Foldyna nastoupil na ozdobenou Marksovou: Rozm*dáváte další zemi? A šíří se brutální VIDEO s Člověkem v tísni a Babišem na kandelábru

20.08.2020 20:11

Poslanec Jaroslav Foldyna se během schůze Poslanecké sněmovny o situaci v Bělorusku neudržel. „Z peněz daňových poplatníků financujeme nevládní organizace, které rozjebávaj systém v celém světě, kde se jim to zlíbí. Uvědomte si to!“ spustil na přítomné a obrátil se i na poslance hnutí ANO, kterým připomenul, že u nás podobně jako v Bělorusku byly taktéž početné demonstrace. „Myslíte si, že má Andrej Babiš viset na kandelábru? Nebo bejt v base? Je to celá republika? Je to těch osm milionů voličů?“ dotazoval se. Nepříliš pěkný vzkaz pak od něj sklidila i náměstkyně ministra zahraničí Michaela Marksová.

Foldyna nastoupil na ozdobenou Marksovou: Rozm*dáváte další zemi? A šíří se brutální VIDEO s Člověkem v tísni a Babišem na kandelábru
Foto: repro FB, tan
Popisek: Jaroslav Foldyna

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí
Foldyna ve svém projevu označil za „úsměvné“, když pirátský poslanec František Kopřiva hovořil k aktuální situaci v Bělorusku. „Nechtěl jsem se ho ptát, jestli tam někdy byl, nechtěl jsem se ho ptát, jestli vůbec někdy byl na vojně, jestli ví, jak to tam chodí, nechtěl jsem se ho ptát, jestli ví, jak se pracuje u policie. Ani se ho ptát nebudu,“ zhodnotil.

Kopřiva ve své řeči doufal v to, že Evropská unie zaujme „jasný postoj a například nějaké sankce“. Sankce by podle něj měly být pouze pro osoby spojené s běloruským režimem.

„My chceme, aby Poslanecká sněmovna odsoudila násilí, policejní zásahy, propuštění politických vězňů a nezávislé vyšetření těch násilností ze strany Lukašenkova režimu. Zároveň chceme vyjádřit solidaritu s rodinami usmrcených, protože podle dnešních informací už jsou minimálně tři oběti ze strany represivních složek. A stejně jako s těmi stovkami zraněných a tisícovkami zadržených. A dodnes je tam několik desítek lidí nezvěstných a neví se, kde je Lukašenkův režim drží,“ zmínil též pirátský poslanec.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Následně apeloval na vládu, aby vyjasnila podezření, že byly proti demonstrantům použité zábleskové granáty, které můžou mít původ v České republice.

Po zhodnocení projevu pirátského poslance se Foldyna obrátil na zástupce hnutí ANO: „Milí kolegové z hnutí ANO, vy přece víte, že nejsem nějakej antibabišovec, víte to? Jsem s vámi, s většinou kamarád. Myslíte si vy – proti kterým demonstrovalo v Praze v roce 2019 podle odhadů organizátorů 300 tisíc lidí... myslíte si, že má Andrej Babiš viset na kandelábru? Nebo bejt v base? Je to celá republika? Je to těch osm milionů voličů?“ 

Dále řekl, že v Bělorusku je bezesporu autoritativní režim a tamní lidé mají oproti jiným evropským národům jiné pojetí života. „Myslíte si, že všichni prahnou po západním typu demokracie? Tak jak se jej snažíme všude nastolit?“ dotazoval se a připomenul, že jsme se o něco takového již pokoušeli v Iráku, Libyi či v Sýrii.

„Já jsem v neděli poslouchal debatu – vicepremiér a ministr vnitra (Jan Hamáček) říkal: ‚My – Česká republika s tím nemáme vůbec nic společného.‘ Já tomu rozumím. My orgány státu nemáme. My jenom z peněz daňových poplatníků financujeme nevládní organizace, které rozjebávaj systém v celém světě, kde se jim to zlíbí. Uvědomte si to!“

Poslanec si myslí, že bychom měli nechat Bělorusy, ať si vyřeší „svoji běloruskou záležitost“, a poslanci by se podle něho spíše měli starat o české občany.

A pak uhodil na dvojí metr v souvislosti s dalšími protesty v Evropě. „Jsme pokrytci! Byli jsme ticho, když se to dělo jinde. Když v Paříži stříleli gumovými projektily. Pan premiér umí výborně francouzsky, určitě volal Macronovi, že ho zítra nechá odvolat. Přece se střílet do lidí nemá? Nebo má? Je to věcí Paříže a Francie,“ zaznělo.

Zakončil pak s poukazem, že u nás ani nedokážeme vyřešit problematiku vyloučených lokalit u nás, a přitom se „motáme“ do jiných zemí.

Celý projev Jaroslava Foldyny můžete zhlédnout zde:

Na sociálních sítích se nyní stává trendem zdobit si své fotografie tematickými rámečky. Rámečky si poprvé lidé začali ve velké hojnosti dávat na své fotografie po útocích v Paříži, načež se rozšířily na všemožné názorové vyjádření. Nyní nechybí ani bílo-rudá trikolóra s nápisem „Svobodné Bělorusko“.

A touto ozdobou si svoji fotografii „vyšperkovala“ i náměstkyně ministra zahraničí Michaela Marksová.

Všiml si toho i Foldyna a svoji bývalou stranickou kolegyni příliš nechválil. „Za prachy daňových poplatníků prostřednictvím neziskovek rozmrdáváte cizí zemi,“ obořil se v komentáři na Marksovou. Připojil k tomu také opět, že: „Bělorusové si vyřeší své Bělorusko.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…