Hlavní obsah

Brit dostal v singapurské věznici 24 ran holí. Trest vyvolal diplomatickou roztržku

Novinky, mso

Obchodovat s drogami se v Singapuru nevyplácí. Britského občana Jie Ming Yuena zadrželi při dealování hned třikrát a dostal 20letý trest. Menší diplomatickou roztržku s Británií ale vyvolalo rozhodnutí soudu, který uložil 31letému Yuenovi i 24 ran holí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fyzické tresty nejsou v Singapuru ničím neobvyklým. Yuen minulý víkend neuspěl se svým posledním odvoláním a ve středu tak došlo k vykonání trestu přímo v cele. Nahý byl v předklonu připoután a dostal 24 ran rákoskou přes hýždě.

Vykonání trestu ale může mít pro Singapur diplomatickou dohru. Britské ministerstvo zahraničí jej ve středu večer označilo za barbarské a odsoudilo ho. Za shovívavost se marně přimlouvala ministryně vnitra Priti Patelová i exministr zahraničí Jeremy Hunt.

V Singapuru odsoudili muže k smrti přes videohovor

Koronavirus

„Jsem překvapená, že ty rány vydržel na jeden zátah. Bratr ví, že se dopustil špatných věcí a zaslouží si být potrestaný a naše rodina chápe, že ve světě fungují zákony jinak, ale není 20 let vězení dostatečný trest?“ uvedla pro Daily Mail Mingova sestra Elysia.

Podle informací, které navíc její rodina dostala, má bratr ve své cele jedinou hmotnou věc, kterou je postel z bambusu. Rodina a příbuzní ho smějí navštěvovat dvakrát za měsíc.

V Singapuru vymysleli nový způsob konzervování jídla. Zabijí veškeré bakterie

Věda a školy

Britské velvyslanectví v prohlášení uvedlo, že se „Spojené království důrazně staví proti tělesným trestům za všech okolností a v tomto případě jeho použití odsuzuje“.

Rozpor s úmluvou OSN

O Yuenově případu se veřejnost dozvěděla v lednu letošního roku, kdy Singapur navštívil britský poslanec a bývalý ministr zahraničí Jeremy Hunt. Ministerstvo se poté snažilo bojovat ve prospěch svého občana.

Několik organizací pro lidská práva Singapur odsoudilo za používání fyzických trestů, které jsou podle nich v rozporu s úmluvou OSN proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení.

Jie Ming se do Singapuru přesunul v roce 2007 a poprvé byl kvůli drogám zatčen v roce 2016. Policie ho při obchodování s drogami nachytala ještě dvakrát. Problémy měl však už ve Velké Británii, podle Scotland Yardu řídil s falešným řidičským průkazem.

Reklama

Výběr článků

Načítám