Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pražský lékárník odmítl dát léky ženě bez roušky. Vše si natočila, zastání nenašla

Autor: ula - 
20. srpna 2020
14:29

Povinnost používání roušek platí při návštěvách zdravotnických zařízení a lékáren v celé Praze. Pražané často nošení ochrany na sociálních sítích odmítají, vesměs ale nařízení respektují. Někteří však svůj nesouhlas převádí do praxe, jako žena v jedné zdejší lékárně. Přišla si pro léky na předpis bez roušky a lékárník jí odmítl léky vydat. Žena výměnu názorů natočila na mobilní telefon, pochopení se však nedočkala. Na facebooku již vznikla skupina na podporu zaměstnance lékárny.

Žena přišla do jedné z pražských lékáren s lékem na předpis a neměla roušku. Lékárník jí tedy odmítl léky vydat a poslal ji do jiné lékárny. „Já vás prosím, dejte mi laskavě léky,“ říká autorka videa lékárníkovi.

„A já vás prosil, abyste šla jinam, protože mě ohrožujete,“ odpovídá mladý muž. „Neohrožuju, máte tady plexisklo a já jsem zdravá,“ říká žena. Lékárník přesto odmítá léky vydat a žena pokračuje: „Pane, jsem zdravá, odmítáte mi vydat léky na základě čeho?“

Lékárník tedy argumentuje nařízením vlády. „Vy máte svědomí na to, nevydat mi léky, protože nemám roušku?“ táže se žena dál a ohání se i konstatováním, že lékárník nechce zavolat policii.

Lékárník odmítl vydat ženě léky, protože neměla roušku Lékárník odmítl vydat ženě léky, protože neměla roušku | Reprofoto Facebook

Žena se pochopení nedočkala

„Zakryjte si aspoň nos,“ pokouší se muž o smír. Na to žena odvětí, že má před sebou plexisklo a provokativně zakašle. V tu chvíli muž ztratí trpělivost a se slovy „nedám vám nic“, odchází do zázemí prodejny.

Autorka videa se obrací na jeho kolegyni, která také léky nevydá. A spor pokračuje. „On jen buzeruje,“ zuří žena. „Přece to není takový problém vzít si roušku,“ zastává se lékárnice kolegy. „Pro mě to problém je,“ odsekává autorka videa.

Dvouminutové video pak žena umístila na sociální sítě. Pochopení se ale nedočkala. Na facebooku dokonce vznikla skupina na podporu zaměstnance lékárny Lékárník Did Nothing Wrong (Lékárník neudělal nic špatně). I když žena video ze svého profilu už smazala, stále koluje po internetu.

Mluvčí lékárny: Lékárnici čelili mimořádné psychické a fyzické zátěži

Blesk Zprávy oslovily i řetězec Dr. Max, kde se incident odehrál.

„Lékárníci jsou zdravotníci v první linii a v uplynulých měsících čelili mimořádné psychické a fyzické zátěži. Sloužili pacientům v době, kdy řada praktiků v obavách z infekce uzavřela ordinace a lékařská péče fungovala na dálku. To si lékárníci nemohli dovolit. Je to důležité pro pochopení kontextu situace zachycené na videu. Konflikt byl podle nás vyvolán jako cílená provokace – lékárna se stala bohužel místem pro osobní vyrovnání účtů pro někoho, kdo obecně odmítá používání ochranných pomůcek v této komplikované době,“ sdělil Blesk Zprávám Michal Petrov, vedoucí komunikace a tiskový mluvčí lékáren Dr. Max.

„Povinnost nosit roušku ve všech pražských zdravotních zařízeních platí od 27. července. Stanovuje ji Nařízení Hygienické stanice hlavního města č. 6/2020 z 24. července. Přesto lékárník lék vydat měl. Teoreticky se mohl obrátit na policii, ale tím by konflikt ještě eskaloval. Příslušné nařízení naleznete zde,“ dodal Petrov.

Celé video naleznete zde.

Podobný případ v USA

Podobný případ se odehrál v americkém San Diegu, kdy zaměstnanec kavárenské sítě Starbucks odmítl obsloužit zákaznici bez roušky. Žena svou frustraci také ventilovala na sociálních sítích, kam vystavila jeho fotku. Nevole se ale obrátila proti ní a lidé baristovi začali skládat na dýško. Vybrány byly v přepočtu dva miliony korun. Incident měl ale hořkou dohru. Žena se totiž začala dožadovat části vybraných peněz.

Video  Prezident lékárnické komory  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

safinka59 ( 22. srpna 2020 06:48 )

Souhlasím ! 👍

safinka59 ( 22. srpna 2020 06:47 )

Existuje vládní nařízení, kdy musí občané v zdravotnickém zařízení použít cokoliv, aby měli zakryté ústa, nos... není tajemstvím, že spousta lidí nejenom odmítá poslušnost, navíc se staví negativně, přímo vybízejí k neposlušnosti a tím ohrožují občany, který nařízení s pokorou přijali a před zmutovaným Covidem mají respekt.
Zde je evidentní, že tato žena vědomě a provokativně vyžadovala obsloužit bez roušky, aby národu přes média poukázala, jaká je hrdinka, jak jsou roušky zbytečné a nosit se nemají !
Provokatérka, která měla připravený mobil předem...
Mladý lékárník se zachoval správně, palec nahoru ! 👍

arbitr ( 21. srpna 2020 12:57 )

Neznám důvod, proč by si žena nemohla - alespoň dočasně - zakrýt nos a ústa například kapesníkem. Plně souhlasím s dotyčným zaměstnancem lékárny, šlo o naschvál, což žena dokázala i uměle vyvolaným kašlem.
Pokud bych dotyčnou charakterizoval, šlo by vesměs o žalovatelné výroky.
Pokud je mi známo, lékárny jsou opatřeny zvenku jak výzvou k nošení roušek, tak k dodržování rozestupů, případně (u menších prodejen) určují, kolik zákazníků maximálně může být vevniř současně...

1tigrusenka ( 21. srpna 2020 12:06 )

možná je snesla ta pi ca tvoje manželka s tvojí mamou s tou pi cou

Yarda ( 21. srpna 2020 09:30 )

Tak mne napadlo, že v TESCu zrovna mají v akci slepičí vejce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa