Neziskové organizace žádají větší ochranu obětí trestných činů

Neziskové organizace, které se věnují pomoci obětem trestných činů, žádají úpravy novel trestněprávních předpisů, jež v pondělí schválila vláda. Podle nich je třeba změnit definici zvlášť zranitelné oběti, která souvisí s tím, zda oběť dosáhne na bezplatného zmocněnce. Chtějí také posílit ochranu oběti před druhotnou viktimizací, a to například tak, aby se pachatel nemohl s obětí setkat třeba před soudní síní.

Organizace proFem, In Iustitia a Rozkoš bez Rizika dlouhodobě upozorňují na to, že současná zákonná definice zvlášť zranitelné oběti je nevhodná. Podle nich naráží na nepochopení ze strany orgánů činných v trestním řízení.

"Čím dál více obětí trestných činů se setkává s tím, že nejsou uznány jakožto zvlášť zranitelné oběti, ačkoliv by podle zákona měly tento status získat. To v praxi znamená, že velká část obětí nedosáhne na zmocněnce, který je významnou a bezplatnou pomocí nejen v uplatňování jejich práv, ale i celkově v přístupu ke spravedlnosti," uvedla právnička Veronika Ježková z proFem.

Organizace se domnívají, že soudy nechtějí status zvlášť zranitelné oběti přiznávat, aby tímto způsobem nemusely vyplácet státní peníze. Poukazují i na to, že proti nepřiznání statusu se podle stávající právní úpravy nejde účinně bránit.

Podle Kláry Kalibové z In Iustitia je zcela nedostatečná i ochrana obětí terorismu. "Zákon definuje oběti terorismu prostřednictvím odkazu na dva paragrafy trestního zákoníku, přitom terorismus, podobně jako domácí násilí, může být spáchán v podobě různých trestných činů, a stíhán pod jinou hmotněprávní úpravou. Zákon by tedy měl volit obecnější terminologii," míní.

Neziskové organizace prosazují také větší ochranu obětí při dotazování na předchozí sexuální vztahy a chování, silnější by mělo být také omezení kontaktu oběti s pachatelem.

Ochrana, která ze zákona plyne obětem trestných činů, by podle organizací měla být dostupná i obětem útoku, který se řeší v přestupkovém řízení. "I těmto ohroženým osobám by měla být poskytnuta alespoň ochrana v možnosti nesetkat se s pachatelem," uzavřela Kalibová.

Související

Ukrajina, ilustrační foto

Neziskové organizace v ČR vybraly na pomoc Ukrajině minimálně 410 milionů korun

U českých neziskových organizací se od dárců sešlo na pomoc Ukrajině, která pátým dnem čelí ruské invazi, minimálně 410 milionů korun. Z toho 168 milionů Kč se k dnešku vybralo v třicítce sbírek přes portál Darujme.cz, vedle toho dostávají organizace peníze pro Ukrajinu na své účty nebo přes dárcovské SMS zprávy. Vyplývá to z vyjádření a webů organizací, které sbírky pořádají.

Více souvisejících

neziskovky zákony Klára Kalibová justice soudy trestní zákoník

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 39 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy