Bratr atentátníka z Manchesteru si odpyká 55 let vězení

Sebevražedného atentátníka, který v roce 2017 zabil 22 lidí na koncertě Ariany Grande v Manchesteru, shledal soud vinným z vraždy už v březnu letošního roku, ve čtvrtek konečně oznámil trest. Podle serveru Skynews byl Hashem Abedi odsouzen k 55 letům vězení. Brit libyjského původu pobýval v době spáchání útoku v Libyi, prokuratura však podle soudu dostatečně prokázala, že se na jeho přípravě osobně podílel.

Soudce nemohl Abediho odsoudit na doživotí, protože mu v době spáchání atentátu nebylo ještě 21 let. Nyní již čtyřiadvacetiletý muž si rozsudek nevyslechl – odmítl se soudu zúčastnit.

Proces s Abedim začal letos v únoru a obžaloba od začátku tvrdila, že Hashem je „stejně vinný“ jako jeho bratr Salman, který trhavinu v manchesterské hale odpálil. Kromě dvaadvaceti mrtvých na místě bylo i více než 260 zraněných.

„Přestože byl za čin přímo odpovědný Salman Abedi, je jasné, že obžalovaný hral zásadní roli v plánování akce,“ řekl soudce. „Jejich motivací bylo šířit idelogii islamismu, věci, která si odporuje s tím, co vyznává drtivá většina muslimů.“

Soud došel k závěru, že Abedi nese vinu na zavraždění 22 lidí, dále jej odsoudil i za několikanásobný pokus o vraždu. Prokuratura přednesla důkazy, že bratr atentátníka se přímo podílel na zkoušení a výrobě náloží. Společně s bratrem podle ní útok několik měsíců intenzivně připravoval, spolu například nakupovali chemikálie nutné k výrobě trhaviny i hřebíky, jimiž šrapnely naplnili.

Abedi před atentátem z 22. května 2017 odcestoval do Libye, vlasti svých rodičů. Po útoku jej místní úřady zadržely v Tripolisu a loni vydaly do Británie.