Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Mexiko na své populaci otestuje kontroverzní ruskou vakcínu. Země dostane dva tisíce dávek

Mexiko dostane nejméně 2000 dávek kontroverzní ruské vakcíny proti covidu-19 nazvané Sputnik V. foto: Reuters

Mexiko - Mexiko dostane nejméně 2000 dávek kontroverzní ruské vakcíny proti covidu-19 nazvané Sputnik V, aby je otestovalo na své populaci. Ve čtvrtek o tom informoval mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard, kterého v pátek citovala agentura Reuters.
  8:36

Povolení ruské vakcíny v EU není pravděpodobné, míní odborník. Zřejmě jí chybí část klinického testování

„Mexiku bylo nabídnuto nejméně 2000 dávek vakcíny, abychom ji začali testovat. To je velmi dobrá zpráva, protože tak získáme čas,“ řekl Ebrard. Mexická vláda ve středu sdělila Moskvě, že by ráda prováděla třetí fázi testování vakcíny. Mexiko se tak snaží zajistit si včasné dodávky účinného léku, aby dostalo pod kontrolu šíření koronaviru, dodal Reuters.

Kolem ruské vakcíny panují kontroverze, protože látka byla zatím vyzkoušena jen na malém počtu dobrovolníků. Ve čtvrtek oznámil Denis Logunov z ruského ústavu, který vakcínu Sputnik V vyvinul, že příští týden začne její testování na 40 000 dalších lidech, informovala agentura TASS.

Dosavadní klinické testy Logunov označil za úspěšné; protilátky se podle něj vytvořily u 100 procent testovaných a po podání vakcíny nebyly hlášeny „žádné závažné vedlejší účinky“.

USA odmítly pomoc Rusů. Jejich vakcínu proti covidu nehodlají testovat ani na opicích. Kreml se diví

Vláda mexického prezidenta Andrése Manuel Lópeze Obradora se snaží mít v Mexiku co nejdříve funkční vakcínu. Mexiko už souhlasilo, že bude pomáhat vyrábět potenciální vakcíny, které nyní vyvíjí britská firma AstraZeneca a Oxfordská univerzita, jež by byly určeny pro latinskoamerický trh

Připravuje se také provést závěrečné klinické zkoušky pro americkou společnost Johnson & Johnson a dvě čínské firmy.

Mexiko zaznamenalo podle webových stránek Univerzity Johnse Hopkinse 543 806 případů nákazy koronavirem a 59 106 lidí s covidem-19 zemřelo. To je třetí nejvyšší počet obětí na světě po Spojených státech a Brazílii.

Autor: