Český sochař postavil první dům ze 3D tiskárny. Prvok stojí na pontonu a kotví na Vltavě

Hotový projekt stojí na pontonu a nyní kotví na Vltavě na Střeleckém ostrově.

Výrobky, součástky a díly „vytištěné“ na 3D tiskárnách dobývají svět. Tiskne se vše, na co si lze jen vzpomenout. V době pandemie koronaviru to byly též ochranné štíty nebo speciální roušky. Touto technologií se ale dá „vytisknout“ i celý dům. Ne, nejde o hudbu budoucnosti, jeden takový totiž již stojí na pontonu v Praze na Vltavě.

Prototyp tištěného domu nese název Prvok a od úterý 18. srpna jej lze až do konce měsíce vidět na Střeleckém ostrově v centru Prahy. Za projektem stojí český sochař Michal Trpák.

„První vize 3D tisku mě napadla v Českých Budějovicích, kde jsem navrhl zubní ordinaci. To se sice nepodařilo, ale pořád mi to leželo v hlavě. I proto, že 3D tisk umožňuje větší svobodu forem než klasické stavitelství,“ vysvětlil sochař.

Od normálního domu se Prvok liší tím, že v této stavbě nenajdete žádný pravý úhel ani rovnou linku. „Pocit takového bydlení je jiný, než na co jsou lidi zvyklí. Prvok je vybavený hodně luxusně, monitorujeme vše od teploty až po vlhkost. Je tam recirkulační sprcha, která devadesát procent vody znova používá. Využili jsme dřevo ze subfosilů, které je šest tisíc let staré,“ dodal Trpák.

Laicky řečeno se při výrobě takového domu na sebe vrství nudle betonu a jeho tvar vychází i z dosahu robotického ramene, které se k tisku používá. „Je tam zohledněná funkčnost prostoru, ale i estetika, protože já tomu pořád říkám obytná socha,“ vysvětlil autor projektu.

Podle Trpáka trval samotný tisk 32 hodin a většina práce probíhala v Českých Budějovicích. Nákladní automobil s návěsem pak rozpracovaný model převezl do přístavu v pražských Holešovicích a tam se kompletoval. Po Vltavě ho po dokončení přetáhla jiná loď na místo určení, na Střelecký ostrov. Tam se teď pohupuje na zapůjčeném pontonu.

Náklady se pohybovaly v řádu desítek milionů korun. „Dům je hodně drahý, protože pořád nevíme, co do té ceny zahrnout. Tím, že probíhal i nějaký výzkum a vývoj, nějaké experimentální tištění stěn a jejich testování, jeho cena je vysoká. Ale počítáme, že kdybychom ten dům dělali ještě jednou, budeme se pohybovat kolem čtyř milionů korun,“ popsal Trpák.

Podle něj se takové stavby mohou dostat na polovinu nákladů v porovnání s klasickými domy a vznikají až sedmkrát rychleji. Dodal, že materiál je navíc recyklovatelný a dá se rozdrtit a znovu použít na tisk. V jakémkoliv prostředí by ale měl vydržet až sto let.

Prvok má užitnou plochu 43 metrů čtverečních a je vybavený koupelnou s toaletou, ložnicí a obývacím pokojem s kuchyní. Podle autora Michala Trpáka je dům ideální pro páry. Pobyt a přenocování ve „vytištěném“ 3D domě si lze vyzkoušet, na jednu noc stojí zhruba pět tisíc korun.

Podívejte se, jak probíhala výroba tohoto domu:

Tagy: