Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Účet dlouhodobých investic má být alternativou spoření na stáří

Účet dlouhodobých investic má být alternativou spoření na stáří

21.08.2020 11:11
Autor: ČTK

Účet dlouhodobých investic by měl být novým produktem na finančním trhu, který bude alternativou ke státem daňově podporovaným finančním produktům spoření na stáří, jimiž jsou penzijní fondy a životní pojištění. Obdobně jako tyto produkty má sloužit k vytváření úspor na stáří. Vznik účtu vychází z návrhu zákona, kterým ministerstvo financí mění některé zákony v souvislosti s rozvojem kapitálového trhu. V pondělí jej bude projednávat vláda.

"Jedním z podnětů pro zavedení účtu dlouhodobých investic byla zpráva Světové banky o kapitálovém trhu v ČR, podle které by klíčovým krokem k podněcování zájmu investorů o kapitálový trh bylo zavedení některé z forem 'osobního spořicího účtu'. Takovýto účet se široce využívá v rozvinutých trzích a pomáhá vytvářet větší zájem u investora o správu úspor na stáří," napsalo ministerstvo financí.

Novela rovněž počítá se zavedením nového typu účastnického fondu (tzv. alternativní účastnický fond), který má být alternativou k existujícím dynamickým fondům. U tohoto typu fondu ale má být poplatková politika nastavena tak volně, aby penzijním společnostem umožnila investovat například i do aktiv typu private equity fondů (fondů soukromého kapitálu), a potažmo nabídnout účastníkům v delší perspektivě možné vyšší zhodnocení, byť za cenu vyšší rizikovosti takové investice.

Návrh individuálního řešení na stáří, účet dlouhodobých investic, přináší novou možnost pro všechny domácnosti, které hledají způsob individuálního zajištění na stáří, řekla ČTK výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Brodani. Ať už podle ní jde o velmi konzervativní spořitele, kteří preferují spoření prostřednictvím bankovních účtů, až po investory, kteří se chtějí samostatně rozhodovat o svých investicích do akcií, dluhopisů a dalších aktiv.

Z rostoucího počtu drobných klientů, kteří využívají programy pravidelných investic do investičních fondů, je podle předsedy asociace Martina Řezáče zřejmé, že je poptávka také po dalších širších možnostech zajištění na stáří. Účet dlouhodobých investic jí vychází vstříc a díky podpoře státu formou daňového zvýhodnění může individuální zabezpečení na stáří v české populaci ještě výrazně podpořit a tím zvýšit životní úroveň budoucích penzistů, dodal.



Čtěte více:

Jak využít ETF ve svém portfoliu. Webinář začíná dnes v 16:30! Ještě se můžete přihlásit!
05.08.2020 10:02
Zajímá vás, jak nechat burzovně obchodované fondy ETF pracovat ve svém...
Začínáme s indigo. Srozumitelně a pro každého. Webinář zdarma již dnes!
19.08.2020 11:20
Indigo je nejnovější nástroj Patrie pro automatické investování s robo...

Váš názor
  • individuální účet dlouhodobých investic
    21.08.2020 17:46

    já myslím, že ten článek není úplně dobře napsanej. Podle toho co se psalo dříve, tak tento individuální účet by umožňoval měsíčně si spořit na nějaký účet a tyto finance podle svého uvážení zhodnocovat. Když budeš chtít akcie, koupíš akcie. Když to dát na nějakou dobu na spořící účet, budeš to mít na spořícím účtu. Vše si budeš dělat sám. Výhodou by mělo být nulové zdanění, výměnou za to, že tyto peníze nemůžeš vybrat a musí být použity na důchod. Což mi přijde velice zajimavé. My co jsme tady, to vlastně už teď děláme, ale s tím, že jsme zdaněni. / Alternativní účastnický fond je podle mě už zase jiná věc. Tady ti to bude zhodnocovat nějaký "profík" podle toho, do jak rizikové kategorie se budeš chtít zařadit. No uvidíme co v pondělí na vládě vymyslí a co s tím udělá parlamentní lidová tvořivost ;-)
    lump
  • prej alternativa sporeni
    21.08.2020 16:39

    Uff zase jednou clanek. Rict ze alternativou sporeni je private equity (PE) fond, je asi jako nabizet deckam mojito pokud jim nechutna limca. SPORENI = JISTOTA, INVESTICE (vcetne PE investic) = vysoke riziko. Zadny duchodce urcite nechce aby s jeho penezi z kteryh ma v klidu dozit na stari hospodaril nejakej PE kovbojskej fund manazer. At stat/CNB udela "umely" duchodovy cenny papir ktery bude generovat 3-4% p.a. fixne plne garantvany statem a basta, to je alternativa sporeni na stari.
    snb rulezz
    • Re: prej alternativa sporeni
      27.08.2020 13:36

