Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Reklama na ticho? Nový Rolls-Royce Ghost ji předvádí v praxi

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Luxus může mít mnoho podob, od prémiových materiálů přes sofistikovanou techniku až po designové kudrlinky. Stále větší procento lidí ale v dnešním hektickém světě považuje za luxus chvíli klidu.

A to si velmi dobře uvědomuje i automobilka Rolls-Royce, která se v rámci příprav na představení nového modelu Ghost rozhodla připomenout vysoký důraz na akustický komfort v kabině. Celému procesu úprav pak říká „Formula for serenity“, tedy v překladu „Recept na ticho“.

Receptura přitom začíná již u samotné platformy, tedy hliníkového prostorového rámu - hliník totiž lépe pohlcuje zvuky než běžně používaná ocel. Úpravami ovšem prošly i tvary platformy a na některých místech, jako je podlaha nebo motorová přepážka, byly stěny konstrukce zdvojeny.

Následovala instalace zhruba 100 kilogramů tlumícího materiálu, který má za cíl odfiltrovat všechny nechtěné zvuky pronikající do interiéru kolem dveří, přes střechu, přepážky, podběhy, atd.. Tlumící materiál je ovšem i v pneumatikách a mezi jednotlivými vrstvami skla.

Poté se automobilka zaměřila i na ty nejmenší detaily. Ikonický 6,75 litrový motor V12 prý nebylo potřeba řešit, neb se vyznačuje velmi hladkým a tichým chodem. Zkoumaly se ovšem zvuky stěračů, ventilátorů klimatizace, kardanu, atd. Na autě proběhly stovky malých změn, které ale přinesly obrovský efekt.

Zajímavostí je ovšem fakt, že všechny zvuky nejsou nechtěné. Úplné ticho v kabině je totiž naopak nepříjemné a může způsobovat například i dezorientaci. Automobilka proto ladila každý komponent v autě tak, aby vydával velice jednoduchý, měkký vzdálený zvuk, který bude k posádce de facto šeptat a pomůže jí naladit se do naprosté pohody.

Video se připravuje ...

Kvůli tomu bylo potřeba upravit dokonce i přechod mezi kabinou a zavazadlovým prostorem o objemu 500 litrů, nebo rámy sedadel. Vše muselo být naladěno na jednu frekvenci, která bude posádce příjemná.

Mimořádné akustické kvality nového Ghostu jsou výsledkem intenzivního technického vývoje a pozoruhodného důrazu na každý detail. Základem jejich úspěchu je ale speciální hliníková architektura. Bez ní, případně s použitím ocelové struktury, by jednoduše nebylo možné vytvořit tak akusticky propracované prostředí," uvedl Tom Davis-Reason, vedoucí vývoje akustiky nového Ghostu.

Celý proces působivého vývoje pak automobilka nechala zpracovat do působivé ilustrované animace, kterou vytvořil renomovaný ilustrátor Charlie Davis. Jeho návrhy pak oživily moderní modelovací technologie. A kdy ožije nový Ghost? Jeho představení bychom se měly dočkat ještě před koncem tohoto roku.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - SKAY
21. 8. 2020 06:52
Zvuk
A pustimé šumění moře :yes:
Bodejd je tichchy když polovina výrobcu na nějake izolace kašle , naštestí je tu aftermarket z ruska Corformat.