Peníze z EU pomohou krajským hygienám bezpečněji komunikovat a sdílet data

© Pixabay

Informační systém krajských hygienických stanic v ČR potřebuje zmodernizovat a především zabezpečit. Realizace projektu spolufinancovaného z evropských fondů se ale neobešla bez komplikací, které jsou spojené s čínskou firmou Huawei.

Letošní pandemie koronaviru přinesla novou zátěž pro zdravotnické systémy jednotlivých zemí. České zdravotnictví zdá se obstálo dobře, riziko další vlny a nových problémů je však stále reálné. Větší pozornosti se v posledních měsících z pochopitelných důvodů dostalo krajským hygienickým stanicím (KHS), které mají často poslední slovo při zavádění protiepidemických opatření se značným dopadem na životy lidí.

České zdravotnictví trápí nedostatek pracovníků, krizi však zvládlo dobře

Český systém zdravotní péče v boji s koronavirovou krizí zdá se obstál, do budoucna ale rozhodně má co zlepšovat. Odbory upozorňují především na nedostatek a přetíženost zdravotníků. Evergreenem je pak pomalá elektronizace.

Jak se ukazuje, nedostatečně rychlá digitalizace veřejné správy, se kterou se Česko dlouhodobě potýká, představuje problém i u krajských hygien. „Současný informační systém krajských hygienických stanic je značně zastaralý a zejména z bezpečnostního hlediska neodpovídá moderním požadavkům na informační systémy orgánů veřejné správy,“ píše samo ministerstvo zdravotnictví (MZ). Systém je prý například náchylný k průnikům, které mohou skončit ztrátou dat.

Od roku 2018 je proto v realizaci projekt, který se zabývá vybudováním nového jednotného integrovaného komunikačního systému pro krajské hygienické stanice a modernizovaného systému správy uživatelů. Nový systém pod taktovkou MZ má na všech hygienických stanicích jednotně řídit bezpečnost a konfiguraci serverové a datové infrastruktury.

Integrovaný systém uživatelů umožní vytvoření bezpečné technologické platformy pro komunikaci uživatelů KHS a sjednotí a zvýší kybernetickou bezpečnost používaných systémů. Od projektu dále očekáváme zvýšení dostupnosti, spolehlivosti a monitoringu provozu,“ vysvětlil pro EURACTIV.cz Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva.

Cílovou skupinou projektu jsou tedy především zaměstnanci krajských hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví. Nový systém by měl pomoct zefektivnit jejich každodenní práci díky modernějším technologiím, zajistit bezpečnou komunikaci mezi jednotlivými skupinami nebo lépe ochránit osobní data.

Česko může doplatit na pomalou digitalizaci veřejné správy, varuje Komise

Evropská komise opět upozornila Česko na nedostatky v oblasti digitalizace, na které může v brzké době doplatit. Na druhou stranu nelze přehlížet české úspěchy, a to například v oblasti umělé inteligence.

Pozor na Huawei

Výběr firmy, která nový systém vyvine, se ale zdaleka neobešel bez komplikací. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval na konci roku 2018 před používáním softwaru i zařízení čínských společností Huawei a ZTE při rozvoji kritické infrastruktury. Ministerstvo zdravotnictví toto doporučení reflektovalo při stanovování podmínek u veřejné zakázky na systém zadané v březnu 2019, a firmu Huawei z ní tak předem vyloučilo.

Čínská společnost kvůli tomu podala podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby zadávací podmínky tendru přezkoumal. Úřad však nakonec správní řízení zastavil, protože ministerstvo mezitím v srpnu 2019 původní zakázku zrušilo.

„V návaznosti na poskytnutou metodickou podporu ze strany NÚKIB a zjištění učiněných na jejím základě byl zadavatel [ministerstvo] nucen přehodnotit některé výstupy v oblasti analýzy rizik informační a kybernetické bezpečnosti, které měly dopad mimo jiné na některá ustanovení zadávací dokumentace,“ uvedl Kryštof Berka. Dalším důvodem zrušení původního tendru podle něj bylo i zmíněné řízení u ÚOHS.

EU a Čína v době koronaviru: Předražené nákupy, falešné certifikáty a hybridní válka

Globální pandemie bude už navždy spojena s Čínou, odkud se nový typ koronaviru rozšířil do dalších zemí. Vláda v Pekingu se ale s tímto pojetím nehodlá smířit.

Ministerstvo zdravotnictví tak v prosinci 2019 vypsalo nový tendr, jehož jediným účastníkem a pozdějším vítězem se stala česká firma AUTOCONT. Celý proces realizace projektu se kvůli opakování tendru i omezením kvůli pandemii COVID-19 zpozdil, ministerstvo však nepředpokládá změnu původního data spuštění systému. Ten by měl fungovat v letech 2021 až 2025 a na provoz si každoročně vyžádat 2,5 milionu korun.

Modernizace díky EU

Velká část peněz na projekt doputuje do Česka z EU, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) skrze Integrovaný regionální operační program. Z celkových téměř 78 milionů korun jich necelých 63 poskytne Unie. Evropské peníze se na rozvoji zdravotnictví v tuzemsku podílejí dlouhodobě.

„[Evropské fondy] hrají v modernizaci českého zdravotnictví významnou roli, jelikož už několik programových období přispívají na rozvoj různých typů péče, a to jak investičními, tak neinvestičními prostředky. Hlavními oblastmi podpory je modernizace přístrojového vybavení, rekonstrukce a výstavba zdravotnických zařízení, zdravotnický výzkum a rozvoj poskytovatelů zdravotní péče prostřednictvím tzv. měkkých projektů,“ vyjmenoval za MZ Kryštof Berka.

Projektů modernizace českého zdravotnictví spolufinancovaných z fondů EU je opravdu nepřeberné množství. Unijní peníze pomohly například s nákupem sanitek pro záchranáře na Vysočině, s modernizací onkogynekologického centra ve FN Brno, s nákupem magnetické rezonance v České Lípě nebo s obnovou přístrojového vybavení traumatologického centra FN v Motole. Projekt systému pro hygieny je tak pouze jeden z mnohých.

Česko se může chlubit supermoderním ústavem duševního zdraví. Stát ale nechce platit jeho provoz

Klecanech u Prahy funguje jedno z nejmodernějších psychiatrických center v Evropě. V Národním ústavu duševního zdraví mají přístroje, které umí „zapnout a vypnout“ části mozku odpovědné za duševní poruchy. Jako jediní mohou také léčit s využitím halucinogenních látek.

Článek vyšel v rámci projektu Proměny českých regionů, který společně realizují EURACTIV.cz a vydavatelství Economia s podporou Evropské komise.

Kalendář