      Takový papír už je. Jsou to peníze a generují těch 3-4% ročně jen minus pro střadatele a plus pro stát.
      kipak
  • Bohužel,
    21.08.2020 16:05

    nikdy bych do toho nešel. Účastníkem zůstane pouze vyšší riziko, ale na vyšším výnosu se podílet nebudou. Jen krátký příklad: máte 100,- Kč ve fondu, jeden rok dojde ke ztrátě 50%, jste tedy na polovině své investice. Pak má fond 'nádherné' zisky. Třeba 5% každý rok po dobu 10 let, ne nad inflací, ale 5%. Myslíte si, že po těch 10ti letech budete na svém, budete mít zisk nebo ztrátu? A to uvažuji o zisku 5%, který pro účastníky ve fondu bude podle mě pouze snem. Nikdy bych do podobného nešel, ani do žádného jiného fondu u nás podobně koncipovaného. Každý ať si přebere sám.
    OP
  •  
    21.08.2020 11:59

    spořeni na stáří??? banda z ČNB ze spoření na stáří udělá tak akorát papír na vytření zadnice....jak dlouho jsou již reálné úrokové sazby záporné?.....nedávno kašpárci, kteří nezvládají inflaci prohlásili, že to nechají.....takže inflační očekávání tu je již velmi zakořeněno.... tak spořit na stáří bude jenom blbec.....ať se postará stát, umí rozdávat, slibovat velmi dobře
    abc1
    •  
      21.08.2020 13:03

      Přiznávám, sem blbec. Spořím na stáří. Státu nevěřím. Co se týče sazeb, nejsme pupek světa. Více méně kopírují nejpodstatnější světové ekonomiky.
      Velkamedvědice
      •  
        21.08.2020 13:41

        fakt nechápu, co obdivujete na těch amatérech z ČNB.....jejich poslední prohlášení, že za růstem cen mohou firmy, které si kompenzují výpadek....takovému blábolu taky věříte??? nojo zlý firmy.....že v jiných státech jsou ty firmy hodné a nedělají to co u nás....co si to vůbec dovolili....
        abc1
        • Abc
          21.08.2020 18:36

          Nic takového, jsem nepsal, snad číst umíš. A plteš si obdiv s objektivitou. Nízké sazby jsiu od ameriky, přes Japonsko po německou, respektive EU. Ty to prostě ignoruješ
          Velkamedvědice
          • Re: Abc
            21.08.2020 18:39

            Už sem x psal, že za růstem cen stojí vláda, která zvyšuje odvody. Tudíž fy si tyto ztráty kompenzují zdražováním výrobků.
            Velkamedvědice
            •  
              22.08.2020 6:55

              To snad není pravda!!! Tak napiš, jaké konkrétní odvody.....já o žádných nevím, naopak snižujou DPH....restauracím, vodárnám, kadeřníkům, dopravcům, hotelitérům...já myslel, že ceny stanovuje trh na základě nabídky a poptávky, ale ty to zřejmě nechápeš, zjisti si co je to jádrová inflace a jakou ji máme, poradím ti, že ji máme nejvyšší v historii, třeba potom nebudeš plácat takový blbosti....a jinak spoř při sazbách 0% a inflaci 10%, třeba to ve stáří pochopíš co povídáš....hlavně, že budeme mít úroky jako u ostatních co....jo, od Rusnoka dostaneš metál, poplácá tě po ramenou jak kejveš...
              abc1
      •  
        21.08.2020 13:35

        "Co se týče sazeb, nejsme pupek světa. Více méně kopírují nejpodstatnější světové ekonomiky."....a v kterých konkrétních státech tedy mají tak dlouho záporné reálné sazby jako u nás?????
        abc1
        •  
          21.08.2020 18:33

          Kde mají na rozdíl od nás záporné sazby si snad umíš zjistit. U nás záporné sazby nikdy nebyli. Pokud chceš odečítat inflaci, ooet to musíš dělat globálně
          Velkamedvědice
          •  
            21.08.2020 19:35

            a co je podle tebe teda ta realna urokova mira?
            Ai-kun
        •  
          21.08.2020 16:15

          mozna v Turecku :]
          Ai-kun
          • Číňan
            21.08.2020 18:41

            Opet mimo. Stejně jak si blábolil, ze kč bude následovat tureckou měnu a už neodpověděl
            Velkamedvědice
            • Re: Číňan
              21.08.2020 19:34

              Dyt pisu mozna.. letos ji maj urcite na prani Erdogana, predtim nevim. A to ze koruna nasleduje tureckou liru byla spis narazka na to jak minule oduvodnovali pokles koruny analytici a noviny
              Ai-kun
            • Re: Číňan
              21.08.2020 18:49

              https://voda235.webnode.cz/zaporne-urokove-sazby/
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m