do uvedení filmů, jejichž premiéry musely být zrušeny.

Posunutí premiér filmů způsobilo podle UFD i obrovské ztráty v oblasti video distribuce, která přišla téměř o všechny novinky letošního roku a musela být v řadě případů velmi nákladně zcela ukončena. „V tomto je situace totožná s marně vynaloženými náklady v oblasti performing arts nebo filmových festivalů, které jsou do programu zahrnuty,“ uvádí UFD.

Kina a filmoví distributoři byli podle unie mezi těmi, kdo na uvolňování opatření proti koronaviru rychle reagovali, snažili se okamžitě navrátit k činnosti. „Unie filmových distributorů neshledává důvod k vyřazení podnikatelů z oblasti kinodistribuce z okruhu žadatelů programu, považuje to za nesystematické a diskriminační. Filmová distribuce byla výrazně zasažena, tak jako jiná zahrnutá odvětví,“ uvádí unie a žádá MPO, aby doplnilo subjekty z oblasti filmové distribuce mezi oprávněné žadatele programu COVID-kultura, a tak podpořilo i tento zasažený sektor kreativního průmyslu

Program má kompenzovat pořadatelům kulturních akcí výdaje, které vznikly od 1. října loňského roku do letošního 17. května ve spojitosti s projekty, které se měly uskutečnit od 10. března do 31. srpna. V programu je připraveno 900 milionů korun, spuštěn byl 18. srpna a za první den MPO evidovalo žádosti za 6,9 milionu korun.

Zrušení natáčení za pět miliard

Do kin loni zavítalo přes 18,3 milionu diváků, což je o 12 procent víc než předloni. Tržby se meziročně zvýšily o 15 procent na 2,6 miliardy korun. Průměrné vstupné se loni meziročně zvýšilo ze 138,82 koruny na 142,83 koruny. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda z toho už na začátku nouzového stavu vyvodil, že průměrná měsíční ztráta kin, která by vznikla neúčastí veškerých diváků, by se pohybovala kolem 200 milionů korun.

Producenti v audiovizi během karantény odhadovali ztráty ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborech ve stovkách milionů korun. Podle Asociace producentů v audiovizi (APA) může letos pokles filmové výroby činit 75 procent do konce roku.

V analýze, kterou vypracovala APA, UFD, Asociace provozovatelů kin, Asociace režisérů a scenáristů a Asociace animovaného filmu, uvádí, že v ČR se kvůli opatření proti šíření koronaviru zrušilo či přerušilo natáčení zahraničních štábů skoro za pět miliard korun. V případě výroby českých filmů, dokumentů a animované tvorby je zatím zrušeno nebo přerušeno natáčení v objemu 0,5 miliardy korun. S uvolňováním opatření se ale zahraniční štáby začaly před dvěma měsíci do ČR vracet, pomáhaly jim i zvací dopisy od ministra kultury.

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulsem k reformě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 20. srpna 2020 13:28 )

Práce je všude dost. Jen chtít. Mohou pracovat ve zdravotnictví, na veřejné zeleni, v lese, v zemědělství, na D1, atd.....Stačí jít na příslušný obvod, pozeptat se, vzít lopatu...Stačí se podívat na filmy z dob R-U, 1. rep.... Tam brali lidem i ty lopaty. Není to likvidace kultury, ale bohužel, taková je dnes celosvětová situace.

MAMKA2316 ( 20. srpna 2020 12:57 )

Kolik že tu zaplatili miliard daní ????Že chtějí miliardy ?? Nic bych nedal nikomu kdo tu neplatí daňe !!!Nebo maximální pomoc ve výši tretiny zaplacených daní!!!

silen ( 20. srpna 2020 12:29 )

...ano, neprostý souhlas s "dostojevskij"! Každý podnikavý podvodníček se chce na úkor státu "vychcaně opeřit", vyčísluje přehnaně vylhané ztráty a jen natahuje dlaň ke státnímu rozpočtu...! Všechny by je měli komisně zpráskat bičem!

dostojevskij ( 20. srpna 2020 12:11 )

Běžte makat rukama a poznejte těžký demokratický život. Stejně ty dnešní filmy stojí za.....Nahrabáno máte za roky dost! Nebrečte, jste fakt trapní..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa