Hanácký obr Josef Drásal: Nejvyšší Čech měřil 241 cm a vystupoval i před francouzským císařem

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Když se Josef Drásal 4. července 1841 narodil jako třetí ze šesti dětí do chudé rodiny chromečského brusiče jehel Johanna Drásala, babička mu prý prorokovala, že bude velký. Byl a jeho výška vzbuzuje zájem dodnes. Ve své době se řadil mezi největší lidi na planetě a dodnes zůstává nejvyšším potvrzeným obyvatelem českých zemí.

Zvedl naložený žebřiňák, unesl dva metráky obilí

Josef Drásal v dětském věku rychle přerostl vrstevníky, od nichž se lišil i nebývalou silou. Už jako sedmiletému mu matka objednávala u ševce ty největší boty. Do školy přestal chodit, když mu bylo 12 let. Psát ani číst pořádně neuměl, v životě mu to však příliš nepřekáželo. Nejdříve pracoval jako pacholek na dvoře v rodné Chromči na Šumpersku, později jako kočí na panství hraběte Žerotína v nedalekém Bludově.

Svou výškou a silou proslul v širém okolí. Tradují se historky, že zvládl zvednout převrácený žebřiňák naložený obilím nebo přenést na ramenou balvan, na který bylo obyčejně potřeba volů s povozem. Jednoho neposlušného volka prý jednou ranou skolil k zemi a obratem jej zase zdvihl. Hospodské rváče posbíral jako děti do náruče a vynesl je před lokál. Když měl jít do mlýna s obilím, unesl ho najednou dva a půl metráku.

Procestoval kus světa

Svou mohutností budil obdiv i hrůzu zároveň. Za svůj vzrůst se v mládí styděl a snažil se ji skrývat tak, že chodil nahrbený s pokrčenými koleny. Život mu změnil hospodský z Holešova, který ho přiměl, aby svou zvláštnost využil a vystupoval před lidmi. Josef Drásal ho poslech a když se mu od diváků začalo dostávat obdivu, jeho přístup k vlastnímu tělu se změnil a stud nahradila hrdost.

Jako součást cirkusového a varietního představení objel v hanáckém kroji celou Evropu a často vystupoval po boku malé ženy, která měřila něco málo přes metr. Jeho úctyhodná výška tak vynikla ještě více. Dostal se i před francouzského císaře Napoleona III. Na jeho dvoře předvedl číslo s trpaslíky, které si v závěru naložil do kovové nádoby a odnesl je jako panenky.

Dobrák s velkou chutí k jídlu

Dvacet let vystupování mu vydělalo na dům uzpůsobený jeho výšce. Nacházel se v Holešově a Josef Drásal v něm žil až do své smrti. Rád chodil do hospody, popíjel pivo a rum, s místními hrával karty. Jeho velké tělo mělo také náležitou chuť k jídlu. Velký hlad se mu prý ale podařilo jen málokdy uspokojit do sytosti. Rozhodně se nedá říct, že by byl tlustý (při své výšce vážil okolo 186 kg). I přes svůj hromotlucký zevnějšek to byl mírný člověk a dobrák.

Josef Drásal zemřel 16. prosince 1886 ve věku 45 let pravděpodobně na souchotiny (tuberkulózu) nebo nemoc ledvin. Uvádí se také celkový špatný zdravotní stav související s velkým vzrůstem a špatnou životosprávou, na čemž se zřejmě velmi podepsala smrt jeho matky Magdalény, která se o něj starala.

Čtěte také: Augustin Heřman: První Čech, který se usadil v Americe, byl obchodníkem, mořeplavcem a korzárem.

Ani po smrti neměl klid

O devět let později se proslulý obr z Hané stal objektem zájmu na pražské národopisné výstavě, pro jejíž účely vyrobili jeho figurínu v životní velikosti. Ta dodnes existuje a můžete ji spatřit v olomouckém Vlastivědném muzeu (dříve se nacházela v turistickém centru). Součástí výstav několika dalších muzeí jsou také Drásalovy osobní věci (rukavice, pásek, prsten, boty a další).

Ačkoli si obr z Hané přál být pohřben v Holešově a mít po smrti klid, nestalo se tak docela. Jeho ostatky byly exhumovány celkem třikrát. Z jeho kostí se však podařilo zjistit příčinu jeho abnormálního vzrůstu (nadměrná produkce růstového hormonu v důsledku poruchy podvěsku mozkového) a také celkem přesně vypočítat jeho výšku, a sice 241 cm. S ní se nyní nachází na seznamu nejvyšších Evropanů na 10. místě, a na seznamu nejvyšších lidí světa na 15. místě.

zdroj: Český Rozhlas, Wikipedia

Autor: Veronika Rybenská
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu